Joka kymmenes kokee kiusaamista – Oulussa uhreille tarjolla jälkihoitoa

Kiusaaminen jättää ihmiseen pitkäkestoiset jäljet, jotka vaikuttavat myös koulu- ja työelämässä. Kuvituskuva: Mostphotos

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Kiusaamisen ennaltahkäisyyn ja puuttumiseen on kehitetty erilaisia toimintamalleja. Jos kiusaaminen on jo tapahtunut, on tuen tarve myös ilmeinen.

ODL aloitti keväällä TukiHelmi-toiminnan, jonka tavoitteena on vahvistaa kiusaamisesta traumatisoituneiden toimintakykyä sekä osallisuuden kokemusta tarjoamalla matalan kynnyksen apua, vertaistukea sekä traumatietoisesti ja voimavaralähtöisesti toteutettua jälkihoitoa. Toiminta ei rajoitu ainoastaan koulumaailman haasteisiin, vaan toimintaan ovat tervetulleita osallistumaan kaikki kiusaamista kokeneet.

Yksilötoiminta keskittyy luottamuksellisiin keskusteluihin, jotka perustuvat kannustavaan ja hyväksyvään kohtaamiseen. Tavoitteena keskusteluissa on löytää ja vahvistaa yksilön olemassa olevia voimavaroja – kannattelevana tekijänä on oma motivaatio käsitellä kiusaamiskokemusta. Työskentelyssä käytetään ratkaisukeskeistä ja traumainformoitua työotetta.

Apua myös ryhmissä

Ryhmätoiminnassa jokainen pääsee etsimään omia työkalujaan omien kokemustensa ja nykyisen olotilansa työstämiseen, sekä tulevaisuuteen suuntautumiseen. Ryhmät ovat suljettuja turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin luomiseksi.

TukiHelmi-hankkeessa toteutetaan jälkihoitoa kiusaamisesta traumatisoituneille 16-35-vuotiaille sekä asiantuntijatietoa ja toimintamalleja kohderyhmän kanssa toimiville eri alojen ammattilaisille.

Toiminnalla vahvistetaan kiusaamisesta traumatisoituneiden toimintakykyä sekä osallisuuden kokemusta tarjoamalla matalan kynnyksen apua, vertaistukea sekä traumatietoisesti ja voimavaralähtöisesti toteutettua jälkihoitoa. TukiHelmi-hanke on sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoittama kolmivuotinen hanke.