Sosiaali- ja kriisipäivystyksen mukana yhden illan ja yön tunteina

Mun Oulu kiersi mukana Oulun sosiaali- ja kriisipäivystyksessä yhden illan ja yön aikana. Kuvitus: Kirsi Tapani

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Iltavuoro

Kello 16:00

Vuoron aluksi viestikeskuksessa oli kaksi lastensuojeluilmoitusta, jotka oli jätetty www.ouka.fi/huoli-sivun kautta. llmoitukset koskivat etävanhemman päihteiden käyttöä.

Henna: Huoli-sivuston kautta kuka tahansa voi jättää lastensuojeluilmoituksen ja sen voi jättää myös nimettömänä. Tällä kertaa tarkistettiin, että lapset olivat lähivanhemman luona, joten akuuttia vaaraa ei ollut. Tilanne ei vaatinut päivystyksellisiä toimenpiteitä.

Kello 16.35

Sosiaalipäivystyksen asiakaslinjaan tuli soitto perhehoitajalta, jolla oli hänen luokseen sijoitetun lapsen suhteen huolenaiheita ja haasteita arjessa.

Henna: Sosiaalipäivystyksen asiakaslinjaan voi soittaa kellon ympäri. Keskustelimme perhehoitajan kanssa pitkään puhelimessa ja arvioimme päivystyksellisen tuen sekä toimenpiteiden tarvetta. Päädyimme kirjaamaan lastensuojeluilmoituksen tilanteesta tiedoksi lapsen omalle sosiaalityöntekijälle, joka jatkaa tilanteen selvittelyä heti seuraavana arkipäivänä.

Timo: Tilanteen kiireellisyyden arviointi on työssämme keskeistä. On arvioitava, onko lapsi välittömässä ja vakavassa vaarassa. Pitää myös arvioida, onko lapsen edun mukaista alkaa toimia välittömästi vai voidaanko asia hoitaa seuraavana päivänä. Usein on tärkeää arvioida myös, mihin suuntaan tilanne on kehittymässä.

Kello 18.15

Viestikeskukseen oli saapunut huoli-ilmoitus aikuisen pärjäämisestä. Ilmoituksessa ei ollut henkilötietoja, mutta osoitteen perusteella pystyttiin päivystyksessä kohdistamaan henkilö ja välittämään ilmoitus eteenpäin perhepalveluille eli aikuissosiaalityöntekijälle käsiteltäväksi.

Timo: Aikuisia ihmisiä koskevat huoli-ilmoitukset ovat lisääntyneet. Tyypillinen tilanne on esimerkiksi sellainen, että muistisairas vanhus lähtee kotoaan eikä löydä enää takaisin kotiin. Vanhusten määrä kasvaa ja kotona asumista pyritään tukemaan mahdollisimman pitkälle. Kun tilanne huononee, tällaiset tehtävät lisääntyvät ihan luonnollisesti.

Kello 21.00

Yksityisen palveluntuottajan perheohjaaja soitti sosiaalipäivystyksen asiakaslinjalle ja kertoi, että on kotikäynnillä tavannut sijoitetun nuoren kotoaan. Ohjaajan mukaan nuori oli poistunut luvatta sijoituspaikastaan jo pidemmän aikaa sitten.

Henna: Tarkastimme nuoren tiedot, joiden mukaan nuori tosiaan oli ”hatkassa” ja hänestä oli tehty virka-apupyyntö poliisille. Ilmoitimme tästä lastensuojelulaitokseen.

Yövuoro

Kello 23.00

Viestikeskukseen tuli lastensuojeluilmoitus koskien vanhemman päihteiden käyttöä. Tutkittiin perheen taustatietoja ennen kotikäyntiä ja esitiedoissa ilmeni samanlaista huolta vanhemman päihteiden käyttöön liittyen. Tehtiin virka-apupyyntö poliisille kotikäynnin turvaamiseksi. Lähdettiin kotikäynnille, jossa poliisi oli osan aikaa mukana. Kotikäynnillä todettiin, ettei vanhempi ollut päihtynyt, eivätkä lapset olleet akuutissa vaarassa.

Timo: Virka-apupyyntö poliisille tehdään matalalla kynnyksellä, jos ei tiedetä, keitä asunnossa on paikalla tai jos on väkivallan uhkaa. Virka-apua kyllä saadaan, vaikka sitä joskus joudutaan hetki odottelemaan. Sosiaalityöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja työskentelevät aina työparina.

Kello 00:29

Hätäkeskus välitti tehtävän. Ilmoitus koski mahdollista alaikäisten huumausaineiden käyttöä ja kauppaa.

Kello 01:14

Hätäkeskus välitti tehtävän. Ilmoituksen mukaan alaikäisellä oli kotibileet, eivätkä vanhemmat olleet kotona. Kotibileissä oli noin 30 alaikäistä nuorta. Tehtävä oli mennyt myös poliisille. Jätettiin poliisille soittopyyntö.

Kello 01:20

Poliisi soitti ja kertoi aiemman ilmoituksen nuorten huumausaineiden myynnin ja käytön selvinneen turhaksi ilmoitukseksi.

Kello 01:25

Matkalla kotibileisiin poliisi soitti ja kertoi poistaneensa suurimman osan nuorista asunnosta.

Kello 01:45

Paikan päällä kotibileissä sosiaalityöntekijä haastatteli asunnon omistajaa. Psykiatrinen sairaanhoitaja jututti paikalla olevia nuoria, puhallutti ja otti yhteystietoja ylös. Kaikkien nuorten vanhempia ei tavoitettu puhelimitse. Selviteltiin, minne nuoret voisivat mennä, missä olisi selvinpäin oleva aikuinen paikalla. Päihtyneistä nuorista kirjattiin lastensuojeluilmoitukset. Vanhempien tavoittaminen siirrettiin aamuvuorolle.

Timo: Lauantai-illan kotibileet on meille melko tyypillinen tehtävä. Korona ei ole aiheuttanut työhömme muutoksia suuntaan eikä toiseen, kevään muutaman viikon hiljaista jaksoa lukuun ottamatta. Kotibileitä on ollut ennen koronaa ja koronan aikana.

Kello 3:15

Poliisi oli toista tehtävää suorittaessaan saanut selville alaikäisen huumeidenkäytön. Poliisi oli ollut yhteydessä vanhempaan, joka oli tullut paikalle. Vanhempi oli tuonut esiin huolen nuoren mahdollisesta huumeidenkäytöstä. Nuori ei suostunut lähtemään vanhemman mukaan kotiin. Keskusteltiin vanhemman kanssa nuoren tilanteesta. Vanhemman toive oli, että nuoren tilanne nyt pysäytettäisiin. Vanhemman kanssa yhdessä sosiaalityöntekijä teki kiireellisen sijoituksen päätöksen.

Timo: Kiireellisen sijoituksen päätös tehdään lapsen turvaamiseksi. Päätöksen tekee sosiaalityöntekijä. Kyseessä on tilapäinen turvaamistoimenpide, jolla lapsi otetaan väliaikaisesti hyvinvointilautakunnan huostaan.

Aamuvuorolle siirtyvät tehtävät: kotibilenuorten vanhempien tavoittaminen.

Kriisityö pähkinänkuoressa:

– sosiaali- ja kriisipäivystyksessä hoidetaan myös akuutteja kriisityön tehtäviä virka-ajan ulkopuolella.

– akuuttia kriisiapua annetaan muun muassa äkillisiä läheltä piti ja kuolemantapauksia kohdanneille.

– sosiaalityöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja voivat lähteä poliisin mukaan viemään esimerkiksi kuolinviestiä, etenkin jos paikalla on alaikäisiä lapsia.

– asiakasta tuetaan shokkivaiheessa ja tarjotaan mahdollisuutta kriisityön jatkotyöskentelyyn

Haastateltavien toiveesta jutussa julkaistaan heistä vain etunimet.