Nuoret 4H-yrittäjät ovat luoneet itselleen työpaikan ja kannustavat muitakin yrittäjyyteen: Epäonnistumista ei kannata pelätä

Samuli Särestöniemi ja Lotte Sääskilahti aloittivat yrittäjyyden muutama vuosi sitten 4H-yhdistyksen avulla. Kuva: Henna Saarenketo

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tuhannet nuoret Suomessa ovat valinneet 4H-yrittäjyyden keinoksi tienata omaa rahaa ja saada työkokemusta. Oululaiset lukiolaiset Samuli Särestöniemi ja Lotte Sääskilahti kävivät rohkaisemassa Hiukkavaaran koulun oppilaita jakamalla oman yrittäjyystarinan, jonka viesti oli selvä: yrittäjyys kannattaa eikä epäonnistumista tarvitse pelätä.

Kesätöiden haku on nyt vilkkaimmillaan. Monen nuoren haaveissa on löytää mukava työpaikka, josta saa arvokasta kokemusta ja rahaa. Sopivaa paikkaa ei kuitenkaan aina löydy ja työnhaku voi tuntua turhauttavalta.

Perinteisen palkkatyön rinnalla on myös muita työllistymismahdollisuuksia. Oulu lyseon oppilaat Samuli Särestöniemi ja Lotte Sääskilahti ovat työllistäneet itsensä jo useamman vuoden ajan 4H-yrittäjinä, ja he haluavat rohkaista muitakin nuoria huomioimaan yrittäjyyttä yhtenä mahdollisuutena sukeltaa työelämään.

4H-yritys on pienimuotoisen yrittäjyyden malli, joka on turvallinen ja ohjattu tapa opetella yrittäjyyttä. 13–28-vuotias yhdistyksen jäsen voi suorittaa 4H-yrityskoulutuksen, perustaa oman yrityksen, hankkia oman yritysohjaajan, tehdä kirjallisen yrityssuunnitelman ja myydä palveluitaan vuodessa 50–8000 eurolla.

Jokaisessa vaiheessa nuorella on jatkuva yhdistyksen tuki ja hän saa myös apua yritysohjaajan löytymisessä.

Näissä hommissa ei menesty se, joka tekee eniten töitä, vaan se, joka saa eniten aikaan.

Yrittäjyys on peliä

Särestöniemi ja Sääskilahti ovat juuri oikeita henkilöitä kertomaan yläkoululaisille yrittäjyydestä. Molemmat ovat aloittaneet yritystoiminnan nuorina ja ehtineet kerryttää erilaisia taitoja ja kokemuksia.

Särestöniemi lähestyi Hiukkavaaran koululla aihetta nuorten kokemusmaailmasta käsin, ja vangitsi kaikkien huomion huumorilla höystetyllä esitelmällä, jossa seurattiin piirretyn Ukko-hahmon toimia.

Särestöniemi rinnastaa yrittäjyyden pelimaailmaan.

”Yrittäjyys on peliä, jossa voi kehittää erilaisia taitoja. Esimerkiksi sosiaalisia- ja myyntitaitoja, sekä taitoa tehdä niin hyvä tarjous, josta ei kannata kieltäytyä. Yrittäjänä oppii myös, miten kilpaillaan ja saadaan asiakkaan luottamus”, hän tiivistää.

”Yrittäjyys on loputon peli, jossa ei voi hävitä, ellei luovuta. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä suurempi potentiaali on menestyä, koska on enemmän aikaa tehdä virheitä.”

Nuori yrittäjä painottaa myös tavoitteiden tärkeyttä.

”Pitää olla pitkän- ja lyhyen aikavälin tavoitteet sekä suunnitelma, miten niihin päästään. Yrittäjyyspelin tavoitteena on tehdä rahaa ja peli loppuu, kun lopetat pelaamisen. Näissä hommissa ei menesty se, joka tekee eniten töitä, vaan se, joka saa eniten aikaan”, Särestöniemi painottaa.

Nuoret henkilöt seisovat Hiukkavaaran monitoimitalon ylätasanteella. Taustalla näkyy kirjasto.

Särestöniemi ja Sääskilahti kävivät rohkaisemassa Hiukkavaaran koulun yläluokkalaisia kokeilemaan yrittäjyyttä, jos se vähänkään kiinnostaa. Kuva: Henna Saarenketo

Omat taidot käyttöön

Sääskilahti ja Särestöniemi lähtivät molemmat yrittäjyyden tielle omien, jo aikaisemmin hankittujen taitojen avulla. Sääskilahti oli hoitanut tuttujen lapsia, leiponut, tehnyt pieniä pihatöitä, ja siivouskin on ollut tuttua puuhaa. Hänen Anna mun auttaa -yrityksen toiminta keskittyykin juuri näiden palveluiden ympärille.

”Mainostin yritystä 4H-yhdistyksen sivuilla ja sain heti asiakkaita. Siitä lähtien olen työskennellyt viikoittain koulunkäynnin ohella. Tällä hetkellä minulla on asiakkaita, joiden luona olen käynyt jo useamman vuoden ajan”, hän kertoo.

Sääskilahti on tarttunut rohkeasti myös uusiin haasteisiin.

”Sain mahdollisuuden lähteä kesäksi Helsinkiin maalaushommiin. En ollut koskaan tehnyt niitä, mutta perehdyin asiaan ja harjoittelin. Kaikki meni tosi hienosti ja se oli upea kokemus kaikin puolin”, hän sanoo.

”Nyt sain huikean tarjouksen lähteä kesäksi Sri Lankaan hoitamaan yhden asiakkaan lasta, mutta en ole vielä päättänyt, lähdenkö. Joka tapauksessa se on mahtava ehdotus, jota ei varmasti olisi tullut vastaan ilman tätä yrittäjyyttä.”

Yrittäjyydessä tulee erilaisia vaiheita. Kun tulee vaikeuksia, pitää oppia niistä ja puskea eteenpäin.

Särestöniemen yritystoiminta koostuu pihatöistä ja muista askareista, joten kysyntää on ympäri vuoden. Tämän ja lukion ohella hän tekee myös jalkapallovalmennusta ja myyntityötä.

”Aloitin liiketoimintani pihatöillä, sillä olin tehnyt niitä aikaisemmin sukulaisille. Katsoin, miten se homma toimii, ja sitten perustin yrityksen”, hän kertoo.

”Jos ei ole aikaisemmin tehnyt mitään, voi lähteä liikkeelle kokeilumielessä ja tehdä jonkin aikaa töitä ilmaiseksi palautetta vastaan. On vaan asiakkaalle rehellinen siitä, että on vielä yrittäjyyden alussa ja tarvitsee harjoitusta. Sillä tavalla kehittyy, ja kun hommat alkavat sujua, voi työstä pyytää rahaa hyvällä omalla tunnolla”, Särestöniemi kannustaa.

Oulun 4H- yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirja Kaartinen näkee työssään, kuinka yrittäjyys kasvattaa nuorista vastuuntuntoisia, itsenäisiä ja omatoimisia. Kuva: Mari Kivioja

Haasteista arvokasta oppia

Nuoret yrittäjät saivat tutustua jo toiminnan alkumetreillä kaikille yrittäjille tuttuihin haasteisiin: markkinointiin, hinnoitteluun ja ajan käyttöön.

”Aluksi otin vastaan kaikki työt, mitä minulle tarjottiin. Se kävi raskaaksi, eikä pitkien matkojen päähän kulkeminen ollut kannattavaa liiketoimintaa ”, kertoo Sääskilahti.

Myös Särestöniemi sai ratkaistavakseen samoja haasteita.

”Huomasin heti alkuun, ettei asiakkaiden saaminen ollutkaan aivan helppoa, ja sitten piti alkaa miettiä markkinointia. Olen myös kokenut saman, mitä Lotte. En osannut alussa rajata töitä, tai laskea, paljonko työstä kannattaa pyytää palkkaa. Tein hommia aivan liian halvalla ja vietin bussissa enemmän aikaa kuin asiakkaan luona”, sanoo Särestöniemi.

Molemmat kertovat löytäneensä itselleen sopivat ratkaisut ja päässeen haasteiden yli.

”Yrittäjyydessä tulee erilaisia vaiheita. Kun tulee vaikeuksia, pitää oppia niistä ja puskea eteenpäin. Jokainen on välillä epätoivon laaksossa, mutta siellä ollessa keksii uusia tapoja, miten hommat voi tehdä paremmin. Se menestyy aina parhaiten, joka on uskaltanut epäonnistua kaikkein eniten”, painottaa Särestöniemi.

Jos haluat menestyä missä tahansa, ei kannata tuhlata aikaa porukoissa, jossa kaikki aika menee päihteisiin ja pelaamiseen.

Asenne ratkaisee

Monelle ihmiselle, niin nuorelle kuin aikuisellekin, yrittäjyys voi kuulostaa pelottavalta asialta, johon liittyy paljon kysymyksiä ja riskitekijöitä. Yrittäjyys vaatiikin jokaiselta rohkeutta mennä kohti omia epävarmuuksia.

Särestöniemi pitää yhtenä hyvänä ohjenuorana yhdysvaltalaisen suurliikemiehen, Henry Fordin, kuuluisaa lausahdusta: ”Uskotpa siihen, että et pysty tai pystyt, olet aina oikeassa. ”

”Jos ajattelee, ettei pysty, ja sen takia jättää jonkin asian tekemättä, epäonnistuu varmasti. Silloin ei ole edes mahdollista onnistua”, Särestöniemi jatkaa ajatusta.

Hän on myös oivaltanut, kuinka suuri merkitys ympäristön tuella ja esimerkin voimalla on.

”Olen sitä mieltä, että kannattaa ottaa esikuvaksi ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet sen, mihin itsekin pyrit. Jos haluat menestyä missä tahansa, ei kannata tuhlata aikaa porukoissa, jossa kaikki aika menee päihteisiin ja pelaamiseen. Omasta tekemisestä pitää ottaa vastuu ja tehdä valintoja omien arvojen pohjalta”, Särestöniemi toteaa.

Sääskilahti on samoilla linjoilla.

”Yrittäjä olemisessa on hienoa, kun saa olla itsensä pomo ja valita ne työt, mitä haluaa tehdä. Siihen liittyy kuitenkin myös vastuuta omasta tekemisestä ja raha-asioista. On oltava valmis tekemään töitä asioiden eteen.”

”Itse saan tosi paljon voimia ja inspiraatiota muiden yrittäjien kanssa olemisesta. On ihanaa keksiä yhdessä uusia liikeideoita. Minulla on myös perheenjäseniä yrittäjinä, joten saan vertaistukea myös siellä.”

Nuoret kannustavat ottamaan yhteyttä 4H-yhdistykseen, mikäli yrittäjyys herättää pientäkin mielenkiintoa.

”4H on tosi helposti lähestyttävä yhdistys ja sieltä saa kaiken avun, mitä tarvitsee”, Särestöniemi vahvistaa.

 

Lue myös