Syytä juhlistaa: Oulussa vietetään tänä vuonna varhaiskasvatuksen 120-juhlavuotta

120 vuodessa on varhaiskasvatus kehittynyt hurjasti. Silti yhä vielä keskiössä ovat lapset ja perheet, joiden hyväksi työtä tehdään.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Juhlavuotta on syytäkin tuoda laajasti esille, sillä vuoden keskeinen tavoite on yhdessä tekeminen ja osallisuus. Oulun kaupunki ja sivistystoimi haluaa tehdä näkyväksi monipuolista ja laadukasta oululaista varhaiskasvatusta kaikille oululaisille. Ennen kaikkea halutaan juhlistaa juhlavuotta yhdessä lasten ja henkilöstön kanssa, heitä nostetaankin valokeilaan eri tavoin joka kuukausi.

Tapahtumia ja yhteistä tekemistä on suunniteltu vuoden jokaiselle kuukaudelle. Niiden avulla päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa olevat lapset voivat osallistua juhlavuoden toteutukseen ja viettoon.

Lasten hyvinvointi ja kehitys on varhaiskasvatuksen perusta.

Lapset pääsevät tuomaan omia ajatuksiaan eri keinoin esiin, muun muassa lasten uutisten avulla. Teemoina ovat vuoden aikana esimerkiksi kielipäiväkodit, perhepäivähoito, kestävä kehitys ja Puoli päivää pihalla -toiminta.

Myös lasten huoltajat ja laajemminkin oululaiset pääsevät mukaan juhlavuoden viettoon. Kussakin päiväkodissa järjestetään omia tapahtumia, esimerkkinä päiväkodin oman historian esittely ja 120 kättä -ikkunataideteos, ja näihin tapahtumiin toivotaan huoltajatkin osallistumaan, ainakin etäihastelemaan. Osa tapahtumista striimataan päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon, ja niitä voi katsoa myös tallenteina.

Pirttimökin suojista varhaiskasvatukseen

120 vuotta sitten, vuonna 1901, lastentarhanopettaja Hanna Åström aloitti Ainolan porttimökissä kansanlastentarhan. Toiminnan nimi on vuosien saatossa vaihdellut ja on ollut kansanlastentarhan lisäksi lastentarha, lastenseimi, lastentalo ja nykyään päiväkoti. Vuonna 2001 juhlittiin 100-vuotiasta Oulun päivähoitoa.

”20 vuoden aikana on tapahtunut merkittäviä asioita: päivähoitolaki on muuttunut valtakunnallisesti varhaiskasvatuslaiksi, varhaiskasvatussuunnitelmasta on tullut pedagogista toimintaa määräävä asiakirja ja Oulussa on toteutettu kuntaliitos. Raskaan korona-ajan vastapainona haluamme iloita ja juhlistaa 120-vuotisjuhlavuotta”, varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kertoo.

Oulun varhaiskasvatuksen historiassa yksityisen varhaiskasvatuksen asema on vahva.

”Oulun kaupunki avasi ensimmäisen oman lastentarhansa vasta vuonna 1956. Edelleenkin yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on Oulussa merkittävä”, Miia Kemppi kuvailee.

Kaikille tarkoitetuista juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan varhaiskasvatuksen verkkosivuilla: www.ouka.fi/varhaiskasvatus ja Varhaiskasvatus Oulussa -Facebook-tilillä. Kukin päiväkoti tiedottaa omista tilaisuuksistaan omille asiakasperheilleen. 

Tästä linkistä pääset lukemaan Neiti Åströmin ja ensimmäisen lastentarhan tarinan.