Uusi videosarja oululaisten peruskoululaisten arjesta
Oululaisia peruskoululaisia kokoontui helmikuussa oppilaskuntafoorumin verkkokokoukseen pohtimaan opiskelua tämän päivän peruskoulussa. Yhdessä työstäen he hakivat vastauksia muun muassa siihen, minkälainen on hyvä luokkakaveri ja hyvä opettaja tai miten hyvän rehtorin kannattaisi toimia.
Oppilaskuntafoorumissa työstetyt ajatukset on nyt koostettu kymmenelle videolle. Videot kuvattiin koronaturvallisesti maaliskuussa 2021 kymmenellä eri koululla. Videoilla oppilaat Hintan, Kellon ja Niemenrannan alakouluista sekä yläkoululaiset Haukiputaan, Kellon, Laanilan, Myllytullin, Pateniemen, Rajakylän, Talvikankaan ja Yli-Iin kouluilta kertovat omia ajatuksiaan tämän päivän peruskoulusta ja siellä opiskelusta.
”Lapset ja nuoret ovat koulunkäymisen asiantuntijoita. Heidän mielipiteitään tulisi laajemminkin kysyä lapsilähtöisen oppimisympäristön luomiseksi”, kertoo osallisuuden kehittäjäopettaja Satu Kurvinen Oulun kaupungilta.
Lasten ja nuorten ääni kuuluviin
Videot tuotettiin yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa. Videoita on esitetty Pohjoisen Suomen opetus- ja kasvatusalan johdon virtuaalipäivässä sekä lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa.
”Meille on tärkeää kuulla, mitä lapset ja nuoret ajattelevat ja mikä heille on merkityksellistä. Lapsia ja nuoria voisi ottaa enemmänkin mukaan tällaisiin yhteistyöprojekteihin. He ovat superhyviä sanoittamaan ajatuksiaan! Yhdessä alan ammattilaisten kanssa he pystyvät rakentamaan yhä parempaa koulua ja kasvuympäristöä”, toteaa opetustoimen ylitarkastaja Sirpa Kova aluehallintovirastosta.
Mitä muutettava, mitä säilytettävä?
Videoprojektin loppuhuipennus oli toukokuun alussa toteutunut lasten tapaaminen Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapasen kanssa. Heille esiteltiin ensin videoprojektin tuloksia, jonka jälkeen tapaamisessa käytiin vilkasta keskustelua tämän päivän peruskoulusta.
Keskustelun teemana oli, mitä peruskoulussa kannattaisi säilyttää ja mitä pitäisi muuttaa. Ajankohtaisina asioina esiin nousivat muun muassa koulurakennusten arkkitehtuuri ja opetusryhmien koot. Lapset ja nuoret puhuivat myös monialaisten oppimiskokonaisuuksien eli niin sanottujen MOK-viikkojen sekä valinnaisaineiden tärkeydestä. Myös kokemusasiantuntijoiden vierailuja kouluilla toivottiin lisää.
”Päättäjätapaaminen innosti takuulla oululaisia peruskoululaisia vaikuttamaan ja olemaan aktiivisia. Hienoa, että päättäjämme arvostavat lasten ja nuorten kohtaamisia ja samalla madaltavat lasten ja nuorten kynnystä vaikuttaa heitä koskeviin asioihin”, Kurvinen toteaa.