Valkean uusi nuorisotila rakentuu nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan – tilalle haetaan nyt nimeä
Piritta Pietilä-Litendahl ja Tapani Tomperi ovat tyytyväisiä Valkean uuden nuorten kohtaamispaikan keskeiseen sijaintiin ja tiloihin, jotka mahdollistavat monenlaista toimintaa. Kuva: Pasi Rytinki
Nuorten oma tila löytyy Valkean katutason käytävältä, Clas Ohlsoniin vievien liukuportaiden vierestä, Gina Tricotia vastapäätä. Tila avataan tiistaina 7. maaliskuuta kello 15. Se on avoinna maanantaista torstaihin klo 15–19.30 ja perjantaisin 15–21. Tila toimii ensi vaiheessa ainakin tämän vuoden loppuun.
Tila on rakennettu monen toimijan yhteisenä ponnistuksena. Toiminnasta vastaavat Oulun kaupungin ja Oulun Diakonissalaitoksen (ODL) nuorisotyöntekijät ja tilakustannuksista kauppakeskus Valkea, Osuuskauppa Arina, LähiTapiola Pohjoinen ja Oulun kaupunki.
Tavoitteena on tarjota nuorille oma tila, jonne on helppo tulla yksin tai yhdessä. Avoimen kohtaamispaikkatoiminnan lisäksi tilassa järjestetään ohjattuja ryhmiä. Tilassa voi järjestää myös esimerkiksi taidenäyttelyitä.
Ei valmista sapluunaa
ODL:n palveluvastaava Piritta Pietilä-Litendahl kertoo, että tila lähtee nuorten tarpeista ja sen toiminta muotoutuu ajan mittaan niiden mukaan. Valmista sapluunaa ei siis vielä ole, vaan se rakentuu sen mukaan, keitä tilassa käy.
”On tunnistettu, että erityisesti alaikäisille nuorille on monia paikkoja, mutta siitä huolimatta heitä on aika paljon tuossa [Valkean] Kesäkadulla. Täysi-ikäisille nuorille tai nuorille aikuisille keskustan alueella ei ole juuri ollut paikkoja kokoontua”, Pietilä-Litendahl sanoo.
”On tunnistettu, että erityisesti alaikäisille nuorille on monia paikkoja, mutta siitä huolimatta heitä on aika paljon tuossa Kesäkadulla.”
Kävijöiden, toiveiden ja palautteiden mukaan toimintailtoja voidaan tarpeen mukaan jaotella jatkossa ikäryhmittäin, koska ikähaitarin ääripäissä 13-vuotiailla ja 29-vuotiailla on hyvin erilaisia intressejä. Tietoa ja toiveita kerätään aktiivisesti maaliskuun ajan. Ensimmäinen työpaja nuorille ja yhteistyökumppaneille toiminnan kehittämiseksi järjestetään 1. huhtikuuta. Suunnitelmissa on ollut järjestää myös vanhemmille omia tapahtumia.
Pietilä-Litendahl sekä nuorisotyöntekijät Tapani Tomperi Oulun kaupungilta ja Riikka Ylipukki ODL:ltä sanovat, että tilaan voi tulla matalalla kynnyksellä, kunhan on asiallisessa kunnossa eikä esimerkiksi erittäin päihtynyt.
”Yleensä asiointikuntona pidetään sitä, että ei aiheuta itselle eikä muille mitään huolta tai kunto ei muutoin vaikuta osallistumiseen tai turvallisuuteen”, Pietilä-Litendahl täsmentää.
Jalkautuvan työn pohjalta
Tomperin mukaan yhteistyö kaupungin ja muiden toimijoiden nuorisotyön välillä sujuu hyvin ja jo pitkällä kokemuksella.
”Yhteistyötä on tehty varsinkin jalkautuvassa työssä. Walkersilta [ODL:n jalkautuva työ- ja kohtaamispaikkatoiminta nuorille] ja kaupungilta jalkaudutaan, ja monesti on oltu yhdessä, varsinkin isommissa tapahtumissa, kuten koulun päättäjäisissä.”
”Tätä toimintaa ei luoda kilpailevaksi toiminnaksi jo olemassa oleville palveluille, vaan täydentämään niitä”, Pietilä-Litendahl sanoo.
Mukana toiminnan suunnittelussa on muitakin asiantuntijatahoja, kuten Nuorten Ystävät. Nuorisotila kytkeytyy monien pohjoissuomalaisten toimijoiden yhteiseen Meidän mielestä -kampanjaan, jonka tarkoituksena on tukea alueemme nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja mielenterveyttä.
Nuoret pääsevät keksimään nimen nuorten tilalle nimen 7.3. lanseerattavassa nimikilpailussa. Nimeä voi ehdottaa somessa @Valkeanuortentila.