Kaakkurin koulun ympäristötietoutta edistävä hanke sai eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon

Kaakkurin koulun luokanopettajat Hannaleena Enbuska (vas.) ja Milla Lehtinen veivät yhteisopettajuuden mallia Eurooppaan. Kuvat: Milla Lehtinen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Kaakkurin koulu on saanut EITA-palkinnon eli eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon hankkeestaan, jossa teemana oli ympäristövastuullisuus. Samalla Kaakkurin koulun opettajat näyttivät muulle Euroopalle mallia yhteisopettajuudessa.

Kaakkurin koulu on yksi neljästä suomalaiskoulusta, jotka palkitaan tänä vuonna EITA-palkinnolla. Palkinnot myönnetään nyt neljättä kertaa.

Palkinnolla tuodaan esille parhaita Erasmus+-ohjelmassa toteutettuja opetuskäytänteitä, ja tänä vuonna teemana oli hyvinvointi kouluissa.

Kaakkurin koulu palkittiin Together – to Get There -nimisestä Erasmus+-hankkeestaan, jonka aiheena oli ympäristövastuullisuus. Tavoitteena oli myös lisätä yhteistyötä ja hyvinvointia sekä opettajien että oppilaiden keskuudessa.

Hanke toteutettiin kansainvälisenä yhteistyönä. Mukana oli koulut Kroatiasta, Kyprokselta, Kreikasta, Italiasta ja Espanjasta. Kaakkurin koulu oli hankkeen alullepanija ja pääkoordinaattorikoulu.

”Mielestämme koulu on juuri oikea paikka avartaa oppilaiden ajattelua ja ympäristötietoisuutta. Tässä hankkeessa sekä opettajat että oppilaat saivat tilaisuuden oppia uusia, motivoivia tapoja kehittää kriittistä ajattelua, lisätä ympäristövastuullisuutta sekä parantaa hyvinvointia”, luokanopettaja Milla Lehtinen Kaakkurin koulusta kertoo.

Koululaiset haravoivat pihaa aidan vieressä.

Koululaisia kasvatetaan muun muassa pitämään huolta omasta ympäristöstään.

Teemoina palkitussa hankkeessa olivat maa, vesi ja ilma, ja menetelminä käytettiin positiivista pedagogiikkaa ja yhteisopettajuutta. Hankkeen todetaan palkintoperusteissa lisänneen opettajien välistä yhteistyötä ja hyvinvointia.

”Yhteisopettajuus ei ole vielä kovin yleisesti käytössä Euroopassa, mutta halusimme hankkeen avulla jakaa oppimaamme muillekin ja siten tehdä tätä hyväksi havaitsemaamme opetusmetodia tunnetuksi. Halusimme lisätä myös positiivisen pedagogiikan näkyvyyttä ja tunnettuutta”, luokanopettaja Hannaleena Enbuska Kaakkurin koulusta kertoo.

Yhteisopettajuus ei ole vielä kovin yleisesti käytössä Euroopassa, mutta halusimme hankkeen avulla jakaa oppimaamme muillekin ja siten tehdä tätä hyväksi havaitsemaamme opetusmetodia tunnetuksi.
Luokanopettaja Hannaleena Enbuska, Kaakkurin koulu

Koronapandemia asetti aluksi hankkeen toteuttamiselle haasteita, sillä pandemia alkoi juuri kun hanke oli käynnistynyt ja eurooppalaiset hankepartnerit olivat ehtineet tavata vain kaksi kertaa. Pian hankkeessa kuitenkin aloitettiin säännölliset tapaamiset Teamsin välityksellä. Teamsin lisäksi eTwinning-alustaa hyödynnettiin opetuksen apuvälineenä.

Varsinaisten hanketeemojen lisäksi tärkeää oli myös rohkaista sekä oppilaita että opettajia käyttämään vieraita kieliä aktiivisesti ja samalla oppia muista kulttuureista.

Opettajien mukaan hankkeessa opittua voidaan mainiosti soveltaa muuallakin, sillä koulujen on helppoa toistaa kehitettyjä aktiviteetteja ja tekemällä oppimisen menetelmiä omassa opetuksessaan.

Askarreltuja robotteja värikkään taustan edessä.

Oppilaiden askartelemat ekorobotit opastavat kierrätyksessä.

Hankkeen lopuksi kaikissa siihen osallistuneissa kouluissa toteutettiin ympäristöviikko.

”Ympäristöviikko on erinomainen keino viedä ympäristötietoisuutta koteihin ja oppilaiden lähipiiriin. Olemme nyt huolissamme ympäristöstä, mutta murehtimiseen ei aikaa kannata käyttää. Tarvitsemme konkreettisia toimia ja myönteistä huolenpitoa upeasta planeetta Maastamme”, Hannaleena Enbuska toteaa.

Muut suomalaiset vuoden 2024 EITA-palkinnon saavat Erasmus+-hankkeet ovat Steinerpäiväkoti Sirius (Helsinki), Espoon yhteislyseo sekä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä (Forssa). Palkinnot jaetaan Opetushallituksen järjestämässä Tulevaisuuden osallistuvaa Eurooppaa rakentamassa -seminaarissa marraskuussa.

Katso video Kaakkurin koulun hankkeesta