”Kaikki oppii ja opekin hymyilee” – Uusi laulu siivittää Oulun peruskoulujen juhlavuotta

Maria Viitasaari kertoo halunneensa säveltää laulun, jota on myös helppo soittaa. Kuva: Pia Kaitasuo

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pia Kaitasuo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokanopettajan Maria Viitasaaren säveltämä ja sanoittama ja hänen kollegansa Ismo Koskelan tuottama Meillä Oulussa koulussa -laulu houkuttaa kouluväkeä nyt tanssinkin askeliin. Oululaisopettajien osaamista täydentää Länsituulen koulun Eeva Kukkosen luoma koreografia.

”Meillä Oulussa koulussa, padampaa, on tilaa ja aikaa oivaltaa.”

Laulanta alkaa iloisessa D-duurissa. Samassa sävellajissa toivotaan sujuvan koko Oulun peruskoulujen 50-vuotisjuhlavuoden, joka ampaisi virallisesti käyntiin perjantaina 6. syyskuuta Oulun Päivien Oulu kylässä -tapahtumassa.

Juhlavuotta suunnittelemassa ollut ohjausryhmä, jossa oli edustus niin opetus- ja kulttuuripalvelujen henkilökunnasta kuin yliopistolta ja senioriopettajistakin, on kehitellyt ohjelmaa koko lukuvuodelle. Osa tapahtumista on avoimia kaikille oululaisille, kevätlukukaudella valtaosa niistä tapahtuu kouluilla.

Ohjausryhmässä nousi myös toive yhteisestä juhlalaulusta. Idea sai välittömästi koko ryhmän tuen ja asia pantiin vireille. Laulun haluttiin olevan kaikkia peruskoululaisia yhdistävä.

”Hyvinvoiva aikuinen on myös lapsen etu.”
Maria Viitasaari

Kun tarvitaan ajassa kiinni olevaa ja vetävää lastenmusiikkia, Oulussa ei tarvitse heittää verkkoja kauas. Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokanopettaja Maria Viitasaari on palkittu, pitkänlinjan lauluntekijä.

”Toimeksianto oli tehdä kaikille koululaisille sopiva laulu. Tein laulusta myös helposti soitettavan”, Viitasaari kertoo melodian perusteista.

Viitasaari on myös osaava sanankäyttäjä, joten laulun sanoitukseen ei tarvittu ohjeistusta.

”Sanoituksessa nostin esiin Oulun koulujen parhaita puolia: turvallisia koulumatkoja, pohjoisen luonnon vuodenaikoja, perussivistyksen merkitystä sekä ihmisyystaitoja.”

Hän halusi nostaa esiin myös arjen oppimisen mahdollistajia.

”Kertosäkeistön ’opekin hymyilee’ -kohta sanoittaa myös aikuisten hyvinvointia kouluyhteisössä. Hyvinvoiva aikuinen on myös lapsen etu.”

Yhdeksän tyttöä sekä mies ja nainen seisovat koulurakennuksen sisäportaikossa.

Ismo Koskela ja Maria Viitasaari tekevät yhdessä paitsi musiikkikasvatustyötä myös musiikkia. Oppilaat ovat tärkeimmät yhteistyökumppanit – tässä Teuvo Pakkalan koulun 6B-musiikkiluokan oppilaita. Kuva: Pia Kaitasuo

Valmis laulu tuli saada kouluille äänitallenteena sen opettelemisen helpottamiseksi. Pohdintaan, kuka vastaisi laulun äänittämisestä ja tuottamisesta, Viitasaarella oli antaa valmis vastaus: kollega Ismo Koskela.

Koskela otti haasteen mieluusti vastaan, sillä Viitasaaren laulu innosti häntä. Siinä oli mukana kaikki olennainen.

”Tämä laulu on tarttuva ja helppo laulaa yhdessä”, hän toteaa.

”Ismo äänitti laulusta menevän ja tämän ajan soundimaailmaa mukailevan sovituksen”, Viitasaari kiittelee. Toukokuussa tehtyyn taltiointiin saatiin laulamaan Viitasaaren kuutosluokkalaiset Ilona Heikkilä, Greta Koldits, Lilli Luttinen ja Anton Moilanen.

Koskela ja Viitasaari ovat tehneet tuloksekasta yhteistyötä pitkään ja tuntevat toistensa työtavat. Teuvo Pakkalan musiikkiluokkalaisten kanssa on valmistunut jo neljä cd-levyllistä uusia lauluja, joita on kuultu myös kymmenissä konserteissa.

Koko Suomen koululaisillekin parivaljakko on tuttu: Viitasaari ja Koskela tunnetaan myös eri oppiaineisiin tarkoitettujen teemalaulujen tekijöinä. Niitä on syntynyt niin Aapiseen kuin matematiikan, äidinkielen, uskonnon ja musiikin oppikirjoihin.

”Maria tuottaa sävellyksen, ja sanat useimmiten, ja minä sovitan laulut. Teen myös studiotuotannon ja miksaukset omassa studiossani”, Koskela selittää yhteistyön kuviota.

Poika ja kolme tyttöä laulavat luokkahuoneeseen sijoitettujen äänitysmikrofonien takana.

Kuutosluokkalaiset Anton Moilanen, Lilli Luttinen, Ilona Heikkilä ja Greta Koldits olivat taltioimassa Meillä Oulussa koulussa -laulua toukokuussa. Kuva: Pasi Rytinki

Juhlalaulu tanssittaa. ”Menee jalan alle”, keski-ikäinen mieskuulijakin totesi laulun ensiesityksen jälkeen.

Viitasaaren melodia ja Koskelan sovitus käyvät toki vapaamuotoiseenkin askellukseen, mutta lauluun on tehty myös koreografia, jota nyt opetellaan ympäri Oulun peruskouluja. Koreografia on Länsituulen koulun liikunnan ja terveystiedon lehtorin Eeva Kukkosen käsialaa.

”Sovitin laulun moderniin konemusatyyliin juuri tanssijoita ajatellen”, Koskela kommentoi.

Mallia muille on näyttänyt Länsituulen 1–8-luokkalaisista koostuva iskuryhmä, joka on paitsi näyttänyt osaamistaan Oulu kylässä -yleisölle myös äskettäisessä Pelasta Perämeri -tapahtumassa, jossa yleisöä oli peräti pari tuhatta.

Länsituulen tanssijoiden taidot on myös tallennettu kaikkien nähtäville. Hyvän tuulen videon voi katsella allaolevasta linkistä.

Katso Meillä Oulussa koulussa -video: