CanSat-kilpailussa laukaistaan tölkkisatelliitteja yläilmoihin – Kastellin lukion oppilaat tarttuivat haasteeseen

Perjantaisin kokoontuvan CanSat-projektin jäsenet. Yksi jäsenistä pitelee tölkkisatelliittia kädessään. Kuva: Markus Raifi

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Markus Raifi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kolme päivää kestävä CanSat-tölkkisatelliittikilpailu alkaa Vaasassa 4. huhtikuuta. Eri maiden voittajajoukkueet saavat palkinnokseen matkan eurooppalaisen avaruusjärjestön juhlatapahtumaan.

CanSat on juomapurkin kokoisessa kotelossa oleva täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka ammutaan kantoraketilla yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa. Eseron (European Space Education Resource Office) mukaan projektin on mahdollistanut teknologian nopea kehittyminen, komponenttien edullisuus ja niiden helppo saatavuus.

CanSat-kilpailu on Eseron kouluyhteisöjä tukeva projekti, jossa harjoitellaan tieteellistä tutkimustyötä, ohjelmointia ja ryhmätyöskentelyä. Esero on Euroopan avaruusjärjestö Esan (European Space Agency) tärkein koulutusta tukeva lohko. Projektin osallistujille lähetetään komponenttipakki, jossa on tarvittavat osat päätehtävien suorittamiseen. Oulusta Vaasaan kilpailemaan valittiin Kastellin lukion oppilaat.

Kilpailun päätavoitteena on mitata laukaisun ja laskeutumisen aikana lämpötilaa ja ilmanpainetta, suorittaa oma vapaavalintainen tehtävä, koota tölkki ja turvata sen laskeutuminen, sekä siirtää lennon aikana saatavia tietoja maassa olevalle tietokoneelle. Kastellin lukion joukkue valitsi vapaavalintaiseksi tehtäväkseen säteilyn mittaamisen.

Joukkuevalinta tehtiin viime syksynä rekisteröityjen projektiesitysten perusteella. Kilpailun viimeinen rekisteröintipäivä oli viime vuoden 18. joulukuuta. Valinnat kilpailuun pääsevistä joukkueista ilmoitettiin viimeistään 21. joulukuuta.

Jatkoon päässyt Kastellin lukion joukkue on nyt matkalla Vaasaan kilpailemaan muiden koulujen oppilaita vastaan. Joukkueessa on kisan järjestäjän oikeutuksella kahdeksan osallistujaa. Nykyinen kokoonpano muodostettiin alun perin yhdistämällä kaksi neljän oppilaan joukkuetta. Ympäri Suomea Vaasaan tulleet joukkueet saavat kilpailun ajaksi majoituspaikan, aamupalan, lounaan ja päivällisen.

Kokeelliset mittaukset, ohjelmointi ja data-analyysi kuuluvat CanSat-projektin arkeen. Kuvassa 3D-tulostettuun muovisäiliöön pakattu satelliittipienoismalli ja siihen kytketyt laitteet. Kuva: Markus Raifi

Ryhmätyötaidot kohdillaan

Kilpailusuoritus on osa Kastellin lukion vapaavalintaisia ja syventäviä fysiikan opintoja. Kurssivastaavana toimii Kastellin lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Tommi Koivisto. Hän on suorittanut CanSat-kilpailuun vaadittavan opettajien täydennyskoulutuksen. Koivisto on käynyt myös Cernin (European Organization for Nuclear Research) eli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen opettajakoulutuksessa.

”Olen aina ollut kiinnostunut tietokoneiden käyttämisestä opetuksessa. Koulustamme löytyi käyttämättömiä Arduino-kytkentäalustoja, joten uskoin saavani opiskelijoita innostumaan projektista”, totesi Koivisto.

Kastellin lukiossa on myös mahdollista opiskella ohjelmointia. Projektissa hyödynnetään ohjelmointitaitoja, mutta ne eivät ole edellytys osallistumiseen.

”Olen pitkään harrastanut koodailua ja elektroniikkavärkkäilyä. Mahdollisuus käydä tietotekniikan yliopistokursseja vaikutti päätökseeni hakea Kastellin lukioon opiskelemaan”, kertoi joukkueen data-analyysista vastaava toisen vuoden opiskelija Pyry Björk.

Samalla aallonpituudella oli myös joukkueen kapteeni Jon Antoniac, jolle projektissa oli lähtökohtaisesti kyse fysiikan soveltamisesta ja ryhmätyötaidoista.

”Minua kiinnostavat Arduino-kytkentäalustojen kaltaiset tietotekniset laitteet ja avaruus. Projektin esittelyvideo vakuutti minut, joten lähdin mukaan. Tässä pääsee myös soveltamaan fysiikkaa ja harjoittelemaan ryhmätyötaitoja. Tosi mielenkiintoinen projekti”, totesi Björk.

Ryhmätyöskentely on olennainen osa projektia. käytettävissä oleva aika tekee siitä kuitenkin haastavaa. Joukkueen tapaamiskerrat oli rajoitettu vain perjantai-iltapäiviin, joten he joutuivat tekemään suuren osan työstä itsenäisesti. Ryhmätyöskentely oli yksimielisesti joukkueen mukaan projektin mukavimpia puolia.

”Olen erittäin positiivisella mielellä ja mielenkiinnolla seurannut heidän toimintaansa. Heillä on hyvä ryhmädynamiikka ja he ovat olleet hyvin itseohjautuvia”, kertoi Koivisto.

Kisat alkavat torstaina 4. huhtikuuta ja päättyvät 7. huhtikuuta. Voittajajoukkue jatkaa Hollantiin Esan tiloihin tapaamaan muiden maiden voittajajoukkueita. Tapahtuman tarkoituksena on juhlia joukkueiden saavutuksia ja tutustua Esassa työskentelevien insinöörien arkeen.