”Metsurin työ ei maistu puulta” – Jori Backman opiskeli ammatin oppisopimuksella ja ryhtyi yrittäjäksi
Jori Backman treenasi puihin kiipeilyä kuukauden ennen ensimmäistä kaatoa. ”Jos isoja oksia on talojen päällä, on ne otettava köysillä alas, eikä hommassa edes pärjää yksin." Kuva: Tero Suutari
Jori Backman löysi oman alansa metsästä. Oulun Infralla työskentelevä Backman on perustanut myös oman toiminimen ja markkinoi osaamistaan muun muassa puunkaatovideoilla Youtubessa.
Jori Backmanille kuuluu hyvää. Hän on hiljattain suorittanut metsäalan perustutkinnon oppisopimuksella. Haastatteluhetkellä alkukesästä Backmanin työmaa oli Kiviniemessä. Letonrantaan tehtiin uutta leikkikenttää, jonka tieltä oli raivattava puita.
”Päätyöni Oulun Infralla on puisto-, taajama- ja virkistysmetsien hoito sekä ongelmapuiden poisto. Teen harvennushakkuita asutusten ja teiden lähellä. Monet asukkaat kyselevät pihapuiden kaatoa, mutta se ei kuulu enää työhömme.”
Oppisopimuskoulutuksessa yhdistyvät työskentely työnantajalla ja oppilaitoksessa opiskelu. Backman opiskeli Kajaanin ammattiopistossa ja työpaikka löytyi Oulun Infralta, jossa hän työskentelee edelleen.
”Oppisopimusopiskelu kesti vajaat kaksi vuotta. Aikataulut suunniteltiin yhdessä koulun kanssa. Voin lämpimästi suositella oppisopimusta, sain sekä työkokemusta että palkkaa. Opiskelu oli käytännönläheistä ja joustavaa työssäoppimista.”
Yrittäjyys kyti ajatuksissa pitkään
Infralla työskentelyn ohella Backmanilla on toiminimi. Koulussa käyty yrittäjäkurssi liiketoimintasuunnitelmineen antoi rohkeutta ryhtyä yrittäjäksi huhtikuussa 2023.
”Minulla oli moottorisaha, kaikki muu piti hankkia”, muistelee Backman. Edelleen kalustoa täytyy täydentää. Hiljattain hän osti kantojyrsimen.
Backman aloitti kevytyrittäjänä, mutta vaihtoi myöhemmin toiminimeen, jotta sai tehtyä hankinnoistaan ALV-vähennykset. Näin syntyi Puunkaato J. Backman. Asiakaskuntakin on alkanut vähitellen kasvaa.
”Hyvänä markkinointikanavana toimii sosiaalinen media ja Googlen yritysprofiili. Facebook-tilin lisäksi videoin puunkaatoja YouTubeen.”
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Jori Backmanin koivujen kaatourakka
Pihapuiden kaato on Backmanille mieluisinta. Siinä pääsee tekemisiin asiakkaiden kanssa toisin kuin metsätöissä. Kaadot pyritään tekemään aina asiakkaan toiveiden mukaisesti ja turvallisesti. Joskus työssä on kuitenkin haasteita.
”Kerran kaadettava puu otti ojanpenkalta kimmokkeen, enkä lähtenyt tyveltä tarpeeksi kauas. Puu meni kaatuessaan niin läheltä kasvojani, että kypärä lensi päästä. Selvisin kuitenkin säikähdyksellä.”
”Metsäalaa en vaihda”
Metsäala on ollut Backmanin haaveissa pitkään, mutta helposti oma unelma-ammatti ei löytynyt. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on autonasentaja, muttei ole niissä töissä ollut päivääkään. Backman on työskennellyt muun muassa yliopiston vahtimestarina sekä käynyt atk- ja kaupan alan kursseja.
”Haukiputaan kunnalla aloitin työt vuonna 2006. Olen ollut eripituisia pätkiä palkkatuella, työharjoittelussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Työhön ovat kuitenkin aina jollain tavalla liittyneet metsähommat. Kun sitten kunta järjesti uusille työntekijöille raivaus- ja moottorisahakurssin, syttyi lopullinen kipinä näihin hommiin.”
Backman suunnitteli oppisopimuskoulutuksen aloittamista useita vuosia.
”Oli vaikea uskoa todeksi, kun koulutus viimein alkoi. Nyt jatkan oppisopimusopiskeluja Ähtärissä ja valmistun arboristiksi. Suoritan puutarha-alan ammattitutkintoa ja opiskelen puunhoidon osaamisalaa. Koulutuksen jälkeen saan pätevyyden esimerkiksi puiden hoito- ja rakenneleikkauksiin sekä puiden poistoihin paloina. Tulevaisuudessa voisin lisätä palveluntarjontaa vaikkapa puiden hoitoleikkauksiin”, Backman suunnittelee.