Uudet oululaiset pääsevät opettelemaan kotikaupungin askelmerkit: Oulu kylässä -festivaali virittää mielen Oulun taajuudelle
Kuusisaari kutsuu kaikki oululaiset nauttimaan Oulu Kylässä - Welcome to Oulu -festivaalin ohjelmasta. Kuva: Oulun kaupunki mediapankki
Oulun Päivien 60-vuotisjuhlavuoden uutuus Oulu kylässä -festivaali kokoaa yhteen 35 oululaista kulttuuritoimijaa, järjestöä sekä Oulun kaupungin eri toimialoja esittelemään toimintaansa oululaisille. Uusi tapahtuma kutsuu erityisesti uudet oululaiset Kuusisaareen viettämään rentoa pikniktapahtumaa ja tutustumaan Ouluun.
Kuusisaaressa kello 13 alkavan ohjelman aloittaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan tervehdys.
Suunniteltu Oulun Sinfonian puistokonsertti jouduttiin valitettavasti viileän sään vuoksi siirtämään Kuusisaaresta Madetojan saliin, jossa se alkaa kello 13. Konsertissa kuullaan William Waltonin musiikkia, edesmenneen oululaisen säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston Viulukonsertto sekä päätteeksi Jean Sibeliuksen Finlandia. Konsertin ohjelmiston on valinnut Oulun Sinfoniassa keväällä aloittanut brittiläinen kapellimestari Rumon Gamba. Viulukonserton soittaa kansainvälisesti menestynyt viulisti Elina Vähälä.
”Aloitimme Oulun Sinfonian syyskauden Hupisaarten ulkoilmakonsertissa elokuussa ja nyt olemme mukana Oulu kylässä -festivaalilla. Tällaiset tapahtumat ovat meille hyvä mahdollisuus esitellä tulevan kauden ohjelmistoa ja toivottavasti musiikkimme ilahduttaa ja innostaa myös uusia oululaisia!”, Gamba toteaa.
Festivaalin muu ohjelmisto toteutetaan suunnitellusti Kuusisaaressa.
Oulun teatteri tarjoaa tapahtumassa näytelmäotteen suositusta suurmusikaali Billy Elliotista sekä vasta viime viikolla ensi-iltansa saaneesta Flow Productionsin immersiivisestä Varikko-teoksesta.
Kansanmusiikin tahdissa ihania kohtaamisia
Oulussa kansanmusiikki on nostattanut hymyn ja kansantanssit hien pintaan jo pidemmän aikaa. Folk-musiikin uudelle tulemiselle Rällä-yhtyeen Osmo Hakosalo näkee monta syytä.
”Oulun Irkkufestari oli alkusysäys folk-musiikki innostuksen nousuun 15 vuotta sitten – ensimmäiset bändit virittelivät soittoa tosin jo muutama vuosi aikaisemmin. Samat soittajat, jotka olivat irkkubändeissä, innostuivat soittamaan myös erilaisissa kansanmusiikkiryhmissä. Meillä Oulussa on ollut vahva kansanmusiikki- ja pelimanniperinne ja nyt on paljon kiinnostavia, uusia kokoonpanoja, jotka tuovat kansanmusiikkia nykypäivään. Kyllä voidaan puhua nousevasta trendistä, ehdottomasti”, Hakosalo toteaa.
Oulu kylässä -tapahtumassa kuullaan Pohjois-Pohjanmaan kansanmusiikkiyhdistyksen 50-vuotisjuhlakonsertti, jonka pääesiintyjänä on nykykansanmusiikkiyhtye NOPE.
”Kansanmusiikki ja -tanssi ovat aina olleet sellaista yhteisöllistä tekemistä. Kansantansseissa kohtaamiset ovat kivoja – tämä on ihana tapa tutustua ihmisiin”, Hakosalo vakuuttaa.
Siksi Oulu kylässä -tapahtumassa on luvassa myös perinteiset siltatanssit.
Kävelytaito riittää siltatansseihin
Kissankoskenrannan silta ei nimenä kerro paljasjalkaisille oululaisillekaan vielä mitään, mutta Raatin ja Kuusisaaren yhdistävä silta on jo helpompi löytää kartalta.
”Silta näyttää laivan kannelta ja on leveä – kuin tehty tansseja varten! Silta on perinteisesti ollut oivallinen paikka järjestää pelimannien säestämät perinnetanssit: sillan kansi on puinen ja tasainen, eli erityisen hyvä alusta tanssimista varten, ja siellä me tanssitamme oululaisia lauantaina”, Hakosalo kertoo.
Taidollisesti perinnetanssit eivät ole vaativia.
”Riittää, kun osaa kävellä. Opetamme muutaman yksinkertaisen tanssin, jota voi tanssia ryhmässä ihan aloittelijatkin, vaikkapa katrillin. Myös kokeneet tanssijat pääsevät tanssimaan, masurkkaa, polkkaa, humppaa ja niin edelleen. Kansantanssi ei ole niin vakavaa – ja kansantansseja tanssiessa pääsee myös juttelemaan.”, Hakosalo vakuuttaa.
Mikäli Kuusisaaressa kansanmusiikki kuulostaa korvaan erityisen hyvältä, sitä voi kuunnella lisää sunnuntaina 4. syyskuuta Oulun torilla.
”Olemme sunnuntaina Arctic Food Labin teltalla soittamassa torilla kello 12 ja 14”, Hakosalo vinkkaa.
Tanssiakin varmasti saa, jos tanssijalka jäi vipattamaan.
Oulu-tunnetta voi ammentaa myös räpistä ja kielestä
Klassisen ja kansanmusiikin lisäksi Oulu kylässä -tapahtumassa kuullaan myös kotiseuturakkaudesta ammentavaa räppiä. Oululaislähtöinen rap-artisti, lauluntekijä ja muusikko Jokrates heittää lavalla Sä et lähe must koskaan -biisin.
”Biisi kertoo siitä, että ihan sama mihin tie vie tai mitä elämässä tapahtuu, oululaisuus on ja pysyy eikä lähde pois”, artisti avaa kotikaupunkinsa inspiroimaa kappaletta.
Biisi löytyy myös Oulun uudelta Sound of Oulu -soittolistalla, joka löytyy Spotify-palvelusta. Listan ajatus on näyttää, kuinka Oulu musiikkikaupunkina paitsi puskee maailmalle mahtavaa musiikkia genrerajoista piittaamatta, myös inspiroi muita.
Musiikki tai kansantanssi ei ole ainoa uusille oululaisille tarjottava helppo heittäytymisen väylä oululaisuuteen. Etenkin muualta muuttaneiden iloksi ja helpotukseksi Oulu tuottaa positiivisen anarkian hengessä Oulun puhekielen sanakirjan (niin suomeksi kuin englanniksi) yhdessä Instagramista tutun, murteita rakastavan muusikon ja somevaikuttajan Sanni Ingetin kanssa.
Sound of Oulu -soittolistan löydät Spotifysta. Sanakirjaa pääset opettelemaan tästä linkistä.