"Tästä on tullut oma kylä!"

Jenni ja Jarko Karvonen seuraavat, kun 2-vuotias Otto-poika nauttii liukumäen vauhdista Hiukkavaaratalon pihassa (etualalla). 7-vuotias Luka Järviö nousee kiipeilytelineeseen jo tottunein askelin. Kaisa Teronen ja Matti Mustonen kertovat odottavansa innolla alueelle uusia palveluita. Kuvaaja Anu-Maija Kärjä.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hiukkavaaratalon viereen avattu kauppa oli odotettu lisä vielä rakentuvan asuinalueen ihmisille ja muitakin palveluita odotetaan innolla. Pohjana kaikelle on ansiokas asemakaava.

”Lähtökohtana on ollut uudenlainen kestävän pohjoisen talvikaupungin kaupunkisuunnittelun, -kehittämisen ja -rakentamisen esimerkkikaupunki”, sanoo Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Leena Kallioniemi.

Kallioniemen mukaan Hiukkavaaran keskus on suunniteltu palvelemaan kaikkia kuntalaisia ja toimijoita. Alueelle on varattu monipuoliset ja laajat tilavaraukset kunnallisille ja yksityisille palveluille sekä monipuoliselle asumiselle ja elämiselle.

”Hiukkavaaran keskuksen suunnittelu on palkittu kansallisesti ja kansainvälisesti. Se on saanut myös huomiota useissa julkaisuissa ja alan lehdissä erityisesti innovatiivisesta ja tulevaisuuteen tähtäävästä kaupunkisuunnittelusta ja -kehittämisestä.”

Lapsiperheet viihtyvät

Vuonna 2017 valmistuneen Hiukkavaaratalon läheisyyteen toissa kesänä ensimmäisten joukossa nousseet asuintalot ovat olleet erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

”Leikkikavereista täällä ei ole pulaa”, kertoo Kaisa Teronen, jonka 7-vuotias poika, Luka Järviö, syöksyy tottuneesti Hiukkavaaratalon aulaan pelaamaan pingistä.

”Asuimme aiemmin vähän kauempana Kivikkokankaalla, mutta kun muutto tuli muutenkin ajankohtaiseksi, vetivät koulu ja suunnitelmat keskuksen palveluista puoleensa”, Teronen lisää.

”Hiukkavaara on keskellä luontoa, ja metsästä löytyy hyvät polut maastopyöräilyyn”, luettelee Matti Mustonen asuin-alueen valttikortteja.

Samassa taloyhtiössä asuva Karvosen perhe on niin ikään tyytyväinen uuteen asuinalueeseensa.

”Aluksi epäilytti, erityisesti Jenniä, joka on aina asunut joen toisella puolella”, sanoo Jarko Karvonen pilke silmäkulmassaan.

 ”Halusimme muuttaa aivan uuteen taloon, ja lopulta minäkin innostuin tutkimaan tarkemmin alueen kaavaa ja suunnitelmia”, Jenni Karvonen jatkaa.

Alue kasvaa, palvelut lisääntyvät

Myös positiivisia haasteita lapsirikkaalla asuinalueella riittää. Kaksivuotiaalle Otto-pojalle ei löytynyt heti päiväkotipaikkaa.

”Hiukkavaaratalon päiväkoti oli täynnä, mutta Otto pääsi lopulta yksityiseen päiväkotiin, jonne on vain kuuden minuutin kävelymatka”, Karvoset kertovat.

”Hiukkavaaran alueella on useampia päiväkotien aluevarauksia ja yksi onkin suunnitteilla Hiukkavaaran keskukseen. Uusilla alueilla asuu paljon lapsiperheitä, ja kun väestö ikääntyy, tarvitaan taas toisenlaisia tiloja. Tilojen muuntojoustavuus ikärakenteen muuttuessa onkin erityisen tärkeää”, kaavoitusarkkitehti Kallioniemi sanoo.

Rakentaminen Hiukkavaaran keskuksessa on käynnistynyt hyvin nopeasti ja tontit ovat kysyttyjä. Alueelle on valmistunut kaupallisia palveluita, urheilukenttiä ja monipuolista asuinrakentamista.

”Tänne on tulossa padel-halli ja kuntosali – niitä ainakin meillä odotellaan jo kovasti”, palloilua harrastava Jarko Karvonen kertoo.

”Jokainen asuinalueen suunnittelu on tapauskohtainen ja perustuu alueen tavoitteisiin. Asemakaavoitushankkeita asuinalueille käynnistetään Oulun kaupungin maakäytön toteuttamisohjelman mukaisesti”, kertoo Kallioniemi.

”Asuinalueiden asemakaavoitusta varten perustetaan ohjausryhmä, jonka tehtävänä on ohjata suunnittelutyötä. Ohjausryhmään kuuluvat edustajat ainakin kaavoituksesta, katu- ja viherpalveluista, maa ja mittauksesta, rakennusvalvonnasta, Oulun Energiasta ja Oulun Vedestä.”

”Hiukkavaaraan keskuksen asemakaavan suunnittelu on ollut tavallista monivaiheisempaa, mutta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää myös muilla alueilla”, hän jatkaa.

”Täällä on tosi yhteisöllinen meininki. Tästä on tullut oma kylä”, Kaisa Teronen ja Jenni Karvonen iloitsevat.

 

Hiukkavaarassa kaavassa on joustonvaraa

Hiukkavaaran keskuksessa on pilotoitu joustavaa asemakaavaa. Kaavamääräykset ovat hyvin sallivat, eikä sitovia rakentamistapaohjeita ole. Alueen pilottirakentajina on ollut kaavoituksen alusta asti kolme rakennuttajaa: Hartela Oy, Skanska Oy ja Sonell Oy.

Toimitusjohtaja Harri Majala Sonell Oy:stä kertoo joustavan kaavan tarkoittavan sitä, että kunkin tontin rakentamismääräykset esimerkiksi asuntotyypin osalta ovat hyvin vapaasti määriteltävissä kohteen suunnitteluvaiheessa.

”Tämä jousto mahdollistaa sen, että voimme suunnitella ja rakentaa koteja, jotka vastaavat ostajien tarpeita juuri oikeaan aikaan. Joustava kaava auttaa siis luomaan ostajien näköisen ja tarpeet huomioon ottavan asuinalueen, jossa viihdytään.”

Lue myös