Onhan se aivan luksusta, kun saa itse valita työpäivänsä – Oulun kaupunki etsii lisää sijaisia päiväkoteihin

Keväällä valmistunut lähihoitaja Inka Niemelä, Kastellin monitoimitalon päiväkodin johtaja Katja Pirttikoski ja eläkkeellä oleva varhaiskasvatuksen opettaja Raili Mikkonen ovat kokeneet Oulun kaupungin rekrypalvelun kätevänä, joustavana ja helppona.

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kastellin monitoimitalon päiväkodin eteisestä kuuluu iloista puheensorinaa ja kuplivaa naurua. Ulkona sataa, mutta se ei menoa haittaa, kun päälle vedetään värikkäät sadevaatteet ja suuntana on hiekkalaatikon valloitus ämpäreiden ja lapioiden kanssa.

Päiväkodin arkirutiinit rullaavat tuttuun tapaan, mutta eräällä tapaa viikko poikkeaa tavallisista viikoista: tällä viikolla vielä yksikään työntekijä ei ole ollut sairaana.

On hyvin tavallista, että ennen työpäivän alkua joku talon työntekijöistä ilmoittaa sairastuneensa. Silloin päiväkodin johtaja Katja Pirttikoski laittaa ilmoituksen sijaistarpeesta Oulun kaupungin rekrytointipalveluun, josta kaikille sopiville työnhakijoille lähetetään viesti. Nopein ilmoittautuja nappaa paikan itselleen.

Pirttikoski on ollut erittäin tyytyväinen Kuntarekry-palveluun, joka on ollut käytössä Oulun kaupungilla jo useamman vuoden ajan. Ainoa ongelma on, että tällä hetkellä varhaiskasvatuksen puolella sijaisia ei ole tarpeeksi.

”Töitä on tällä hetkellä meillä varhaiskasvatuksen alalla niin paljon, että hakijoilla on varaa valita – ja aivan varmasti saa olla halutessaan vaikka joka päivä töissä”, Pirttikoski sanoo.

”Aina kun laitan sijaishaun, olen miettinyt jo valmiiksi, miten organisoin kaiken, jos emme saa sijaista. Jos saan esimerkiksi kaksi sijaista saman päivän aikana, se on aivan lottovoitto. Me järjestämme aina riittävän resurssin ryhmiin, mikä tarkoittaa sitä, että välillä joudumme esimerkiksi muuttamaan vuoroja tai työntekijöitä ryhmien välillä.”

Kokemusta opiskeluiden ohella

Hakemus rekrytointipalveluun tehdään verkossa, ja myös haastattelu onnistuu etänä. Rekrytointipalvelun sijaisuuksien pituus vaihtelee yhdestä päivästä puoleen vuoteen.

Keväällä lähihoitajaksi valmistunut Inka Niemelä käytti Oulun kaupungin rekrytointipalvelua sujuvasti jo opiskeluaikana. Sijaistaminen opiskeluaikana muodostui hyväksi tavaksi tutustua oululaisten päiväkotien toimintaan ja työhön.

”Rekrytointipalvelu on ollut todella toimiva. Opiskeluaikoina oli helppoa, kun palvelussa pystyi merkitsemään jo etukäteen päivät, jolloin on koulua ja päivät, jolloin on mahdollista tehdä töitä. Tällä hetkellä teen pidempää sijaisuutta”, Niemelä kertoo.

 Korona-aikana poissaolojen määrä on kasvanut myös varhaiskasvatuksen alalla.

Katja Pirttikosken mielestä on hienoa, että opiskelijat haluavat edistää ammattitaitoaan tekemällä sijaisuuksia opiskeluiden ohella.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi lähihoitajaopiskelijat voivat hakea sijaisiksi varhaiskasvatuksen alalle soveltuvina työntekijöinä, vaikka erikoistumisalana olisi jokin muu kuin lapset ja nuoret.

”Erilaisten töiden tekeminen opiskeluiden ohella voi helpottaa myös oman suunnan valitsemisessa. Sijaisuuksien tekemisen kautta työelämään tulee pehmeämpi lasku ja samalla näkee erilaisia työympäristöjä ja -yhteisöjä, sillä jokainen päiväkoti on kuitenkin oma yksikkönsä.”

Pirttikoski pitää erityisen tärkeänä, että sijaiset ovat päiväkodin arjessa aina tasavertaisia työntekijöitä ja heidän panostustaan arvostetaan.

Inka Niemelä myöntää miettineensä alkuun, miten hänet otetaan mukaan tuntemattomiin työyhteisöihin.

”Minut on otettu aina ystävällisesti vastaan ja työkaverit ovat olleet mukavaa porukkaa”, Niemelä sanoo.

Työ varhaiskasvatuksen alalla vaatii avarakatseisuutta, rohkeutta ja sinnikkyyttä.

Itselle sopivat työpäivät

Myös pitkän uran varhaiskasvatuksen parissa tehnyt, nyt jo eläkkeellä oleva varhaiskasvatuksen opettaja Raili Mikkonen tekee sijaisuuksia. Hän ilmoittautui rekrytointipalveluun entisten työkavereiden innoittamana.

”Kävin lenkin aikana aina oman tutun päiväkodin pihalla vaihtamassa kuulumisia. He sitten sanoivat, että miksi sinä et tulisi meille sijaiseksi. Talo, lapset ja aikuiset ovat tuttuja, joten siihen oli helppo lähteä mukaan”, Mikkonen kertoo.

Hänen mielestään sijaisena olemisen parhaita puolia on, että työpäivästä ei tarvitse käyttää aikaansa paperihommiin, vaan päivät kuluvat lasten kanssa.

”Minä olen monelle päiväkotilaiselle Raili-mummu. Se tuntuu aivan arvonimeltä. Minun mielestäni on hirveän tärkeää, että kaikilla lapsilla on ihminen, jota saa sanoa mummuksi.”

Mikkonen tekee yleensä parin päivän sijaisuuksia kerrallaan.

”Onhan se aivan luksusta, kun voi itse valita työpäivänsä – tuntuu siltä kuin poimisin rusinat pullasta. Työ tuo myös hirveän hyvää vaihtelua eläkeläisen päiviin. Eikä se ylimääräinen rahakaan eläkkeen päälle huono asia ole”, Mikkonen naurahtaa.

Myös Inka Niemelä on samaa mieltä.

On mukavaa, kun vielä ei tarvitse sitoutua yhteen paikkaan pitkäksi aikaa, vaan voi katsella ja etsiä ajan kanssa sopivaa työtä. Sijaisuuksien välissä on mahdollista tehdä mitä vaan – vaikka lähteä reissuun.

”Rekrytointipalveluun hakeutuminen ei vielä sitouta mihinkään. Minä suosittelen lämpimästi kokeilemaan sijaiseksi hakemista – se antaa vapautta päättää itse omista työpäivistään, mutta sijaisuuksien kautta voi löytyä myös tulevaisuuden unelmien työpaikka”, Pirttikoski sanoo.

Voit ilmoittautua sijaiseksi osoitteessa: www.ouka.fi/tyopaikat.