Oulu antaa nyt opiskelijoiden vaikuttaa – tavoitteena houkuttelevampi opiskelijakaupunki

Oulun kaupunki haluaa tarjota opiskelijoille mahdollisimman toimivat ja houkuttelevat olosuhteet. Kuvituskuva: Iina Tauriainen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Joona Eerola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki selvittää Opiskelijakaupunki Oulu -projektin avulla, miten kaupungista saadaan opiskelijanäkökulmasta houkuttelevampi. Projektiin sisältyy opiskelijoille suunnattu kysely ja joulukuussa järjestettävät työpajat.

Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu sekä Koulutuskuntayhtymä OSAO käynnistivät marraskuun toisella viikolla Opiskelijakaupunki Oulu -nimeä kantavan projektin, jonka avulla on tarkoitus selvittää, mitä Oulussa tulisi tehdä toisin, jotta kaupunki olisi houkuttelevampi opiskelijoille ja valmistuneille. Kun ikäluokat pienentyvät ja opiskelijakaupunkien välinen kilpailu kiristyy, on kysymys kaupungin houkuttelevuuteen liittyen tullut ajankohtaiseksi myös Oulussa.

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määtän mukaan pelkkä opiskelupaikka vetovoimana ei yksin riitä, vaan kaupungin on tarjottava myös houkutteleva opiskeluympäristö.

”Kaupungin rooli on keskeinen, koska se tarjoaa monia palveluita ja mahdollistaa erilaista toimintaa. Tiivis yhteistyö kaupungin, oppilaitosten ja tiedeyhteisön välillä on olennaista tiedonkulun sekä kaupunkikehittämisen näkökulmasta. Opiskelijoilla on erittäin tärkeä merkitys kaupungin elinvoimaisuuden ylläpitämisessä ja vahvistamisessa”, Määttä sanoo.

Projektin pohjana kysely

Projekti käynnistyi 13. marraskuuta opiskelijoille suunnatulla kyselyllä. joka on auki joulukuun 3. päivään asti. Kyselyssä kartoitetaan opiskelijoiden ajatuksia ja havaintoja opiskelijaelämän keskeisistä osa-alueista, kuten työ- ja harjoittelumahdollisuuksista, asumisesta, harrastamisesta ja tapahtumista.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana toimivan Suvi-Anna Salmisen mukaan heidän toivomuksensa olisi, että mahdollisimman moni opiskelija löytäisi kyselyn ja myös vastaisi siihen.

”Meitä on täällä Oulussa todella paljon, ja on tärkeää, että meidän äänemme tulee kuuluviin”, itsekin opiskeleva Salminen toteaa.

Suvi-Anna Salminen

Suvi-Anna Salminen on 5. vuoden suomen kielen pääaineopiskelija ja Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Star Image Oulu

Myös Oulun ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta OSAKOn hallituksessa ollaan yhtä mieltä siitä, että on ensiarvoisen tärkeää, että opiskelijat saavat äänensä kuuluviin ja pääsevät antamaan aidosti palautetta.

”Kukapa osaisi pureutua opiskelijakaupungin puitteisiin paremmin?”, OSAKOn hallituksen puheenjohtaja ja korkeakouluopiskelija Helena Hirvaskoski pohtii.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan useita palkintoja, muun muassa kahden päivän Qstock 2024 -festariliput kahdelle.

Konkreettisia toimia opiskelijakaupungin kehittämiseksi

Opiskelijakaupunki Oulu -projektissa pyritään paitsi keräämään tietoa, mutta myös laatimaan tiedon pohjalta käytännön toimenpide-ehdotuksia paremman opiskelijakaupungin kehittämiseksi. Opiskelijat pääsevät vaikuttamaan asioihin kyselyn lisäksi toisellakin tavalla, kun joulukuussa heille järjestetään kolme työpajaa, joissa on tarkoituksena käsitellä kyselyn teemoja laajemmin.

“Työpajojen ja kyselyssä kerättävän tiedon avulla luotavat toimenpide-ehdotukset voivat liittyä esimerkiksi liikkumisen, yhteisöllisyyden tai harrastustoiminnan kehittämiseen. Myös työhön ja työharjoittelumahdollisuuksiin liittyvät teemat ovat opiskelijoille tärkeitä, joten niistä heillä on varmasti paljon sanottavanaan”, projektissa mukana olevan Männikkömetsä Oy:n projektipäällikkö Aapeli Tourunen taustoittaa.

Kyselyn ja työpajojen konkreettiset seuraukset ovat opiskelijoiden näkökulmasta luonnollisesti tärkeitä. Hirvaskoski mainitseekin, että opiskelijoiden antama palaute tulisi ottaa huomioon konkreettisia päätöksiä tehdessä myös tulevaisuuden projekteissa ja kehitystyössä.

”Esimerkiksi vastaavanlainen työpajatoiminta voisi olla myös jatkossa potentiaalinen tapa osallistaa opiskelijoita kaupungin päätöksentekoon”, hän sanoo.

Mun Oulu kertoo projektin tuloksista ja valituista toimenpiteistä vuoden 2024 alussa.

Opiskelijakaupunki Oulu -kysely on auki 3. joulukuuta asti. Kyselyyn pääset vastaamaan tästä linkistä.