Vesi-Jatuli sai aurinkopaneelit – satsaus säästää energiaa ja tuo tulevaisuudessa myös tuottoja
Jatulin liikuntakeskuksen aurinkosähköjärjestelmä koostuu kaikkiaan yli 300 paneelista.
Kyse ei ole mistään ihan pienestä yksiköstä, sillä energiantuotannoltaan se vastaa lähes kahta kolmannesta Oulun pääkirjaston aurinkovoimalasta.
Aurinkosähköjärjestelmä koostuu kaikkiaan yli 300 paneelista. Paneeleiden odotetaan tuottavan vuosittain yli 56 000 kilowattitunnin verran sähköä. Tämä vastaa yli kahden sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.
Paneelit on asennettu Jatulin katolle vaakasuuntaisesti niin, ettei niitä ulkoapäin juurikaan erota. Sisätiloihin tulee kuitenkin jatkossa visualisointi, josta liikuntakeskuksen kävijät pääsevät seurailemaan paneelien toimintaa ja energiantuottoa.
Paneelit pitkäikäisiä ja tuottavia
”Kun aurinkopaneeleja hankitaan, niin usein keskustellaan siitä, kuinka ne maksavat itsenä takaisin hitaasti – harvoin alle kymmenessä vuodessa. Mutta keskustelussa ei muisteta sitä, että nykypaneelit tuottavat sähköenergiaa noin 40 vuotta”, kertoo Oulun kaupungin energia-asiantuntija Johanna Mäkelä.
”Eli kun Jatulin paneelit ovat maksaneet itsensä noin 13 vuoden kuluttua takaisin, ovat ne sen jälkeen tuottavia vielä pitkään. Tämänhetkisellä energian hinnalla se tarkoittaisi, että ne tuottavat elinkaarensa aikana 230 000 euron edestä sähköä”, Mäkelä lisää.
Kyse on siis pitkäjänteisestä sijoituksesta kaupungin kestävään kehitykseen ja yksi merkittävä askel matkalla kohti hiilineutraalia Oulua.
Seuraava kohde, johon rakennetaan aurinkosähköjärjestelmä, on näillä näkymin Laanilan koulu.
”Toivon mukaan sitä päästään tekemään jo ensi kesänä, tai sitten sitä seuraavana”, kertoo Mäkelä.
Aurinkovoimalasta tulee pienempi, mutta se saadaan osittain myös opetuskäyttöön.
”Oppilaille päästään havainnollistamaan, minkä verran ja milloin tällainen aurinkopaneeli tuottaa sähköä”, Mäkelä valaisee.
Osa laajempaa energiaremonttia
Vesi-Jatulin rakennukseen tehtiin aurinkosähköjärjestelmän lisäksi valaistussaneeraus, korjattiin lämmöntalteenotot kahdesta ilmanvaihtokoneesta sekä tehtiin puhallinsaneeraus kahteen ilmanvaihtokoneeseen.
Kaiken kaikkiaan tehdyillä energiansäästötoimenpiteillä säästetään vuosittain sähköä noin 85 megavattituntia ja lämpöä noin 150 magavattituntia. Tämä on vuositasolla noin 15 000 euron säästö Oulun kaupungille energiakuluissa.
Energiaremontteja on tehty viime vuosina muihinkin kaupungin liikuntapaikkoihin, kuten Oulun uimahalliin Raksilassa, Oulunsalon liikuntakeskukseen sekä Heinäpään jalkapallohallille. Aurinkopaneeleita ei rakennusten tukirakenteiden ja kattomuodon vuoksi ole näihin kohteisiin kuitenkaan kannattanut toteuttaa.
Jatulissakin kattorakennetta jouduttiin vahvistamaan.
”Paneelit keräävät talvella lumikuormaa, mikä täytyy ottaa huomioon”, kertoo talotekniikan päällikkö Jyrki Kumpuniemi Oulun kaupungilta.
Lisäksi erilaiset paloturvallisuuteen liittyvät asiat on mietitty huolella.
”On varauduttu tilanteisiin, että vaikkapa myrsky repisi paneeleita. Tärkeää on myös se, että rakennus on merkitty näkyvästi paloviranomaisia varten, jotta he tietävät talossa olevan aurinkosähköjärjestelmän”, kertoo Kumpuniemi.
Aurinkosähkö avaa uusia mahdollisuuksia
Aurinkopaneelien kehitys harppoo eteenpäin rivakalla vauhdilla. Jyrki Kumpuniemi kertoo, että mielenkiintoisia ratkaisuja paneeleiden sijoittelusta löytyy Oulustakin.
Esimerkiksi Toppilan lämpövoimalaitoksessa ja Kalevan toimitalossa aurinkopaneeleja löytyy eteläseinältä.
”Paneeleja ei siis ole pakko sijoittaa katolle. Ne tuottavat sähköä, vaikka eivät olisikaan optimikulmassa aurinkoon nähden. Seinällä ne eivät ole keväällä lumen peitossa, jolloin sähkön tuotantoaika pidempi”, avaa Kumpuniemi.
”Tanskassa kävimme katsomassa koulua, jossa koko rakennuksen julkisivu oli tehty aurinkoenergiaa keräävistä elementeistä. Kun aurinko päivän mittaan kiersi, keräsi rakennus energiaa joka suunnasta”, kertoo Kumpuniemi esimerkkejä maailmalta.
”On olemassa myös uutta mattoa tai kalvoa, jolla voidaan ottaa talteen aurinkoenergiaa – sen ei enää tarvitse olla paneeli. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia”, visioi Kumpuniemi.
”Aurinkosähköjärjestelmien asentaminen otetaan lisäksi Oulussakin jo huomioon uusien rakennusten kattorakenteita suunniteltaessa”, kertoo Kumpuniemi.