Uusi valtuusto uhkuu yhteistyöhalua Oulun hyväksi

Rotuaarilla kajahti "Oulu!"-huutoja, kun vastavalitut valtuutetut tuulettivat Oulun Liikekeskuksen kukittamina. Kuvat: Pasi Rytinki
Sunnuntaina valitut Oulun kaupunginvaltuutetut kukitettiin perinteen mukaisesti Rotuaarilla. Iloisen tunnelman keskellä valettiin uskoa yhteistyöhön ja Oulun tulevaisuuteen.
Jos tunnelmasta maanantaina Rotuaarilla puolelta päivin voi jotain päätellä, Oulu valitsi hyvin keskenään toimeen tulevan valtuuston. Ilmapiiriä voi kuvailla helpottuneeksi ja hyväntuuliseksi, ja sunnuntain vaaleissa valtuustopaikan saaneet onnittelevat toisiaan lämpimin halauksin puoluerajojen yli.
Valtuutetut ovat kokoontuneet Rotuaarille, koska Oulun Liikekeskus kukittaa perinteen mukaisesti vastavalitun valtuuston.
Kukituksen jälkeen ryhmäpuheenvuoroissa korostetaan yksi toisensa jälkeen yhteistyökykyä ja -halua. Asian kiteyttää kristillisdemokraattien ainoan valtuustopaikan jälleen saanut Marja-Leena Kemppainen, joka kertoo, että häntä usein surkutellaan siitä, ettei hänellä ole kavereita valtuustossa.
”Sanon aina, että on minulla: 66 kaveria”, Kemppainen sanoi muiden ryhmien valtuutettuihin viitaten.

Palomies-Harrina tunnetuksi tullut Harri Minkkinen (sd) haluaa tuoda parempia arvoja päätöksentekoon.
Oulun kaupunginvaltuustoon nousi 25 uutta valtuutettua. Heistä suurimman äänimäärän keräsi SDP:n Harri Minkkinen 1260 äänellään. Minkkinen meni heittämällä myös aluevaltuustoon ja sanoo olevansa ”todella otettu ja kiitollinen” äänimäärästä.
”Olin ja en yllättynyt. Jaan kansalaisten kanssa samoja huolia yhteiskunnasta, sekä Oulussa että hyvinvointialueella. Muutosta tarvitaan ja arvoja lisää päätöksentekoon”, Minkkinen sanoo.
47-vuotias Minkkinen työskentelee pelastajana ja on tullut tunnetuksi sosiaalisesta mediasta Palomies Harrina. Mahdollisia lautakuntapaikkoja hän ei ala vielä mieluisuusjärjestykseen laittamaan.
”Monikin asia kiinnostaa, mutta en ala vielä niitä erittelemään. Olen vasta aamun ja aamuyön sulatellut tätä asiaa, ei tätä vielä oikein tajuakaan”, Minkkinen sanoo.

Elisa Hallapuro, 23, oli yksi vaalien suurista yllättäjistä. "Olen aivan häkeltynyt tuloksesta", Hallapuro myönsi maanantaina.
Vihreiden listalta sekä kaupunginvaltuustoon että aluevaltuustoon kirkkaasti mennyt Elisa Hallapuro, 23, myöntää olevansa häkeltynyt menestyksestään.Hän on toiseksi nuorin valtuuston valituista, nuorin on vasemmistoliiton Mimmi Jakola, 19.
”En ole oikeastaan nukkunut yöllä. Meni aika pitkään, tuli paljon haastatteluja ja podcastiinkin pääsin tuossa aamulla”, Hallapuro kertoo vaalien jälkeisistä tunneista.
Kasvatustieteitä opiskelevan Hallapuron mukaan valtuustossa tarvitaan nuorten ääntä. Vaaliteemoina hänellä oli muun muassa terveydenhuolto ilman väliinputoajia, eriarvoisuutta kitkevä opetus ja ekologinen kestävyys.
”Ajan nuorten asioita niin hyvin kuin pystyn. On tosi tärkeätä, että on joku, joka edustaa heitä, ja sen eteen on tehtävä aktiivisesti töitä.”
Nuorten asioista ollaan Oulussa Hallapuron mukaan syystäkin huolissaan.
”Koulutus- ja sivistyspuoli on vahva kunnan tehtävä etenkin soteuudistuksen jälkeen, ja senkin takia on tärkeää, että nuoret tulevat edustetuksi, koska se on niin tärkeä osa kuntien vastuualuetta.”
Reserviläiseksi ja retkeilijäksi itseään kuvailevalla Hallapurolla ei ole aiempaa poliittista taustaa esimerkiksi nuorisovaltuusto ONEsta. Ehdokkaaksikin hän lähti viime tingassa ja kampanjoi etupäässä Instagramissa.
”Ihan kylmiltään tulin, minulla ei ole minkäänlaista poliittista taustaa aikaisemmin. Olen kyllä tosi onnellinen ja otettu, että sain näin paljon luottamusta.”

Jalkapallovalmentaja Juha Malinen sanoo urheilukokemuksen tuoneen yhteistyökykyä.
Jalkapallovalmentajana tunnetuksi tullut kokoomuksen Juha Malinen sai jännittää vaalitulosta niin sanotusti lisäajalle. Hän oli pitkään varasijalla, mutta nousi lopussa 348 äänellään täpärästi valtuutetuksi, samalla kun kokoomus nousi keskustan ohi Oulun suurimmaksi puolueeksi.
Malinen sanoo, että jalkapallomaailmassa paineensietokyky on sen verran kehittynyt, ettei tilanne pahemmin jännittänyt. Hän kertoo päättäneensä vetää vaalikampanjan rehellisesti yksin ja ehti Ouluunkin vasta vajaaksi pariksi viikoksi ennen vaaleja, mutta loppukiri riitti.
”Olen mainostanut sitä, että olen Suomea ja maailmaa kiertänyt ja mennyt erilaisiin kriisipesäkkeisiin urheilussa. Kyllä yhteistyökyvyn pitäisi olla kohtuullisen hyvä. Tiedän sen, ettei siellä yksin tehdä päätöksiä, joten en lähde meuhkaroimaan”, Malinen sanoo.
Malista sanoo, että häntä kiinnostavat valtuustotyössä ääripäät: lasten ja vanhusten asiat.
”Lasten tulevaisuus, liikkuminen ja harrastaminen ovat älyttömän tärkeitä asioita, jotta saamme hyviä työntekijöitä, päättäjiä ja yrittäjiä myös tulevaisuudessa. Ja sivistyneen kaupungin ja kunnan merkki on, että huolehdimme ikäihmisistä.”

Kaupungin konsernijohtaja Kari-Pekka Kronqvist onnittelee keskustan ääniharavaa Lauri Nikulaa. Taustalla Oulun Liikekeskuksen hallituksen puheenjohtaja Antti Rounaja.

Vasemmistoliiton Anne Huotari uusi paikkansa valtuustossa, Risto Kalliorinne palasi sinne.