Mäntylän Snellman-talo lasten asialla kautta historian

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mäntylässä sijaitseva Snellman-talo valmistui lastenparantolaksi vuonna 1935. Parantola perustettiin oululaisen kauppaneuvos Karl August Snellmanin ja hänen vaimonsa Alman toiveesta.

Heidän kuopuksensa Eiler kuoli 26-vuotiaana keuhkokuumeeseen. Snellmanit päättivät silloin, että haluavat auttaa sairaita oululaislapsia. He kirjasivat testamenttiinsa, että Eilerin 5 miljoonan markan osuus luovutettaisiin Oulun ja Pohjois-Suomen köyhien lasten hyväksi. Snellmanien lapset toteuttivat vanhempiensa toiveen ja perustivat säätiön, jolle osoitettiin 3 miljoonaa markkaa lastenparantolan perustamiseen.

Snellman-talo toimi lastenparantolana vuoteen 1939 saakka, jolloin se muuttui sota-ajaksi sotasairaalaksi. Sotien jälkeen talosta tehtiin Joulumerkkikoti, johon vastasyntyneet tuotiin turvaan, kun perheessä sairastettiin tuberkuloosia.

Joulumerkkikotitoiminta lopetettiin vuonna 1969, jonka jälkeen Snellman-talosta tuli läänin sairaalan lasten osaston kotipaikka vuoteen 1975 asti. Osasto siirtyi tuolloin vastavalmistuneeseen Oysiin ja rakennus Oulun kaupungille.

Historia ihastuttaa yhä

Talo oli joitain vuosia tyhjillään. Karl Augustin ja Alman toiveen mukaisesti Snellman-koti pääsi jälleen toimimaan oululaislapsien ja -perheiden hyväksi, kun rakennuksessa alkoivat vuodesta 1983 lähtien toimia päiväkoti, neuvola ja nuorisotilat.

Neuvola ja nuorisotilat muuttivat aikanaan muualle, mutta päiväkoti jäi. Nykyisin Snellman-kodissa toimivan Mäntylä-Snellmanin päiväkodin johtaja Eija Salmi kertoo, että rakennus ja sen pitkä historia ihastuttavat niin aikuisia kuin lapsiakin.

”Talolla on oma tunnelmansa, joka tekee vaikutuksen. Meille tulee yhä vierailulle entisiä joulumerkkikotilaisia muistelemaan täällä vietettyä aikaa. Lapsille tämä on myös jännä paikka, monine huoneineen ja soppeineen. Ihanin paikka lapsille on sauna, jossa käydään yhdessä joulusaunassa.”

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulun Aino-liitteessä 18.11.2021