Mun Oulu jututti Nuorten foorumin osallistujia – mielenterveys, harrastukset ja TikTok nousivat esiin
Mun Oulun pisteellä nuoret antoivat omia juttuideoita ja saivat samalla tietoa kaupunkimedian toiminnasta. Kuvat: Henna Saarenketo
Nuorten foorumiin kokoontui jälleen joukko erilaisia järjestöjä, yhdistyksiä, kaupungin toimijoita ja puolueita kohtaamaan nuoria ja vaihtamaan ajatuksia heidän kanssaan. Esittelypöydillä oli mahdollisuus saada tietoa kunkin tahon toiminnasta, mukavien kilpailujen, tehtävien ja karkkitarjoilujen höystämänä.
Mun Oulun pisteellä nuoret saivat jättää heitä kiinnostavia juttuideoita, joita kertyikin runsain mitoin, eikä tarjolla olleita tikkareitakaan jäänyt kuin kourallinen. Osallistujat kirjoittelivat vinkkilappuihin eniten mielenterveyteen liittyviä aiheita. Nuoria kiinnostivat, millaiset asiat tukevat mielenterveyttä, miksi nuoret voivat huonosti ja mistä voi saada apua.
Myös kouluun liittyvät teemat, nuorten lisääntynyt päihteiden käyttö ja erilaiset harrastustoiminnat mainittiin useassa paperissa.
Kouluruokailun tasosta, musiikkitapahtumista ja pakkoruotsista toivottiin lisätietoa. Myös muoti, eläimet, kesätyöpaikat ja erilaiset kohtaamispaikat pyörivät nuorison mielessä.
Nuoret vaikuttajat
Oulun kaupunginosissa toimii nuorten vaikuttajaryhmiä, joiden tavoitteena on järjestää alueellista toimintaa sekä laatia lausunto- ja määrärahaehdotuksia, joiden avulla voidaan esimerkiksi hankkia kouluille nuorten toivomia liikuntavälineitä. Useat ryhmät olivat tapahtumassa mukana esittelemässä toimintaansa.
Haukiputaan HaVa -vaikuttajaryhmän puheenjohtaja Emilia Seppälä näkee alueellisen toiminnan lisäävän nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia.
”Järjestämme erilaisia kyselyitä, joissa nuoret saavat kertoa mielipiteensä siitä, mitä he haluaisivat kehittää. Niiden pohjalta viedään ideoita eteenpäin”, Seppälä kertoo.
”Välillä lausuntoehdotusten teko turhauttaa, mutta aina palkitsee, kun jokin asia saadaan läpi”, hän lisää.
Harrastustoimintaa reuna-alueille
Ylikiiminkiläiset Martta ja Oona vinkkasivat Mun Oululle oman alueensa virkeästä yleisurheilutoiminnasta. Nuoret toivovat alueelle lisää erilaisia harrastusmahdollisuuksia.
”Ylikiimingin Nuijamiehet on tosi aktiivinen seura, siellä on lentopalloa, säbää yleisurheilua ja kaikkea sellaista”, kertoo Martta.
”Sinne tarvittaisiin kuitenkin muitakin vaihtoehtoja. Joku sellainen olisi hyvä, mitä voi tehdä isommalla porukalla, eikä vaan niin, että joku on yksin jollain kitaratunnilla”, lisää Oona.
Muuten kaksikko viihtyy Ylikiimingissä ja molempien mielestä paikasta löytyy kaikki, mitä pienessä paikassa tarvitaan.
”Siellä on kaikki kävelymatkan päässä. Kouluissa porukka tuntee toisensa ja muutenkin on semmoinen ystävällinen henki”, Oona kertoo.
Tietoa etsitään somesta
Nuorille suunnattu viestintä on aihe, joka asettaa kysymysmerkin monen toimijan pään päälle. Oikean kanavan löytäminen on haastavaa, ja tieto nuorille suunnatuista palveluista jää usein piiloon tai kokonaan löytämättä.
Mun Oulu kyseli satunnaisesti osallistujilta, mistä he etsivät tietoa nuorille suunnatuista tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista. Lähes kaikki ilmoittivat pääasialliseksi kanavaksi TikTok-somepalvelun, ja osa kertoi käyttävänsä tiedonhakuun myös Instagramia. Vain muutama nuori sanoi etsivänsä tietoa netistä, eikä yksikään vastaajista ilmoittanut lukevansa printtijulkaisuja.
Nuoret toivoivat eri tahojen liittyvän rohkeasti TikTok-palveluun, mikäli haluavat tavoittaa nuoria helpommin.
”On siellä muutakin kuin nuorten tuottamaa sisältöä. Aikuisten tekemät videot ovat monesti tosi huvittavia, mutta se on vaan hauskaa”, eräs nuori kannusti Mun Oulun toimittajia, kun he epäilivät oman keski-ikäisyyden olevan este TikTok-uralle.