Vuokko Häkkinen viihtyy vesialalla – lopputyönä tehty Saviaron vedenottamon suunnitelma toteutetaan

Vuokko Häkkinen viihtyy työssään Oulun Vedellä. Ala on vakaa ja työssään on mahdollista kehittyä. Kuva: Lea Ansamaa

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Lea Ansamaa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Paneutuminen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen takasi Oulun Veden kehitysinsinöörille entistä laajemman työnkuvan.

Oulun Veden kehitysinsinööri Vuokko Häkkinen on työskennellyt Oulun Vedellä 8,5 vuotta. Aluksi hän työskenteli laborantin ja laboratorioanalyytikon tehtävässä, mutta koronavuosina hän päätti lähteä opiskelemaan lisää. Aiemmin hänellä oli energiatekniikan insinöörin sekä laborantin tutkinto.

”Esihenkilöni ehdotti minulle Water and Environmental Management -tutkintoa ylemmässä ammattikorkeakoulussa, ja itsekin olin sitä aiemmin katsellut. Hain ja pääsin opiskelemaan sillä kulmalla, että minulla oli jo valmis lopputyön aihekin olemassa. Halusin olla mukana pilotoimassa Saviaron vedenkäsittelylaitokselle uutta Allwatec Oy:n kehittämää menetelmää raudan ja magnaanin poistossa.”

Korona-aika sopi Vuokolle erinomaisesti opiskeluun, sillä silloin ei muutenkaan voinut matkustella. Tutkinto suoritettiin kokonaan verkko-opiskeluna.

”Kaikki oli etänä, mikä sopi hyvin omaan aikatauluuni. Tallennettuja luentoja pystyi katsomaan myöhemmin.”

Koulutus laajensi myös työnkuvaa

Oulun Veden kehitysinsinöörinä Vuokon työajasta iso osa kuluu hankintojen sekä tutkimus- ja kehityshankkeiden parissa. Lisäksi hän toimii käyttöinsinöörin sijaisena lomien aikana. Työnkuva on siis laajentunut aiemmasta.

”Olen saanut osallistua moniin projekteihin, laitostarkastuksiin ja kilpailuttamieni urakoiden käynnistymisen seuraamiseen.”

Tuntuu hienolta, että työ on oikeasti merkityksellistä."
Vuokko Häkkinen

Parasta työssä on sen vaihtelevuus.

”Saan itse suunnitella ja rytmittää työni, ja työpäivät ovat monipuolisia. Työkavereiden tuki on korvaamatonta, eikä tätä työtä yksin voisi tehdäkään.”

Vuokko on tyytyväinen siihen, että työnantaja tukee kehittämistä ja opiskelua. ”Meillä on kaupungilla mahdollisuus osallistua erilaisiin kursseihin ja koulutuksiin, ja tutkintoon johtavaa koulutusta varten voi saada palkallisia vapaapäiviä. Se on arvokasta, sillä ei kaikkialla tarjota tällaista tukea.”

Suuri organisaatio mahdollistaa monenlaisten tehtävien kokeilemisen ja kehittymisen. Vuokko haluaa edelleen jatkaa itsensä kehittämistä ja opintoja, vaikka juuri nyt suuremmat opiskelusuunnitelmat ovat tauolla.

Vesialalla on varma tulevaisuus

Vesiala on jatkuvasti kehittyvä, joten kysyttävää ja kehitettävää riittää.

Vesialalla muutokset tapahtuvat hitaasti ja hallitusti, mikä luo vakautta. Vedenpuhdistus ja jätevedenkäsittely ovat elintärkeitä, ja työ tällä alalla ei tule loppumaan. Ala kehittyy jatkuvasti, ja Vuokko odottaa, että uudet työntekijät tuovat mukanaan uusia näkökulmia ja osaamista, kun koulutuksen painotukset ovat muuttuneet.

”Mielestäni alalla työn tekeminen ja kehittäminen ovat joustavaa.”

Työ on muuttumassa monialaisemmaksi ja Vuokko toivoo, että tulevaisuudessa nuoret löytävät vesialan mielenkiintoisena uravalintana.

”Vesialalla voi yhdistää vakaan työn ja kehittymismahdollisuudet, mikä tekee siitä houkuttelevan uravaihtoehdon.”

Mitä Vuokon lopputyöhön tulee – sitä aletaan nyt toteuttaa. Uusi laitos tullaan tekemään lopputyössä testatulla menetelmällä.

”Tuntuu hienolta, että työ on oikeasti merkityksellistä.”

Fakta

Koulutusta tarjolla laajasti

  • Suomessa on noin 1 100 vesilaitosta.
  • Alalla työskentelee 3 000–4 000 henkilöä.
  • Vesihuoltoalan kehittämis-, suunnittelu- ja päällikkötehtävissä työskentely vaatii usein AMK-insinöörin tutkinnon tai DI-tutkinnon.
  • Koulutusta tarjotaan noin 10 ammattikorkeakoulussa ja 3–4 yliopistossa.