Ötököitä, robotteja, unelmien Oulu – koko perheen Tutkijoiden yö järjestetään yliopistolla kuudetta kertaa
Tukijoiden yössä Potnapekka kuljettaa yleisöä maksutta kampuksen ja kasvitieteellisen puutarhan välillä non-stop kello 17–21. Kuvituskuva: Oona Häikiö
Tutkijoiden yö on koko perheen monitieteinen tapahtuma, jossa tuodaan esille tutkijoita ja heidän työtään sekä tieteen merkitystä arjessamme. Tapahtumassa tiede esittäytyy kymmenissä työpajoissa, näyttelyissä ja yleistajuisissa esityksissä. Mukana ovat muun muassa robotiikkaan, luututkimukseen, tekoälyyn, biojätteen hyödyntämiseen, kekriperinteeseen ja unelmien Ouluun liittyvät työpajat.
Yleistajuisissa tiedeluennoissa esitellään visioita kiertotaloudesta, valaistaan Hartaanselän asuntomessualueen historiaa, perehdytään ironiaan ja tutustutaan uusimpiin havaintoihin jään sulamisesta Grönlannissa.
Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on esillä monenmoisia ötököitä, kokoelmakasvihuoneet Romeo ja Julia ovat avoinna ja puutarhan asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin. Potnapekka kuljettaa yleisöä maksutta kampuksen ja puutarhan välillä non-stop kello 17–21.
Tutkijoiden yössä vietetään myös uuden bokashi-kompostointimenetelmästä kertovan tietokirjan julkistustilaisuutta ja jaetaan käytännön tietoa bokashista.
Vielä kerran: Ortotopologian lopulliset alkeet
Tutkijoiden yössä on mahdollista nähdä vielä kerran suosittu Ortotopologian lopulliset alkeet -näytelmä, joka kertoo edesmenneestä pseudotieteilijästä ja ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä. Näytös on maksuton, lippuja esitykseen on rajattu määrä ja niitä jaetaan kello 17 alkaen Tutkijoiden yön infopisteessä.
Illan päätteeksi esiintyy Talent Suomi -ohjelmasta (2021) tuttu multi-instrumentalisti Julius Rantala.
Tutkijoiden yö tarjoaa ohjelmaa myös Sodankylän Geofysiikan Observatoriossa. Yleisöluennoilla kerrotaan revontulista, katsellaan upeita kuvia ja videoita ja tutkijat vastaavat yleisön kysymyksiin. Tapahtumassa esitellään myös uuden EISCAT_3D-sirontatutkan toimintaa. Sään salliessa yleisö voi kokeilla yötaivaan kuvausta kameralla.
Tutkijoiden yö on koko Euroopan laajuinen ja Suomen suurin tiedetapahtuma, jota vietetään perinteisesti syyskuun viimeisenä perjantaina. Oulun yliopistossa Tutkijoiden yö järjestetään nyt kuudetta kertaa.