Valtuustossa kehuttiin kilvan yhteistyöhenkeä budjettikäsittelyssä – valtionosuuksien lisäleikkaus toi huolta
Kaupunginvaltuuston on tarkoitus lyödä ensi vuoden budjetti lukkoon 11. joulukuuta. Kuva: Pasi Rytinki / arkisto
Oulun kaupunginvaltuusto aloitti maanantaina ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2025–26 toimintasuunnitelman käsittelyn varsin sopuisissa tunnelmissa. Muutosehdotuksia talousarvioesitykseen tehtiin suhteellisen vähän, mutta valtionosuuksiin tulossa oleva yllättävä lisäleikkaus aiheuttaa huolia tuleville vuosille. Mun Oulu julkaisee tämän ja ensi viikon aikana kaikkien valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot maanantain budjettikokouksesta.
Valtuustoryhmät ja kaupunginvaltuutetut tekivät määrällisesti ja sisällöllisesti melko maltillisia muutosehdotuksia kaupunginhallituksen käsittelyn kautta valtuustolle tulleeseen kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen ensi vuodelle.
Valtuustossa esitettiin esimerkiksi resurssien lisäämistä nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen ennaltaehkäisyyn (perussuomalaisten valtuustoryhmä), määrärahan lisäystä teiden ja katujen korjausvelan kasvun taittamiseksi vuosille 2024–2026 (keskustan valtuustoryhmä) sekä perusopetuksen määrärahojen nostamista peruskoululaisten oppimistulosten parantamiseksi (vihreiden ja SDP:n valtuustoryhmät).
Maanantaina ei tehty vielä päätöksiä budjetista, vaan sen käsittelyä jatketaan valtuuston kokouksessa 11. joulukuuta, jolloin talousarvio ja tulevien vuosien toimintasuunnitelma on tarkoitus hyväksyä lopullisesti.
Hidasta nousua taantumasta
Kaupunginjohtaja Seppo Määttä pohjusti talousarvioesitystään valtuustolle toteamalla, että valtiontalous on taantunut tänä vuonna: hinta- ja korkotason nousu sekä heikentynyt vientikysyntä painavat taloutta, ja taantumasta nouseminen on hidasta. Tästä huolimatta Oulu aikoo tehdä tulevan kolmen vuoden aikana huomattavia, mutta harkittuja investointeja.
Talousarvioesitystä ja toimintasuunnitelmaa tehdessä ei ole voitu ottaa huomioon yllättäen puolitoista viikkoa sitten ilmoitettua kuntien valtionosuuksien lisäleikkausta, joka johtuu valtiovarainministeriön muuttuneista laskelmista hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Määtän mukaan Oulussa lisäleikkaus tarkoittaa 19 miljoonaa euroa, joka tällä tietoa tullaan jaksottamaan vuosille 2025–27.
Lisäksi kunnilta peritään samalla aikajaksolla takaisin ensi vuoden valtionosuuden määräaikainen lisäys, joka on Oulun osalta 7,4 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan Oulun valtionosuudet pienenevät vuosien 2024–26 aikana noin neljänkymmenen miljoonan euron verran.
Taloustalkoot edessä?
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.) totesi, että valtionvarainministeriön yllätysilmoitus valtionosuuksien uudelleen lasketuista leikkauksista oli laittaa Oulun talousarviovalmistelun kokonaan uusiksi.
”Pientä paniikkia se aiheutti”, Vehkaperä myönsi.
”Hätäjarrutusta ei onneksi ensi vuoden talousarvioon tarvinnut tehdä, mutta nämä leikkaukset ovat mitä ilmeisimmin meillä vielä edessä ja ne toteutetaan. Jos voi jotakin ennustaa, meillä on heti ensi vuoden alusta edessä taloustalkoot, joissa haetaan miljoonaluokan säästöjä niin käyttötaloudesta kuin investoinneista – jos maan hallitus aikoo toteuttaa kuntien valtionosuuksien leikkaukset täysimääräisesti”, Vehkaperä ennakoi.
Vehkaperä kiitteli, että Oulun kaupunginhallituksessa talousarviota on valmisteltu hyvässä hengessä.
”Yleinen talouden tilannekuva ja tahtotila on ollut yhteinen. Nyt on Oulun aika investoida ja rakentaa. Samalla pidämme kuntapalvelut saatavilla ja laadukkaina”, Vehkaperä lupasi.
Hyvää henkeä ja tahtotilaa talousarvion valmistelussa kehuttiinkin lähes kaikissa valtuustoryhmien puheenvuoroissa.
Mun Oulu julkaisee tämän ja ensi viikon aikana kaikkien valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot budjettikäsittelystä. Valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä etenevän sarjan aloittaa keskiviikkona kokoomus.