Tekoäly lisää viihtyvyyttä Länsituulen koulussa

Länsituulen koululla Haukiputaalla on kytketty tekoäly ilmanvaihtoon. Kuva: Esa Eirola / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pirkko Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Länsituulen koulussa Haukiputaalla ilmanvaihtoon on kytketty mukaan tekoäly. Tekoälyn avulla sisäilman olosuhteita voidaan ennakoida ja säätää näin ilmanvaihto mahdollisimman tarpeenmukaiseksi. Samalla saadaan säästöä sähkölaskussa.

”Länsituulen koulussa on käytössä verkon yli toimiva Nuukan ohjelmisto, joka optimoi automaattisesti talon LVI-tekniikkaa tekoälyn avulla. Käyttäjille tämä ei näy, vaan tekoäly toimii taustalla ja ohjaa talon automaatiota”, Mikko Maja Nuukalta kertoo.

Tekoälyn avulla ilmanvaihto toimii niin, että jokaiseen tilaan tuotetaan mahdollisimman hyvät sisäilmaolosuhteet: käyttäjien lisääntyessä tilassa ilmanvaihto tehostuu. Tiloissa olevat anturit antavat järjestelmälle reaaliaikaista tietoa esimerkiksi hiilidioksidin määrästä ja ilmankosteudesta. Tekoäly oppii rakennuksen käyttötavat ja pystyy ennakoimaan kerätyn datan avulla tulevia olosuhteita.

Sisäilmasta seurataan tilojen lämpötilaa, suhteellista ilmankosteutta sekä hiilidioksidimääriä.

Grafiikka energiankulutuksesta.

Koululla olevalla näytöllä näkyy oppilaille muun muassa lämpötila ja sisäilman laatu visuaalisesti sekä kouluarvosanalla. Näin tietoa on helppo ymmärtää. Nuukan esimerkkikuva visualisoinnista.

”Rinnalla kulkee myös talotekniikan kunnon automaattinen valvonta. Tekoäly tutkii, että talon automaatio- ja LVI-järjestelmät toimivat oikein”, Maja huomauttaa.

Asiantuntijat pystyvät seuraamaan talon olosuhteita omasta portaalinäkymästään lähes reaaliaikaisesti.

Tarkoituksenmukainen ilmanvaihto tuo säästöjä

Vaikka pohjimmainen tarkoitus Nuukan järjestelmällä on saada sisäilmaolosuhteet kohdilleen, tuo ilmanvaihdon säätö myös säästöjä. Energia-asiantuntija Johanna Järvi Oulun Tilapalveluista kertoo, että sähkönkulutus on laskenut Länsituulen koulussa noin 14 prosenttia.

”Tätä testattiin järjestelmän käyttöönoton jälkeen niin, että tekoälyavustetta käytettiin välillä pois päältä. Testijakson aikana sähkönkulutus nousi takaisin alkuperäiselle tasolle. 14 prosentin säästö on jo huomattava”, Järvi kertoo.

”Kun tarpeeton energiankulutus poistetaan, se näkyy myös hiilidioksidipäästöissä. Tämä on merkittävä asia ilmastonmuutoksen torjunnassa”, Maja toteaa.

Oppilaille ja opettajille näkymä talon tietoihin

Vaikka tekoäly tekee taikojaan käyttäjille näkymättömissä, Länsituulen kouluun on tehty näkymä koulun sisäilmaolosuhteista myös rakennuksen käyttäjille.

”Meillä on ruokalassa näyttö, josta voidaan seurata esimerkiksi rakennuksen ilmankosteutta, hiilidioksidimääriä ja energiankulutusta. Näemme hyvin tarkasti, miten ilma käyttäytyy. Tämä luo läpinäkyvyyttä ja luottoa siihen, että sisäilmaolosuhteet ovat kunnossa. Pidämme seurantapalavereita olosuhteista kerran kuussa”, rehtori Anne Järvelä Länsituulen koulusta kertoo tyytyväisenä.

Sisäilman visualisoinnit on tehty niin, että ne ovat oppilaille ymmärrettäviä. Eri olosuhteista on annettu kouluarvosana.

”Tarkoituksena on, että tätä järjestelmästä saatavaa dataa voitaisiin käyttää myös opetuksessa materiaalina”, Järvelä kertoo.