Yhdistykset jatkavat koronasta huolimatta – apua kaupungin yhteisötoiminnan avustuksista

Raksilan siivoustalkoissa ovat mukana kaikenikäiset. Keväisin ja syksyisin järjestettäviä siivoustalkoita on tuettu yhteisötoiminnan avustuksista. Kuva: Kaisa Pudas, Raksilan asukasyhdistys

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toimintaa on jouduttu perumaan ja siirtämään, ja tapahtumien siirryttyä verkkoon, toiminnan jatkamiseen on tarvittu luovuutta. Korona-aikana on järjestetty avustusten avulla esimerkiksi ulkona kierrettäviä polkuja, heijastintempauksia, etäaskartelupajoja ja sähköisiä tapahtumia.

Yksi sähköisten tapahtumien järjestäjistä on Raksilan asukasyhdistys. Raksilassa on haluttu ponnistella yhteisöllisyyden eteen myös korona-aikana. Esimerkiksi asukasyhdistyksen järjestämä joulunavaus muutettiin suoratoistotapahtumaksi yhdistyksen Facebook-sivuille.

Passiivisuutta verkkotapahtumissa

Uudistuksista on koitunut Raksilan asukasyhdistykselle myös hyvää: sosiaalisen median kautta järjestetyt tapahtumat ovat tavoittaneet enemmän kuin perinteiset tapahtumat. Sähköisten tapahtumien varjopuolena on kuitenkin passiivisuus.

”Yhteisölliset tapahtumat ovat muuttuneet yhdessä olemisen sijaan osallistujien kannalta passiivisiksi virtuaalitapahtumiksi”, kuvailee Raksilan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Pudas.

Kaikki eivät myöskään pääse tapahtumiin mukaan. Esimerkkinä Pudas mainitsee iäkkäät ihmiset, joilla ei ole taitoa tai halua käyttää tietotekniikkaa.

Raksilassa saatujen kokemusten mukaan, tietotekniikkaa sujuvasti käyttävät voivat järjestää helposti yhteisöllisiä virtuaalitapahtumia. Halukkaita osallistujia tapahtumiin on, mutta niitä, jotka tapahtumia järjestävät, ei ole jonoksi asti. Pudas esittääkin toiveen:

”Löytyisipä jostakin taika, jolla saataisiin leviämään innokkuus yhteisten tapahtumien ideointiin ja junailuun.”

Ilman tukea toiminta hiipuisi

Yhdistykset kokevat kaupungin yhteisötoiminnan avustukset elintärkeiksi.

”Asukasyhdistyksemme on suhteellisen pieni. Toimintamme keskittyy muutaman tapahtuman järjestämiseen: tiedottamiseen ja raksilalaisten edustamiseen alueen kaavoitusasioissa. Ilman kaupungin avustusta, toimintamme todennäköisesti hiipuisi olemattomiin”, kuvaa Heikki Pudas.

Kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukan mukaan yhteisötoiminnan tuki yhdistyksille on nykytilanteessa arvotettava korkealle.

”Yhteisötoiminnan avustuksiin kohdistui tälle vuodelle kymmenen prosentin leikkaus. Halusimme kuitenkin pitää toiminta-avustusten määrät lähes viime vuoden tasolla koronan takia, koska yhdistysten taloudellinen tilanne on haasteellinen”, kertoo Pasi Laukka.

Oulussa viime aikojen signaalit sulkutoimien purevuudesta ovat rohkaisevia. Yhteisötoiminnan päällikkö kehuu oululaisten toimineen vastuullisesti haastavassa koronatilanteessa.

”Mikäli trendi jatkuu, näyttää hyvin mahdolliselta, että pienimuotoista tapahtumatoimintaa pystytään kesällä järjestämään”, Pasi Laukka kannustaa.

Avustuksia haettavissa ympäri vuoden

Oulun kaupungin yhteisötoiminnasta on vuoden aikana haettavissa kolmenlaisia avustuksia:

– alueellista toimintarahaa, asukas- ja kyläyhdistysten toiminta-avustuksia sekä asukas- ja kyläyhdistysten kohdeavustuksia

– kohdeavustukset ovat haettavissa ympäri vuoden

– avustusten myöntämisestä päättää lähidemokratiatoimikunta

– vuodelle 2021 lähidemokratiatoimikunta on myöntänyt alueellista toimintarahaa 136 518 euroa ja asukas- ja kyläyhdistysten toiminta-avustusta 73 550 euroa