Nuran Esiyok on teinien olkapää: ”Nuori halasi, itki ja sanoi, että oli hyvä, kun tapasi minut juuri sillä hetkellä”
”Ei kannata luovuttaa ja jäädä kotiin sängynpohjalle, jos jää työttömäksi. Suosittelen osallistumista työkokeiluun. Aluksi uusi työ voi ahdistaa, mutta epämukavuus pitää saada hallintaan”, rohkaisee Nuran Esiyok. Kuva: Anna Karppinen
Työkokeilu on erinomainen vaihtoehto edetä kohti työllistymistä. Se tarjoaa työttömälle työnhakijalle mahdollisuuden 1–6 kuukautta kestävään käytännön harjoitteluun työpaikalla. Nuran Esiyok pääsi työkokeiluun Puolivälinkankaan nuorisotalolle.
”Työkokeilusta saa tukea työelämään palaamiseen. Se sopii hyvin työnhakijalle, joka on ollut pitkään pois työmarkkinoilta. Työkokeilu on myös hyvä vaihtoehto esimerkiksi välivuotta viettävälle nuorelle, jolla ei vielä ole ammattia tai henkilölle, joka harkitsee alan vaihtoa. Kokeilun avulla voi selvittää, kiinnostaako jokin tietty ala tai ammatti ja saada tärkeää kokemusta työelämästä”, taustoittaa työhönvalmentaja Hanna Lohilahti BusinessOulusta.
Nuran Esiyokilla, 21, on takanaan kuukauden työkokeilu Puolivälinkankaan nuorisotalolla. Pääsääntöisesti hän työskentelee 13–16-vuotiaiden nuorten parissa.
”Juttelen nuorten kanssa paljon. Moni haluaa kertoa ihan tavallisista arjen asioista; koulusta, vapaa-ajasta, kavereista ja huolista. Jotkut avautuvat henkilökohtaisista asioista, toisia huolettaa maailmantilanne. Yllättäen pojat avautuvat usein tyttöjä enemmän.”
Kokemuksista vahvuuksia
Suomalais-turkkilainen Nuran Esiyok syntyi Tanskassa. Sieltä perhe muutti Ruotsiin, kun Nuran oli 6-vuotias ja edelleen Ouluun hänen ollessaan 14-vuotias.
”Minulla oli raskas lapsuus ja teini-ikä. Olen kuitenkin kääntänyt kokemukseni vahvuuksikseni, sillä niiden avulla ymmärrän monia nuorten ongelmatilanteita.”
Viittä kieltä sujuvasti puhuva Esiyok on koulutukseltaan nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Ammattiin hän valmistui toukokuussa 2022 opiskeltuaan kolme vuotta Peräpohjolan opistossa Torniossa. Alalle hänet innosti alun perin kymppiluokan opo.
”Valmistumiseni jälkeen olin yli vuoden työttömänä. Työttömyys yllätti, sillä olin valmistunut hyvin arvosanoin ja saanut positiivista palautetta harjoittelupaikoistani. Joihinkin hakemiini paikkoihin olisi vaadittu sosionomin koulutus. Se iski aika pahasti. Mietin, eikö ammattitaitoni ole riittävä. Toimettomuus ja yksinäisyys ahdistivat. Muutin takaisin Ouluun, suurempaan kaupunkiin töiden toivossa ja lähelle perhettäni.”
Pian kaupunkiin muuton jälkeen Esiyok päätyi BusinessAsemalle, jossa hän alkoi yhdessä työhönvalmentaja Hanna Lohilahden kanssa etsiä itselleen mahdollisia työpaikkoja. Löytyi työkokeilupaikka nuorisotalolta.
”Tätä työtä ei tehdä rahan takia”
Työ nuokkarilla on mielekästä ja monipuolista.
”Olemme pelanneet paljon, muun muassa korista, biljardia ja pleikkaria. Tänään teimme välipalakerhossa lämpimiä voileipiä. Tärkeintä on kuitenkin valvoa nuoria ja ohjata heitä tarvittaessa parempaan suuntaan elämässään”, Esiyok sanoo.
Hänen mielestään palkitsevinta työssä on nuorelta saatu kiitos: rahan vuoksi tätä työtä ei tehdä.
”Mieleeni on jäänyt nuori, joka juttelun jälkeen halasi minua, itki ja sanoi, että oli hyvä, kun tapasimme hänen kanssaan juuri sillä hetkellä. On ihana tunne, kun tänä päivänä näen, että tällä nuorella menee hyvin.”
”Koen, että minulla on paljon annettavaa nuorille. Olen saanut ratkaistua hyvin heidän ongelmiaan; kiusaamisia, tappeluita ja väkivaltaisuuksia. Nuoret pitäisi saada tajumaan, ettei laittomuus ole siistiä. Ja vanhempien pitäisi ymmärtää, miksi nuori käyttäytyy kuten käyttäytyy. Siihen on aina syy. Nuoret hakevat meiltä nuokkarilaisilta hirveästi huomiota ja reaktiota esimerkiksi ärsyttävällä käyttäytymisellä. On tärkeää, ettei aikuinen provosoidu ja hermostu.”
Esiyokin työkokeilu jatkuu maaliskuuhun 2024 asti.
”Sen jälkeen minulla voisi olla mahdollisuus jatkaa täällä palkkatukityössä 10 kuukautta. Sitten voisin hakea opiskelemaan alaa lisää ammattikorkeakouluun”, hän suunnittelee.