Turvallinen Oulu tarjoaa turvataitokasvatusta ehkäisemään grooming-ilmiötä
Turvallinen Oulu näkyy sosiaalisessa mediassa ja nuorten keskellä oululaisessa arjessa
Hanketta rahoittavat Oulun kaupunki, opetushallitus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen budjetti on 2,8 miljoona euroa.
Mutta mihin raha on käytetty?
Turvataitokasvatusta annetaan kouluissa
Projektijohtaja Kati Kaarlejärvi nostaa esiin turvataitokasvatuksen kiusaamisen, häirinnän, houkuttelun ja väkivallan ennaltaehkäisemiseksi.
Siinä vahvistetaan itseluottamusta ja itsearvostusta, edistetään tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä hyviä kaveritaitoja.
Lisäksi lisätään selviytymistaitoja turvallisuutta uhkaavissa ja hämmentävissä tilanteissa.
”Turvataitokasvatus lisää myös selviytymistaitoja uhkaavien mediakokemusten varalle ja ohjaa lapsia kertomaan huolistaan luotettavalle aikuiselle.”
Turvataitokasvatuksen toteuttamisesta on hyviä kokemuksia mm. Kotkasta ja Turusta.
”Syksyn ja alkuvuoden aikana on tehty töitä sen eteen, että turvataitokasvatusta saadaan kaikkiin Oulun esi- ja peruskouluihin. Samalla kokeillaan eri tapoja lisätä vanhempien tietoisuutta aiheesta.”
Kouluissa on tavoitettu 300 lasta
Hankkeen kaksi työntekijää ovat kasaamassa selkeää, ikätasoista opetuskokonaisuutta jokaiselle luokka-asteelle.
”Työntekijämme ovat vierailleet kouluissa kertomassa muun muassa nettiturvallisuudesta 3.-7.luokkalaisille oppilaille”, Kaarlejärvi sanoo.
Oppitunneilla on käyty läpi poliisihallitukselta varmistettuja toimintaohjeita grooming-tilanteisiin ja ohjeita muiden uhkaavien tilanteiden varalle. Kouluvierailuilla on tavoitettu yli 300 lasta.
Helmikuussa järjestettiin ensimmäinen vanhemmille suunnattu infotilaisuus, johon osallistui 120 vanhempaa. Tilaisuudessa käsiteltiin lasten ja nuorten älylaitteiden ja median turvallista käyttöä sekä lapsen itsetunnon ja lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutussuhteen vahvistamista.
Vuoden 2020 aikana tullaan toteuttamaan eri tapoja lisätä vanhempien tietoisuutta aiheesta.
Koulutusta groomingia vastaan
Turvallisessa Oulussa on koulutettu noin 500 ammattilaista, jotka kohtaavat työssään lapsia ja nuoria. He ovat pääasiassa opetus- sekä sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä ja nuorisotyöntekijöitä.
Ammattilaisia on ohjattu seksuaaliväkivallan ehkäisyyn, nuorisotyöntekijöitä erityisesti kamppailuun groomingia vastaan. Grooming tarkoittaa nuoren lähestymistä netissä seksuaalisen väkivallan valmistelun tarkoituksessa.
”On huomattava, että Nopsa-tiimille on tullut esimerkiksi kouluilla 4000 kohtaamista turvataitokasvatustunneilla ja välituntitoiminnassa. Tiimi on auttanut myös kriisitilanteissa. Tiimiltä nuoret ovat saaneet tukea seksuaalisen häirinnän ja kaltoinkohtelun tapauksissa”, Kaarlejärvi kertoo.
Hankkeen Kaasi-tiimilla on ollut noin 2500 kohtaamista Oulun keskustassa esimerkiksi nuorisotiloissa ja kauppakeskus Valkeassa.
Lisäksi Gutsy Go -tempaus tavoitti 500 nuorta viidessä eri koulussa ja sai aikaiseksi lähes 50 rauhantekoa.
Nuoret tsemppasivat, kauhistelivat ja ihmettelivät TikTok-videota
Lasten ja nuorten parissa työskentelevät tiimit toimivat myös sosiaalisen median nuorten kanavissa. Tarkoitus on siellä auttaa matalalla kynnyksellä. Muutama seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhri on ottanut tiimiin yhteyttä somen kautta.
Karkauspäiväviikonloppuna Nopsa-tiimin tanssillinen Tik-tok-video herätti laajaa kohua.
”Nuorilta tuli monenlaista palautetta, sekä tsemppiä, kauhistelua ja ihmetystä, huvittuneisuuttakin, että keski-ikäiset tanssivat tällaista. Keski-Ikäisten typerille jutuille nuoret vähän naureskelivat”, Kaarlejärvi kertoo.
TikTok-videolla Nopsa-tiimin työntekijät halusivat olla siellä missä ovat myös lapset ja nuoretkin.
”Kynnys ottaa yhteyttä hankkeen työntekijöihin madaltuu, kun he ovat esillä omilla kasvoillaan”, Kaarlejärvi huomauttaa.
Tanssin oli tarkoituskin levitä maailmalle
Kaarlejärvi ajattelee, että videon kyseenalaistamiskampanja ajoitettiin tahallaan juuri viikonloppuun.
”Silloin eivät ole virkamiehet kommentoimassa.”
Tarkoituksellinen mustamaalaus harmittaa Kaarlejärveä, mutta hän ei tokikaan pahastunut videon levittämisestä internetissä.
”Tässä tanssissa oli kyse meemistä, jonka on tarkoituskin levitä.”
Kaarlejärvi kertoo, että kyseinen tanssimeemi ei edes ole alun perin Nopsa-tiimin keksintö.
”Sillä on historia tanssimeeminä, joka ensin kiersi YouTubessa ja siirtyi sieltä viime vuonna TikTokiin.”
Video itsessään ei ole maksanut veronmaksajille mitään, lukuun ottamatta videon tekemiseen käytettyä työaikaa.
Turvallinen Oulu -hanke
- Hankeesta lisätietoa kaupungin verkkosivuilla
- Turvallinen Oulu -hankkeen (2019 – 2021) päätavoitteena on ennalta ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia Oulussa.