Hybridiopetus tuo joustavuutta ja monipuolisuutta Oulun lukiolaisille

Opettaja Helena Eskola ja Oulun eLukion toimintaa koordinoiva Elmeri Seppänen kannustavat kaikkia lukiolaisia kokeilemaan myös etäyhteydellä toteutettavia opintojaksoja. Kuva: Satu Fränti

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin päivälukioissa voi opiskella sekä paikan päällä lukiossa että etäyhteyksillä. Oulun eLukiossa yhdessä lukiossa opetettavaa opintojaksoa voi opiskella Teamsin kautta myös muista lukioista. Tämä antaa lukiolaisille lisää vaihtoehtoja ja joustavuutta.

Oulun eLukio on oululaisten päivälukioiden yhteistoimintaa, jossa yhdessä lukiossa opetettavaa opintojaksoa voi etäyhteyksin opiskella myös muista lukioista. Opettajalla on oman lukionsa opiskelijat paikan päällä ja muiden lukioiden opiskelijat voivat osallistua opetukseen etäyhteydellä. Tätä kutsutaan monimuoto- tai hybridiopetukseksi.

Oulussa ja lähialueilla on ollut etäopetusta vuosikausia, ja on yhä monissa eri muodoissa. Esimerkiksi Oulun aikuislukiolla on aktiivista iltaopintoina tapahtuvaa etäopetusta, jota hyödyntävät myös monet Pohjois-Pohjanmaan pienemmät lukiot.

”Usein etäopetusta ajatellaan itsenäisesti tai lähes itsenäisesti kotona suoritettavana opintomuotona. Oulun eLukio on siitä erilainen, että se tapahtuu normaalin koulupäivän aikataulujen mukaan ja samoilla säännöillä kuin mikä tahansa muu opintojakso”, Oulun eLukion toimintaa organisoiva lukiokoordinaattori Elmeri Seppänen kuvailee.

Jokaiseen lukioon on rakennettu vähintään yksi hybridiopetusluokka, joka helpottaa opettajan työtä lähi- ja etäympäristön yhteensovittamisessa. Laitteistossa on ollut Seppäsen mukaan vielä valitettavan paljon teknisiä haasteita, mutta niitä ratkotaan yhdessä laitetoimittajan kanssa.

Kieliä ja kertauskursseja

Oulun eLukion ensisijainen tarkoitus on mahdollistaa opetus erityisesti sellaisissa oppiaineissa ja opintojaksoilla, joissa osallistujamäärät yhden lukion osalta jäävät helposti liian pieniksi.

”Tyypillinen esimerkki on pitkät kielet, joiden ryhmät ovat jo pitkään olleet pienentymään päin. eLukion avulla voidaan kuitenkin saada kokoon sopivan kokoinen ryhmä keräämällä opiskelijoita useasta eri lukiosta”, Seppänen avaa.

Syksyn opintojaksokalenterista löytyykin pääsääntöisesti pitkiä ja lyhyitä kieliä – saksaa, ranskaa ja espanjaa – sekä kertauskursseja, jotka tähtäsivät syksyn ylioppilaskirjoituksiin: matematiikkaa, biologiaa, maantietoa, historiaa, terveystietoa ja uskontoa. Tänä lukuvuonna eLukiossa voi opiskella myös suomi toisena kielenä -opintojaksoja Raksilan lukion tarjoamana.

Kaikki lukiot eivät pysty tarjoamaan jokaisen oppiaineen kertauskurssia sekä syksyllä että keväällä, joten eLukio on hyvä vaihtoehto. Tarkoitus on, että kaikilla ylioppilaskirjoituksiin menijöillä olisi mahdollisuus osallistua kertauskurssiin.

Vuorovaikutteisuus tärkeää

Laanilan lukion terveystiedon ja psykologian opettaja Helena Eskola on opettanut terveystiedon kertauskurssia eLukiossa kahtena lukuvuotena.

”Tällainen hybridiopetus vaatii opettajalta erilaista suunnittelua kuin perinteinen luokkaopetus. Opetuksessa pitää huomioida sekä paikalla että etänä olevat opiskelijat, joten vuorovaikutteisia tehtäviä tarvitaan.”

Kun nuori oppii hyödyntämään etäyhteyksiä jo toisella astella, on korkeakouluopintoihin siirtyminen paljon jouhevampaa.

Opiskelijat voivat valita eLukion opintojaksoja, kun omassa lukiossa ei ole haluttua tarjolla tai sen ajankohta ei ole sopiva. Myös opettajalle on kivaa vaihtelua, kun opiskelijoita on myös muista lukioista.

”On mukavaa olla mahdollistamassa opiskelijoille myös tällainen opiskelu. Korona-aika toi hybridiopetuksen tutuksi, se madalsi sekä opettajien että opiskelijoiden kynnystä”, Eskola lisää.

Ei vielä arkipäiväistä

Hybridiopiskelu ei ole vielä arkipäivää Oulun lukioissa. Viime lukuvuonna toteutui kuitenkin yli viisikymmentä eLukion opintojaksoa. Jokaisessa opintojaksossa on ollut paikalla olevien lisäksi etäopiskelijoita yhdestä kahteenkymmeneen.

Oulun Lyseolla ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiolla on ollut yhteisiä opintojaksoja jo vuosia, joten heidän yhteistyönsä on varsin saumattomasti siirtynyt myös eLukion puolelle. Myös Kiimingin, Oulunsalon ja Haukiputaan lukioissa on osallistuttu aktiivisesti.

”Haluaisimme, että opiskelijat hyödyntäisivät eLukiota nykyistä useammin. Uudenlaisen kulttuurin luominen näyttää olevan aika hidasta. Kaikki lukiot ovat kuitenkin kiinnostuneita sekä tarjoamaan opetusta että markkinoimaan sitä opiskelijoilleen”, Seppänen kertoo.

Etä- ja hybridiopintojen monenlainen hyödyntäminen on ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa huomattavasti yleisempää kuin lukioissa.

Helena Eskola ja Elmeri Seppänen kannustavat kaikkia lukiolaisia osallistumaan myös etäyhteydellä toteutettaviin opintoihin.

”Kun nuori oppii hyödyntämään etäyhteyksiä jo toisella astella, on korkeakouluopintoihin siirtyminen paljon jouhevampaa.”