Taksvärkillä apua oman kaupungin nuorille: Kaakkurin koululaiset lahjoittivat keräystuoton Poikien Talolle

Vuolle Setlementin talous- ja kehitysjohtaja Tuija Hyppönen (vas.) ja ohjaaja Joonas Koskela olivat otettuja Kaakkurin koulun oppilaskunnan lahjoituksesta. Taksvärkkikuorta olivat tuomassa ohjaava opettaja Anne Kallinen-Juopperi ja oppilaskunnan varapuheenjohtaja Unna Ketola. Kuvat: Pasi Rytinki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuolle Setlementin ylläpitämä Poikien Talo Oulun keskustassa Isokatu 41:ssä on tarjonnut jo lähes kymmenen vuoden ajan kohtaamispaikan 12–29-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Talo tarjoaa sekä yksilö- että ryhmäkohtaamisia, kiusaamis- ja syrjintävapaata oleskelutilaa sekä seksuaalineuvontaa. Poikien Talo tekee myös jalkautuvaa nuorisotyötä.

Kaakkurin koululla talon työ on todettu tärkeäksi, joten koulun oppilaskunta päätti luovuttaa viime kevään kerätyt taksvärkkituottonsa Poikien Talolle. Alaluokkalaiset keräsivät rahaa sponsoroiduilla kävelykierroksilla, yläluokkalaiset tekemällä viiden euron palkkiolla askareita kotonaan ja tuttavillaan.

”Tehdään työtä yhteiseksi hyväksi”, kiteyttää Kaakkurin koulun oppilaskunnan puheenjohtaja Leevi Vänskä perinteikkään taksvärkin idean.

Lahjoitusta olivat perjantaiaamuna luovuttamassa Vänskän lisäksi oppilaskunnan varapuheenjohtaja Unna Ketola sekä oppilaskunnan ohjaava opettaja Anne Kallinen-Juopperi. Poikien Talon ohjaaja Joonas Koskela ja Vuolle Setlementin talous- ja kehitysjohtaja Tuija Hyppönen olivat hyvin otettuja oppilaiden lahjoituksesta.

Huoli nuorista kasvanut

Kaakkurin koululla on tullut jo perinteeksi tukea taksvärkkivaroilla nimenomaan nuorten tukipalveluita.

”Haluamme tukea toimijoita, jotka järjestävät nuorille oheistukea koulun lisäksi. Tämä menee varmasti oikeaan kohteeseen. Nuorten hätä ja ongelmat ovat viime vuosina selvästi lisääntyneet. Sen näkee tietysti ihan konkreettisesti koulussakin, mutta ylipäätään kun kuuntelee ympäristöä, herää huoli nuorista”, opettaja Anne Kallinen-Juopperi sanoo.

”Haluamme tukea toimijoita, jotka järjestävät nuorille oheistukea koulun lisäksi. Tämä menee varmasti oikeaan kohteeseen.”

Hän sanoo, että oppilaita on helppo motivoida auttamiseen, kun kohteet ovat lähellä olevia paikkoja, joihin voi itsekin käydä tutustumassa.

Tuki ehkä leirin järjestämiseen

Poikien Talon ohjaaja Joonas Koskela pitää lahjoitusta ”ihan mahtavana juttuna”. Talolla on jo mietitty, mihin taksvärkkituki käytetään.

”Meillä käyvät nuoret eivät välttämättä pääse kokemaan sellaisia asioita, mitä muut nuoret voivat kokea. Leiritoiminta, teatteriesitykset tai musiikkikonsertit olisivat hienoja kohteita, joissa pystyttäisiin tarjoamaan nuorille elämyksiä, jotka ovat erilaisia kuin oma arki”, Koskela tuumii.

”Tällainen toiminta, joka aktivoi nuoria ja tarjoaa uusia virikkeitä ja kokemuksia, nostaa kyllä jokaisen osallistuvan nuoren mieltä kovastikin.”

Koskelan mukaan Poikien Talo on järjestänyt nuorille 2–4 leiriä vuodessa. Kaakkurin taksvärkkivaroilla pystyttäneen järjestämään yksi ylimääräinen leiri.

”Kun puhutaan nuorten mielenterveyden edistämisestä, niin tällainen toiminta, joka aktivoi nuoria ja tarjoaa uusia virikkeitä ja kokemuksia, nostaa kyllä jokaisen osallistuvan nuoren mieltä kovastikin.”

Korona lisäsi kohtaamisen tarvetta

Koskela kertoo, että täysi-ikäiset kävijät kiinnittyvät Poikien Talon toimintaan nuorempia enemmän, ja kävijöiden keski-ikä on 22 vuotta. Koronan myötä myös alaikäisiä kävijöitä on alkanut olla entistä enemmän.

Poikien talon ohjaaja, yhteisöpedagogi ja seksuaalineuvoja Joonas Koskela kertoo, että korona-aika on tuonut entistä enemmän alaikäisiä kävijöitä.

 

”Kyllä se [korona] on näkynyt. Täysi-ikäiset osaavat sitä sanallistaakin: korona-aika on ollut vaikeaa. On voinut jäädä päälle jopa vaikeus lähteä kotoa pois.”

”Täysi-ikäiset osaavat sitä sanallistaakin: korona-aika on ollut vaikeaa.”

”Kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista kyllä kaivataan selvästi”, Koskela sanoo.

Tarvittaessa Poikien Talolta ohjataan kävijöitä eteenpäin muiden palveluiden pariin.

”Meillehän moni tulee sillä ajatuksella, että on porukka tai yhteisö, mihin kuulua. Voidaan tavata uusia ihmisiä ja saada mielekästä tekemistä omaan arkeen. Mutta jos siellä on isompia haasteita, joihin tarvitaan enemmän apua kuin me pystymme tarjoamaan – mehän emme ole terapeutteja – voimme ohjata eteenpäin, koska tunnemme kentän hyvin”, Koskela sanoo.

Vuodesta 2013 toiminutta Poikien Taloa rahoitetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella. Toiminnan järjestää Vuolle Setlementti ry, kumppaninaan muiden muassa Oulun kaupunki. Vuolle Setlementillä on myös vastaavaa toimintaa järjestävä Tyttöjen Talo Kirkkokadulla.

Lisätietoa Poikien Talosta: www.poikientalo-oulu.fi