Ylivalaistuksen sijaan myönteisiä pimeän paikkoja – karttakyselyllä etsitään Oulun hyviä ja huonoja pimeitä ympäristöjä
Hupisaarten leikkipuiston valaistuksessa valo ja pimeä kohtaavat. Valaistuksen on suunnitellut Henrika Pihlajaniemi Arkkitehdit M3 Oy:n arkkitehtina ja valaistussuunnittelijana. Kuva: Pasi Rytinki
Kaupunkialueiden valaisussa on alettu korostaa määrän sijaan laatua, sillä ylivalaisun on todettu haittaavan sekä ihmisen että luonnon hyvinvointia. Oulun yliopistossa pyritään kehittämään kaupunkien valaistussuunnittelua asukkaiden avulla.
Valon määrä kaupunki- ja taajama-alueilla vähenee todennäköisesti tulevaisuudessa, sillä ylivalaisu ja jopa niin sanottu valosaaste häiritsee monia. Valaistuksen vähentämiseen on myös energiataloudellisia syitä.
Oulun yliopistossa näitä asioita pohditaan keväällä käynnistetyssä Kestävän pimeän kumppanuudet -hankkeessa.
”Tarkastelemme valaistusolosuhteita valon, hämärän ja pimeän jatkumona, jossa jokaisella on oma roolinsa turvallisessa, elämyksellisessä ja hyvinvointia tukevassa ympäristössä”, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja, apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopistolta.
Pimeä ja hämärä, jotka ovat tähän asti jääneet yleensä suunnittelun ulkopuolelle, voidaan tuoda tietoisesti ja hallitusti osaksi kaupunkivalaistuksen kokonaisuutta. Pihlajaniemen mukaan tavoitteena ei ole vähentää keinovaloa kaikkialta, vaan löytää valon ja pimeyden välille ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä tasapaino.
Hankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä kaupunki- ja kuntaorganisaatioiden tietoisuutta ja osaamista kaupunkivalaistuksen suunnittelusta, tilaamisesta ja toteutuksesta.
Asukkailta halutaan tietoa
Hankkeessa halutaan kuulla asukkaiden kokemuksia huomioitavista pimeän paikoista. Oulussa yleisölle avoin havaintokävely järjestettiin lokakuussa.
Lokakuussa avautui myös Kerro kaupunkipimeästä -karttakysely, jossa osallistujat voivat merkitä karttaan tutkimuspaikkakuntien hyviä ja huonoja pimeän ajan paikkoja sekä kertoa, mikä niistä tekee sellaisia. Kyselyn avulla kootaan uutta tietoa asukkaiden kokemuksista pimeissä ja hämärissä ympäristöissä sekä asenteista pimeyttä kohtaan.
Tulevaisuudessa hankkeessa nähdään myös pilotti, jossa erikseen valittuja alueita kehitetään positiivisiksi pimeiksi paikoiksi. Kehitettävä paikka voi olla esimerkiksi kaupunkitila, puisto, virkistysreitti tai valotapahtumiin liittyvä väliaikainen kohde.
Kestävän pimeän kumppanuudet on Oulun yliopiston arkkitehtuurin- ja tuotantotalouden yksiköiden hanke, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Hanke toteutetaan vuosina 2024–2026. Siinä ovat mukana Oulu, Kuusamo, Ii ja Nivala.
Karttakysely on avoinna
- Kerro kaupunkipimeästä- karttakyselyllä kartoitetaan asukkaiden kokemuksia pimeän ajan ympäristöistä.
- Voit osallistua karttakyselyyn merkitsemällä paikkakuntasi hyviä ja huonoja pimeän ajan paikkoja sekä kertomalla mikä niistä tekee sellaisia. Kyselyn avulla kootaan uutta tietoa asukkaiden kokemuksista pimeissä ja hämärissä ympäristöissä. Saatavaa tietoa hyödynnetään uudenlaisten suunnittelunäkökulmien kehittämisessä kaupunkien ja kuntakeskusten valaistukseen.
- Kyselyyn vastataan anonyymisti. Vastaamiseen on hyvä varata aikaa noin 15 minuuttia.