Uuden Kierrätyskeskus Liken Mika Inkala: Vain taivas rajana, millaiseksi keskuksen toiminta kehittyy
Kierrätyskeskus Liken toiminnoista vastaava Kiertokaaren työnjohtaja Mika Inkala haluaa Likestä kiertotalouden kansalaistorin. Kuvat: Sari Arffman
Vaikka avajaiset ovat huhtikuun lopussa, voi tavaraa Likelle voi tarjota jo maanantaista 3. huhtikuuta alkaen. Samaan aikaan asiakkaat pääsevät asioimaan Liken tiloihin tulevaan tekstiilimyymälään.
Kiertokaaren kunnianhimoisena tavoitteena on rakentaa Likestä paljon muutakin kuin kierrätystavaran myyntipaikka. Se on arjen kiertotalouden keskittymä sekä elämyksellinen ihmisten kohtaamis- ja neuvontapaikka.
”Toivon, että Likestä tulisi eräänlainen kansalaistori, johon kuka tahansa Oulun seudun asukas voisi tulla asioimaan kiertotalouteen liittyvissä asioissa”, kertoo Liken toiminnoista vastaava Kiertokaaren työnjohtaja Mika Inkala.
Inkala on ideoinut Likelle jo pitkän listan erilaisia kierrätyshenkisiä tapahtumia. Avajaiset ovat listalla ensimmäisenä, mutta niiden teema jää vielä salaisuudeksi.
Kiertokaari haluaa myös osallistaa asukkaita Liken rakentamisessa. Parhaillaan kerätään toiveita Liken toiminnoista ja palveluista kyselyn avulla. Asukkaat kutsutaan myös toukokuussa rakentamaan kierrätysteemaista visuaalista elementtiä Liken myymälään.
”Vain taivas on rajana sille, millaiseksi Liken toimintaa voidaan kehittää”, sanoo Inkala.
Kaikki paras on jo tehty
Kierrätyskeskuksen avaaminen on luontevaa jatkoa sille, että Kiertokaari on pyörittänyt Ruskon jätekeskuksessa pienimuotoista kierrätyskauppaa toukokuusta 2022 lähtien. Ruskon kauppa, ”Mini-Likke”, jatkaa toimintaansa edelleen kierrätyskeskuksen rinnalla.
Kun Oulun kaupunki pyysi Kiertokaarta ottamaan vastuulleen kierrätyskeskuksen toiminnan, oli helppo vastata myöntävästi. Inkala kiittelee päättäjiä siitä, että Likelle järjestyi lisämääräraha.
Kiertotalous on tällä hetkellä tärkeä, kaikkea toimintaa ohjaava teema ilmastokriisin keskellä. Kierrätyskeskus on siis todella ajan hermolla.
”Uskon, että pikkuhiljaa kansakunta on herännyt huomaamaan, että jatkuva uuden tavaran hankkiminen ei voi jatkua loputtomiin. Hintojen raju nousukin panee miettimään, mitä uutta hankkii”, pohtii Inkala.
Hän muistuttaa, että jokaisen olisi hyvä miettiä, mitä tavaraa tarvitsee oikeasti. Voiko tavara olla käytetty, vai onko se vähintäänkin kestävä ja korjattava?
Likellä halutaan panostaa erityisesti rakennustarvikkeiden kierrättämiseen ja jälleenmyyntiin.
”Tavoittelemme aitoa muutosta siihen, ettei käyttökelpoista tavaraa hävitettäisi jätteenä.
Liken sloganissakin se sanotaan: Kaikki paras on jo tehty.
Kierrätyskeskus palasi kotiin
Inkala luonnehtii, että nyt kierrätyskeskustoiminta on palannut kotiin.
Tällä hän viittaa siihen, että aikoinaan kierrätyskeskus oli jätelaitoksen toimintaa. Vuosina 2012–2022 vastuu oli Oulun kaupungin hyvinvointipalveluilla, eli sosiaali- ja terveystoimella, jotta toiminnassa pystyttäisiin hyödyntämään mahdollisimman monipuolisia työllistämisen työkaluja.
Sosiaalinen vastuu onkin ollut kierrätyskeskuksen toiminnassa avainasemassa. Se on tarjonnut tukityöllistämispaikkoja henkilöille, joiden on ollut hankala työllistyä avoimille työmarkkinoille. Kierrätyskeskustoiminta ei kuitenkaan siirtynyt uusien hyvinvointialueiden tehtäväksi.
Inkala painottaa, että toiminnan uusvanhana isäntänä Kiertokaari ei unohda sosiaalista vastuuta, vaan tarjoaa ihmisille paljon työ- ja harjoittelumahdollisuuksia. Hän on itse seurannut, mitä ihmiselle voi tarkoittaa se, että hän saa mahdollisuuden näyttää kykynsä. Ryhti suoristuu ja itsetunto paranee.
”Teemme yhteistyötä myös oppilaitosten kanssa. Haaveenani on, että voisimme kehittää alueella kiertotaloustyöntekijän oppisopimuskoulutuksen”, Inkala visioi.
Kiertotalouden ruumiillistuma
Juurilleen on palannut myös Inkala. Hänellä on noin vuosikymmenen kokemus kierrätyskeskustyöstä Toppilan kierrätyskeskuksen ajoilta.
Hän tuumiikin pilke silmäkulmassa olevansa oikea kiertotalouden ruumiillistuma, joka on kiertänyt Toppilasta ensin Ruskon jätekeskukseen ja sitten taas kierrätyskeskushommiin. Työnantaja on kuitenkin ollut koko ajan sama: ensin Oulun Jätehuolto, ja yhtiöittämisen jälkeen Kiertokaari Oy.
Mahdollisuus tarttua uusiin haasteisiin on tuntunut hienolta ja jännittävältä.
”On ollut sellainen olo, että olen herännyt uudelleen eloon.”
Limingantullin Kierrätyskeskus Likke
- toiminnasta vastaa kuntien omistama jätehuoltoyhtiö Kiertokaari Oy
- sijaitsee osoitteessa Jääsalontie 16–18, 90400 Oulu
- lahjoitustavaran vastaanotto ja tekstiilimyynti avautuvat ma 3.4.2023, avoinna 27.4. saakka ma, pe 11–15, ti–to 11–18
- ohjelmalliset koko myymälän avajaiset pe 28.4., minkä jälkeen aukioloajat laajenevat
- tiloihin tulee kierrätystavaroiden ja -tekstiilien myymälä, poistotekstiilin keräyspiste, luottamuksellisen paperin vastaanotto (maksullinen) ja tietoa sisältävän elektroniikan vastaanotto (maksuton)
- Liken toiminnoista ja palveluista voi lähettää toiveita ja ehdotuksia tästä linkistä.
- lisätietoja Liken toiminnasta kotisivuilta