Uusi kaupungininsinööri haaveilee kaupunkiympäristöstä, joka innostaa liikkumaan

Kaupungininsinööri Eelis Rankka on intohimoinen lenkkeilijä, mutta pitää tärkeänä, että Oulu on turvallinen kaikenlaisille liikkujille.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun uusi kaupungininsinööri Eelis Rankka vietti lapsuutensa Länsi-Tuirassa. Sinne hän on myös paluumuuttanut noin kymmenen vuotta sitten. Rankka on kolmannen polven tuiralainen, jonka lapsetkin asuvat siis neljännessä polvessa isän lapsuusajan kotitalossa.

Kaupungininsinööri Eelis Rankka arvostaa Tuiraa jopa oululaisena mallikaupunginosana.

”Onhan Tuira rauhoittunut paljon. Nuoruudessani Valtatietä meni valtava määrä rekkoja, mutta nyt alue on liikenteen ja ympäristön näkökulmista siistiytynyt. Bussilla Tuiraan pääsee edelleen erinomaisesti, erilaisia kauppoja riittää ja Tuirassa on myös rakennettu korkealaatuisesti”, Rankka pohtii.

Tuiraan Rankka kuitenkin kaipaa monipuolisempaa asukaspohjaa ja enemmän työpaikkoja.

”Olen seurannut lapsimäärän kehitystä vanhoissa kaupunginosassa. Ulkona ei ole enää niin paljon lapsia, ehkä se sitten pelailevat sisällä”, Rankka arvelee.

Hän haaveileekin kaupunkiympäristöstä, joka houkuttaisi ulos liikkumaan.

Iistä arvokasta työkokemusta

Rankan edellinen työpaikka Iin yhdyskuntajohtajana oli vähintäänkin monimuotoinen.

”Iissä olin myös vesilaitoksen johtajana ja vastasin rakennusvalvonnasta, kaduista ja liikenteestä sekä kiinteistöistä. Minulle kuuluivat myös ateriat ja puhtauspalvelut sekä kunnan varautuminen. Se oli arvokas kokemus, koska näin ymmärrän, miten kunta toimii ja minkälaista roolia esimerkiksi kadut, liikenne ja puistot näyttelevät kunnan kokonaisuudessa.”

Rankan johdolla kehitetään myös seudullista joukkoliikennettä. Lisäksi hän viranomaisena vastaa esimerkiksi jätehuollosta kuten sen hinnoista.

Valtio rahoittaa liikennehankkeita

Kaupunkiympäristöpalveluissa on saatu valmiiksi MAL-sopimus, joka on kaupunkien ja valtion sopimus maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämisestä. Käytännössä se tarkoittaa, että Oulun kaupunkiseutu rakentaa alueelle asuntoja ja valtio rahoittaa kaupungin kanssa tiettyjä liikennehankkeita, jotka edistävät kaupungin rakentumista.

Tunnetuin näistä on uusi henkilöratapiha, jonka Rankka selvittää tarkoittavan rautatieasemaa ja sinne laitureita ja tunneleita, katoksia ja portaikkoja.

”Tämä on käynnistyshanke koko Raksilan kehittämiselle”, Rankka lisää.

Hyvinvoinnin edistäminen näkyy työssä

Elokuun alussa Oulun kaupungilla aloittanut Rankka tykkää työtehtävästään siksikin, että siinä näkee työnsä jäljen.

”Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää, että kaupunki on viihtyisä ja turvallinen ihmisille liikkua. Itse intohimoisena lenkkeilijänä tarkkailen missä ihmiset kulkevat ja miten eri reitit aktivoivat heitä. Kuntalaissahan yksi kaupungin tärkeimmistä tehtävistä on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja se näkyy minun työnkuvassani.”

Oulusta Rankka nostaa mielialueekseen viihtyisät suistot. Hän muistaa myös mainita, että Oulujoen varrelle valmistui uutta jalankulku- ja pyörätietä tänä syksynä.