Värikkäitä valaisinpylväitä ja valkeaa valoa – katuvalot antavat ilmettä kaupunginosille

Kaakkurin kaupunginosassa valaisinpylväät on maalattu taivaansinisiksi.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valaistuksella on suuri vaikutus alueen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Oulussa kaupunginosien valaistusta suunniteltaessa lähdetään liikkeelle Oulun kaupungin suunnitteluohjeistosta, johon on määritelty katuvalaistusluokat.

”Suunnitteluohjeistoon on määritelty, minkälaista luokkaa kullekin kadulle tai alueelle vaaditaan. Tonttikadulla ei esimerkiksi tarvita niin kirkasta valaistusta, kuin suuremmalle liikenteelle määritellyllä kokoajakadulla”, kertoo rakennuttajainsinööri Mika Rintelä Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

”Suunnittelu pohjautuu tälle. Seuraavaksi valitaan pylväsväli ja oikea korkeus. Sitten voidaan katsoa, mikä valaisin paikkaan sopisi ja määritellä muotomallia. Loppu menee kilpailulainsäädännön mukaan”, kertoo Rintelä suunnitteluprosessin kulusta.

Toppilansaaren katuvalaisin.
Toppilansaaressa katuvalaisimilla on siro ja kaareva muoto.

Joillakin alueilla arkkitehti on valinnut pylväisiin kaupunginosaan sopivan värin. Eri värisiä pylväitä voi bongailla Kaakkurin lisäksi esimerkiksi Hiukkavaarasta, Ritaharjusta ja keskustasta.

”Uudemmilla alueilla saattaa olla niin, että arkkitehti on suunnitellut myös valaisimet ja valaisinpylvään”, kertoo Rintelä.

Valaisimia Teknologiakylän alueella.
Elektroniikkatiellä Teknologiakylässä katuvalaisimet ovat kaksivärisiä.

Persoonalliset pylväät tuovat esimerkiksi Toppilansaaren ja Teknologiakylän ilmeeseen oman panoksensa.

”Toivomme silti, että tästä ei syntyisi mitään tyylikkäämpien pylväiden villitystä”, naurahtaa Rintelä.

Kunnossapidollisesti on järkevää pysyä perusmallissa, sillä uusia pylväitä joudutaan uusimaan kolarien ja muiden vahinkojen sattuessa. Erikoispylväiden tilausaika voi olla pitkä ja kustannukset suuret.

Katuvalojen valinnassa otetaan huomioon monenlaisia seikkoja, kuten energiatehokkuus, valoteho ja ilkivallankestävyys.

Muodin oikkujen perässä tai muuten vaan katuvalaisimia ei silti lähdetä vaihtamaan.

”Valaisimia päivitetään kadunparantamisten ja saneerausten yhteydessä, mutta lähtökohtaisesti vanha valaisin käytetään ensin loppuun”, kertoo Rintelä. ”Se on Oulun kaupungin periaate.”

Keskustassa keltainen valo on vaihtunut valkoiseen

Kaupungin valaistusta on päivitetty nykyaikaiseksi ja energiaa säästäväksi led-valaistukseksi sitä mukaan, kun vanhat valaisimet ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

”Oulun kaupungilla on noin 42 000 valaisinpistettä, joista noin puolet on led-valaisimia. Loput ovat sitten vaihtelevasti monimetalli- tai suurpainenatriumvalaisimia”, kertoo Rintelä.

Kuntalainen on voinut huomata valaisimen vaihtumisen lediksi lähinnä valaistuksen väristä, sillä suurpainenatriumvalaisinten tuottama valo on keltaista ja ledien valkoista.

Keskustassa keltaista valoa löytää enää Tullikirjurinraitilta. ”Sinne se hyvin sopiikin, kun aukiolla on paljon punatiilisiä rakennuksia”, kuvailee Rintelä.

Muuten keskusta on valaistu valkealla valolla, kuten Ouluun pohjoisen valkeana kaupunkina sopiikin.

Katuvalaisin Oulun keskustassa.
Oulun keskustassa on käytössä lusikkamainen valaisin, joka on Philipsin MileWide-mallistoa.

”Keskusta onkin hyvä esimerkki alueesta, jossa on käytetty selkeästi yhtä valaisinmallia, ja käytetään myös tulevaisuudessa”, kertoo Rintelä.

Valaisimen mallilla on päästy vähentämään myös valosaasteen määrää, eli sitä kuinka paljon hajavaloa valaisimista suuntautuu öiselle taivaalle.

”Saaristokadulla sen varsin hyvin huomasi, kun valaisimet uusittiin”, kertoo Rintelä. ”Talojen seinät muuttuivat tummemmaksi.”

Pimenneestä katuvalosta ilmoitus kaupungin palautepalveluun

Rintelä muistuttaa vielä, että mikäli oman kaupunginosan tai lenkkipolun katuvalaisin ei toimi, kannattaa asiasta laittaa tietoa kaupungille sähköisen palvelukanavan  kautta.

Sähköisen palautepalvelun kautta asia menee tiedoksi suoraan oikealle ihmiselle, ja korjaus saadaan jalalle mahdollisimman nopeasti.

Kanavan löytää nopeasti myös kirjoittamalla selaimeen sanat ”oulu” ja ”palaute”. Seuraavaksi kannattaa valita kohta ”Asuminen, ympäristö ja kadut” ja sen alta ”Katuvalot”.