Tuunattu skeittiramppi, raivattu Röllimetsä ja uutta hiekkaa uimarannalle: aktiiviset rajakyläläiset viihtyvät kotipesässään
Rajakylässä asuvat Mira Carlenius ja Tanja Herukka saivat tarpeekseen asuinalueensa huonosta maineesta ja perustivat Meidän Rajakylä -hankkeen. Facebookissa ja instagramissa voi seurata rajakyläläisten aikaansaannoksia @meidanrajakyla. Kuvat: Sanna Krook.
Mira Carlenius on asunut 10 vuotta Rajakylässä. Viime syksynä hän sai tarpeekseen sen huonosta maineesta, joka ei vastannut nykypäivää. Niinpä Carlenius perusti Meidän Rajakylä -hankkeen Tanja Herukan kanssa. Naiset päättivät myös kerätä 100 positiivista asiaa kaupunginosasta. Kommentteja kyselyyn tuli odotetun sadan sijaan 463.
Rajakyläläisten vastauksissa korostuivat alueen rauhallisuus ja turvallisuus, läheinen luonto ja monet harrastusmahdollisuudet. Palvelujakin riittää.
On metsää, ilmainen jalkapallokenttä, moottoritie lähellä.
”Lapset kehuivat koulua”, Carlenius huomauttaa. ”Se minulla noista palautteista jäi erityisesti mieleen, kun lapset sanoivat, että rajakyläläiset aikuiset auttavat, vaikka eivät tuntisikaan.”
Lapsille tärkeää olivat myös hyvät Pokemon go -apajat ja hyvä netti. Pikantti yksityiskohta kuvaa Rajakylän henkeä: tuntemattomat tervehtivät toisiaan.
Aina turvallinen tunne
Meidän Rajakylä -facebook-ryhmässä on 588 jäsentä. Keskustelua ei ole tarvinnut suitsia.
”Ryhmä on aktiivinen ja ratkaisukeskeinen eikä ollenkaan kärkäs”, Carlenius sanoo.
Rajakylän huonon maineen hän arvelee periytyvän 70-80-luvun huonoilta vuosilta.
”Minulla on ollut täällä aina turvallinen tunne sen 10 vuotta minkä olen Rajakylässä asunut. Ja olen neljän lapsen äiti.”
Ihmisiä hän arvostaa Rajakylässä.
”Täällä on tasa-arvoista. Asukkaita on eri lähtökohdista ja kaikenikäisiä. Rajakyläläiset myös osallistuvat.”
Harava otetaan omaan käteen
Carleniuksen sisko on muuttanut Rajakylään toisaalta.
”Hän on kehunut etenkin Rajakylän vastaremontoitua koulua. Luokkien oppilaskoot ovat inhimilliset.”
Vanhempaintoimikuntaa Carlenius kuvailee ”pieneksi ja pippuriseksi joukoksi”.
”Asukastupa ei ole saanut vuosiin tukea, mutta on pysynyt voimissaan. Nyt koronan aikana siellä on jaettu ruokakasseja Rajakylän olohuoneen kanssa.”
Rajakyläläinen asenne on ottaa harava omaan kauniiseen käteen.
”Kun kaupungin vihertyöntekijä kävi meidän hankkeessamme puhumassa, hän sanoi, että täällä ollaan mukana ideoimassa eikä odoteta muita tekemään.”
Neulegraffiteja Röllimetsään
Mainettaan parempi Rajakylä myös uudistuu hyvää vauhtia.
R-kioskin talo puretaan, kauppoja uudistetaan. Rakenteilla on suurpäiväkoti, johon aikanaan saapuvat Rajakylän ja lähialueiden lapset. Rajahaudan uimapaikalle on saatu uutta hiekkaa.
Röllimetsä on metsikkö kauppojen vieressä. Aikaisemmin se tiedettiin rauhattomaksi paikaksi missä alkoholin käyttökään ei ollut vierasta.
Nyt ITU2-hanke on harventanut metsikköä ja aluetta on talkoilla siivottu. Näinä aikoina metsää koristavat neulegraffitit. Rajakyläläiset ovat myös tuoneet Röllimetsään linnunpönttöjä.
”Kun skeittiramppi meni rikki, nuorisoporukka toi sinne lautoja ja Kuivasojasta vettä. Rakensivat sitten itse sementistä skeittirampin, näin puhutaan”, Carlenius kertoo.
Meidän Rajakylä -hanke osallistui viime syksynä myös Lumo-festivaalille. Ostoskeskus valaistiin kynttilöillä. Asukkaat huolehtivat turvallisesta kynttilämerestä ja sama tapahtui itsenäisyyspäivänä.
Ilkivaltaa ei ilmennyt. Valaistuksen loppuminen vain koettiin vähän haikeana.