Millaista on opiskella lähihoitajaksi? – oululaiset Nanna ja Saana kertovat
Nanna Säävälä ja Saana Jurvakainen opiskelevat lähihoitajiksi OSAO:n Kontinkankaan yksikössä. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Oululainen Nanna Säävälä, 16, opiskelee lähihoitajaksi OSAO:n sosiaali- ja terveysalan yksikössä. Meneillään on Nannan ensimmäinen opiskeluvuosi.
Lähihoitajan opinnoista Nanna innostui yläkoulun aikana. Hän oli pohtinut mahdollista tulevaa ammattiaan ja esille oli noussut etenkin ihmisläheisen työn tekeminen.
”Haluaisin työskennellä tulevaisuudessa muun muassa lasten kanssa. Ensimmäisen harjoitteluni jälkeen tuo tunne vahvistui ja yhdeksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi nousi päiväkoti. Yllätyin siitä, miten paljon lapset antavat ja opettavat. Yksikään työpäivä ei ollut samanlainen enkä koskaan tiennyt, mitä päivä tuo tullessaan, Nanna Säävälä sanoo.
Opinnoista töihin
Kun Nanna mietti yläkoulun viimeisellä luokalla yhteishaun valintoja, lähihoitajan opinnot olivat ykkössijalla. Hänen henkilökohtaisissa valinnoissaan toisena tulivat lukio-opinnot, mutta ne eivät yksinään olleet tarpeeksi houkuttelevat. Keskustelut opon kanssa vahvistivat hänen päätöksiään.
”Lukio-opinnoista puhutaan usein siihen tyyliin, että ylioppilaat pääsevät minne tahansa. Mutta se ei mene välttämättä käytännössä niin. Mutta lähihoitajan opintojen jälkeen saan ainakin ammatin ja pääsen työhön, joka oikeasti kiinnostaa minua.”
Kevään yhteishaussa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoihin voivat hakea he, jotka päättävät peruskoulunsa tai jolla ei ole aikaisempaa tutkintoa. Nanna kertoo jännittäneensä soveltuvuuskokeita, joihin kuului muun muassa psykologiset testit ja psykologin haastattelu.
”Jälkeenpäin olen miettinyt, että stressasin ehkä liikaa. Soveltuvuuskokeisiin ei pystynyt etukäteen valmistautumaan, mutta joitakin vastauksia pohdin etukäteen. Esimerkiksi miksi tämä ala kiinnostaa minua?”
Opintoihin kannattaa hakea
Nanna Säävälä aloitti opintonsa elokuussa 2021. Tuolloin hän oli eniten huolissaan siitä, saisiko hän ystäviä muista lähihoitajaopiskelijoista. Kukaan omista ystävistä ei hakenut kyseisiin opintoihin ja koko luokka oli täynnä uusia ihmisiä.
”Vaikka aluksi ei olisikaan yhtään tuttua, ei siksi kannata jättää hakematta opintoihin. Olen nyt ylpeä itsestäni, että hain näihin opintoihin, jotka minua kiinnostivat, ja olen lähtenyt rohkeasti mukaan uusiin juttuihin.”
Tähän mennessä Nanna on aloittanut jokaisen opiskelupäivänsä innoissaan eikä yhtenäkään aamuna ole ollut motivaatio-ongelmaa.
”Tänne on aina mukava tulla. Opiskelukaverit ovat kivoja, ja opettajilta saa apua, kun sitä tarvitsee”, hän kertoo opinnoistaan OSAO:n Kontinkankaan yksikössä.
Lukio- ja ammattiopinnot vuorottelevat
Lähihoitajan opinnot kestävät yleensä kolme vuotta. Oululainen Saana Jurvakainen tekee parhaillaan kaksoistutkintoa.
18-vuotias Saana on peruskoulun jälkeen yhdistänyt lukion ja ammattiopinnot. Hänen mielestään kahden tutkinnon suorittaminen on ollut paikoitellen raskasta, mutta se ei ole käynyt vielä kertaakaan ylivoimaiseksi.
”Lukio- ja ammattiopinnot vuorottelevat kivasti. Käytännönläheiset lähihoitajan opinnot tuovat vaihtelua, kun lukio-opinnot tuntuvat rankalta. Molemmista opinnoista pääsen hyödyntämään parhaat puolet ja saan tehtyä tutkinnon kolmessa vuodessa.”
Eniten Saana on tykännyt harjoittelujaksoista, joita hän on päässyt tekemään monenlaisissa paikoissa, kuten päiväkodissa, kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisyksikössä.
”Aluksi halusin suuntautua lapsiin ja nuoriin, mutta toisen harjoitteluni jälkeen tuli olo, että haluan tehdä hoitotyötä. Tehostetussa palveluasumisyksikössä tein perushoitotyötä, kuten huolehdin ikäihmisten ravitsemuksesta ja hygieniasta sekä kuntoutin heitä. Perushoitotyön lisäksi olen päässyt tekemään harjoittelupaikoissa haavahoitoa, avannehoitoa, katetrointia sekä lääkehoitoa. Se työ on avannut silmäni.”
Halu auttaa muita
Osaamisalakseen Saana valitsi sairaanhoidon ja huolenpidon. Ylioppilaskirjoitukset hän on hajauttanut kolmeen kertaan ja keväällä 2022 edessä on valmistuminen.
”Näiden opintojen aikana minusta on tullut selkeästi rohkeampi. Tunteeni siitä, että haluan tehdä töitä ihmisten kanssa ja auttaa heitä, on vahvistunut. Valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä sairaalassa. Valmistumisen jälkeen olen ajatellut jatkaa opintojani hoitoalalla.”
”Lähihoitajan opintoja voin suositella kaikille, jotka tulevat toimeen ihmisten kanssa ja joilla on halu auttaa muita. Myös oma terveydentila pitää olla hyvä niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Varsinkin kaksoistutkinnossa opinnot voivat olla välillä tiukkoja, ja palautuminen on tärkeää. Onneksi omaopettaja muistuttelee välillä, että vapaa-ajalla pitää rentoutua kunnolla.”