Oulu-opiston sotahistorian luentosarja jatkuu Pohjankartanossa – luentoja voi seurata myös striimattuna

Oulu-opiston luennoilla keskitytään sotarikoksiin ennen ja nyt. SA-kuva Viipurista vuodelta 1941.

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu-opistolla on maalis-huhtikuussa mahdollista kuulla FT Kimmo Lackmanin luentosarja, joka keskittyy sotarikoksiin ennen ja nyt. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Ensimmäinen luentosarjan osa pidettiin 13. maaliskuuta ja seuraava on vuorossa keskiviikkona 20. maaliskuuta kello 18 Pohjankartanossa. Aiheena on, miten sotilaskarkureita kohdeltiin Saksassa toisessa maailmansodassa ja miten kohtelu erosi Ukrainan sodassa esimerkiksi Wagner-joukkojen menetelmistä.

”Saksalaiset tutkijat väittävät lääkärien avustaneen sotaoikeustuomareita sotilaskarkurien kuolemaan tuomitsemisessa. Tuomarit eivät tarvinneet kuitenkaan heidän lupaansa karkurien kuolemaan tuomitsemiseen, ja lääkärien tekemät sotilaskarkurien psykiatriset arviot olivat samantyyppisiä kuin Suomessa. Neuvostoliitto kohteli omia sotilaskarkureitaan huonommin, sen sotaoikeudet tuomitsivat ja teloittivat heitä enemmän kuin Wehrmacht. Karkureilla oli kuitenkin samanlaisia motiiveja eri asevoimissa ja heidän rikoksensa oli usein ongelma samoista syistä, ” valottaa Kimmo Lackman luennostaan.

Seksuaalirikokset ja korruptio

Seuraava luento järjestetään keskiviikkona 27. maaliskuuta kello 18. Silloin kysytään, miksi ryöstely ja seksuaalirikokset olivat ongelma vuonna 1942, mutta eivät vuonna 2022.

”Tämä kysymys heijastaa ongelmaa, että ihmiset uskovat suoraviivaiseen kehitykseen. Saksan keisarilliset asevoimien sotilaat raiskasivat länsieurooppalaisia naisia ensimmäisen maailmansodan aikana. Wehrmacht halusi välttää saman ja tuomitsi sotilaitaan miehitettyjen alueiden rikoksista, jos ne lokasivat sen mainetta. Venäjä ei ole käsitellyt toisen maailmansodan aikaisia rikoksiaan. Putin ihailee Josef Stalinin aikaa, ja Venäjän asevoimat on menestynyt häikäilemättömällä sodankäynnillä Syyriassa ja Tšetšeniassa. Se valmisti Ukrainan hyökkäysjoukkoja samanlaisella epäinhimillistävällä propagandalla kuin Wehrmacht Operaatio Barbarossan valmisteluvaiheessa vuonna 1941.”

Neljäs ja tällä erää viimeinen osa on vuorossa 3. huhtikuuta kello 18. Tuolloin Kimmo Lackman pohtii, pelastiko korruptio Ukrainan keväällä 2022.

”Venäjän asevoimien hyökkäys ontui, koska sen uudistamiseen käytettyjä rahoja ei ollut käytetty tähän, ja se hyödynsi 1970-luvulla tehtyjä panssarivaunuja. Venäjän ongelma ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen. Korruptio haittasi keisarillisen Saksan asevoimien sotatoimia, ja Wehrmacht tuomitsi kansantuholaisia aina kärsiessään tappiota. Vastaava termi Neuvostoliitossa oli kansanvihollinen, ja korruptio ja tehdasvarkaudet haittasivat myös puna-armeijan sotatoimia. Toinen kansantuholaisten ryhmä olivat postivarkaat, joita oli myös Suomessa sodan aikana. Postivarkaus ei rapistanut puolustustahtoa kuitenkaan Suomessa samalla tavalla kuin Saksassa, jossa postivarkaasta tuli erityinen rikollinen persoonallisuustyyppi.”

Luennot Pohjankartanossa, Leevi Madetojan katu 1, Luentosali 1. 

Tilaisuudet striimataan, joten luentoja pääsee seuraamaan myös Oulu-opiston Youtube-kanavalla.