Uhkaavat tilanteet kotihoidossa lisääntyneet, mutta hoitamatta ei kukaan jää

Sairaanhoitaja Heli Leskelä menossa kotikäynnille Puolivälinkankaalla. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Työsuojeluvaltuutettu Pasi Karppisella on vastuullaan Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa noin tuhannen ikäihmisten työntekijän työturvallisuus.

Uhkaavien tilanteiden lisääntyminen on hänen mukaansa todellisuutta ikäihmisten kanssa, joita hoidetaan sekä kotona että laitoksissa.

Vielä muutama vuosi sitten tapauksia ei ollut. Taustalla on Karppisen mukaan sekä ilmoitusherkkyyttä että lisääntyvää kotihoitoa.

”Osin aggressiivisuuden lisääntyminen voi johtua siitä, että työntekijöitä patistetaan tekemään ilmoituksia väkivallasta ja sen uhasta kotihoidossa”, Karppinen sanoo. ”Toisaalta ikäihmisiä hoidetaan entistä enemmän kotona. Hoitolaitoksista aggressio on siirtynyt kotihoitoon.”

Pesutilanne tyypillisesti vaikea

Sairaanhoitaja Heli Leskelä Itä-Tuiran kotihoidosta pyrkii selvittämään hankalat tilanteet keskustelemalla.

Henkilökunnalla on käytössä kutsupainikkeet, joilla vartijan saa nopeasti paikalle. Vartijaa ei ole vielä tarvinnut kutsua, vaan tietyssä kohteessa on käyty yhdessä.

Lisäksi pyritään miettimään selkeä poistumisreitti ja turvaamaan oma selusta asiakaskäynneillä.

”Myös työyhteisössämme keskustellaan ja mietitään miten asiakas kannattaisi kohdata, ettei tulisi uhkaavia tilanteita. Työtä ei pidä tehdä niin, että pelottaa.”

Uhkavuutta on Leskeläkin kokenut ”jonkun verran”. Peseminen voi tyypillisesti olla aiheuttaa hankaluuksia.

”Päälle ei ole tultu, kiroilua ja henkistä väkivaltaahan se hankala käytös enimmäkseen on”, Leskelä sanoo.

Aggressiivisuus näkyy myös ympäristön käytöksessä

Aggressiivisuuden lisääntyminen näkyy työsuojeluvaltuutettu Karppisen mukaan myös omaisten käytöksessä sekä esimerkiksi ikäihmisten naapureissa ja omaisissa.

”Aggressiivisuutta aiheuttaa pääasiassa muistihäiriö, mutta myös päihteet. Ikäihmisen ympärilläkin liikkuu monenmoista väkeä.”

Perehdytyksellä ja koulutuksella on pyritty varautumaan vaarallisiin tilanteisiin. Karppinen huomauttaa, että ikäihmisten aggressiivisuudesta puhutaan todella vähän.

”Se koetaan ikään kuin tabuksi.”  

Kukaan ei kuitenkaan jää hoitamatta aggression tai sen uhkan takia.
Sekin on Karppisen mukaan harvinaista, että hoidettavan luo jätettäisiin kokonaan menemättä uhkaavien tilanteiden pelossa.

Työntekijöiden turvallisuus esillä tänään koko maailmassa

WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään tänään teemalla ”Puhu terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuuden puolesta”. Tarkoituksena on korostaa terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuutta osana potilasturvallisuutta.