Sopukka kerrallaan viihtyisämpi Oulu – Nokkalassa näytetään mallia

PAVE Arkkitehtien Emilia Pikkarainen ja Pave Mikkonen sekä Oulu Urban Culturen Joonatan Hamari (oik.) toivovat, että oululaiset ottavat Nokkalanrannan laiturin entistä enemmän käyttöönsä. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

PAVE Arkkitehdit on saanut Oulujoen rannassa valmiiksi uuden toimistorakennuksensa Nokkalan vanhan koulun viereen. Nokkalan ranta-aluetta on tarkoitus avata entistä enemmän kaupunkilaisten viihtyisäksi yhteiseksi tilaksi osana Oulu2026:n Sopukka-projektia.

PAVE Arkkitehdit on toiminut Oulujoen rannalla Laanilassa, Nokkalan vanhassa puukoulussa jo parikymmentä vuotta. Nokkalanrannassa on alkamassa muutto, sillä arkkitehtitoimiston uusi toimistorakennus koulun vieressä on viimeisiä silauksia vaille valmis.

Koulu siirtyi vuonna 2019 tehdyn kaavamuutoksen myötä Oulun kaupungilta PAVE Arkkitehtien omistukseen. Nyt arkkitehtien käytöstä vapautuva koulu remontoidaan, minkä jälkeen siihen on tulossa vuokralaisiksi IT-firmoja.

PAVE Arkkitehtien toimitusjohtaja Pave Mikkonen esittelee tyytyväisenä uuden toimistorakennuksen tiloja. Hän kertoo, että neliöitä on viitisensataa, itse asiassa vähemmän kuin aiemmissa tiloissa puukoulussa, mutta modernimmin ja muuntojoustavammin. Mikkosen mukaan rakennusta suunniteltaessa on tutkittu toimiston ideaa syvällisesti ja pohdittu, minkälainen tämän päivän toimiston pitää olla.

Alakerrassa on tyylikkäät edustustilat ja ravintolatason keittiö sekä pihalla sauna, joita on tarkoitus vuokrata myös ulos. Tiloissa on mahdollista järjestää myös taidenäyttelyitä.

Laituri on kaikille

Emme ole Nokkalanrannassa vain ihastelemassa uusia tiloja. Kaikki oululaiset eivät välttämättä ole asiaa vielä hoksanneet, mutta PAVE Arkkitehdit on tarjonnut Nokkalanrantaa kaupunkilaisten virkistyskäyttöön jo vuosia. Vuonna 2022 rakennetun rantalaiturin oheen suunnitellaan nyt monenlaista muutakin.

”Jo kaavamuutoksessa oli ajatuksena, että haluamme aktivoittaa tätä rantaa. Emme halua omia tätä itsellemme, vaan nimenomaan toivomme, että ihmiset tulevat tänne”, Mikkonen sanoo.

”Tästähän tulee meille itsellekin viihtyisämpi työpaikka, kun tässä on ihmisiä ympärillä”, arkkitehti Emilia Pikkarainen sanoo.

Samalla syntyi luontevasti yhteistyö Oulu Urban Culturen kanssa. Se toteuttaa Joonatan Hamarin johdolla Oulu2026-ohjelmaan kuuluvaa Sopukka-projektia, jonka ideana on muuttaa olemassa olevia kaupunkitiloja ”elettäviksi ja koettaviksi paikoiksi, sopukoiksi”, esimerkiksi oleskelulaitureiksi tai viher- ja kukkakaduiksi. Kaupunkia elävöittävässä projektissa on mukana muun muassa oululaisia ja eurooppalaisia taiteilijoita ja arkkitehtejä.

Mies katselee kylttiä joen rannalla.

"Toivomme että tämä laituri lisää Oulujoen rannan käyttöä, kalastusta, uintia ja veden äärellä oleilua", lukee Pave Mikkosen teettämässä kyltissä Nokkalanrannan laiturilla.

Mikkonen sanoo, että hänen ja yrityksensä ajatukset asiasta on kiteytetty laiturin kupeessa olevaan kylttiin, jossa lukee:

”Tämän laiturin omistaa PAVE Arkkitehdit Oy. Meidän toimintamme perusta on tehdä maailmasta parempi paikka. Ympäristön ja kulttuurin kehittäminen alkaa lähiympäristöstä, Laanilasta. Toivomme että tämä laituri lisää Oulujoen rannan käyttöä, kalastusta, uintia ja veden äärellä oleilua. Muista kuitenkin hyvät tavat, otetaan toiset huomioon. Olkaa hyvä!”

Terassialue suunnitelmissa

Sopukka-projektin myötä laituri ja koko ranta-alue toivotaan saatavan laajemminkin kaupunkilaisten tietoon ja käyttöön. Nokkalanranta on voinut jäädä monilta huomaamatta, koska se ei ole välittömästi Oulujoen varren suositun pyöräily- ja jalankulkureitin yhteydessä.

”Laituri on alun perinkin tehty sillä ajatuksella, että kaikki saavat tulla ja kaikki saavat käyttää”, Pikkarainen korostaa. Naapuruston asukkaat ovat ottaneetkin sen omakseen.

”Siinä näkee isoisiä lapsenlapsineen kalastamassa. Yksi rouva käy kahvakuulailemassa joka aamu”, Mikkonen iloitsee.

Jo kaavamuutoksessa oli ajatuksena, että haluamme aktivoittaa tätä rantaa. Emme halua omia tätä itsellemme, vaan nimenomaan toivomme, että ihmiset tulevat tänne.
Toimitusjohtaja Pave Mikkonen, PAVE Arkkitehdit

Laituri on vasta ensiaskel Nokkalanrannan elävöittämisessä. Rantatontilla on hyvin tilaa, ja Nokkalan koulun eteen suunnitellaan isoa, tyylikästä terassialuetta. Mikkosen visioissa on laadukas, bistrotyyppinen viinibaari lehtikuusiterassilla. Neuvottelut mahdollisten ravintoloitsijoiden kanssa ovat meneillään.

”Mehän ollaan pohjoisrannalla etelään avautuen, joten tämä olisi ihan maailman hienoin paikka istuskella kesäiltoina”, Mikkonen sanoo. Suunnitelmissa on kunnostaa myös Ruotsista ostettu vanha salonkivene rantaan ihasteltavaksi.

PAVE Arkkitehtien uusi toimistorakennus on viimeistelyä vaille valmis.

Mikkonen toteaa, että Sopukka-projekti istuu täydellisesti hänen arkkitehtitoimistonsa filosofiaan.

”Haluamme tehdä paikkoja, joissa ihmiset viihtyvät ja jossa heidän on hyvä olla, mikä sitä kautta lisää Oulun kaupungin vetovoimaa ja kilpailukykyä”, Mikkonen tiivistää.

”Tällaisissa paikoissa on sekin hyvä puoli, että ne kantavat ajassa enemmän kuin yksittäinen tapahtuma. Ne mahdollistavat kaupunkikulttuuria ja hyvää elämää”, Oulu Urban Culturen projektipäällikkö Joonatan Hamari sanoo.

Pikkarainen huomauttaa, että ihmiset mieltävät Turun jokilaivoineen jokikaupungiksi, mutta samankaltaista potentiaalia olisi Oulullakin jokivarressaan vielä hyödyntämättä.

”Ehkä viiden vuoden päästä Nokkalakin on tunnettu konsepti, jonka ihmiset tuntevat ja tietävät, mitä täällä pihapiirissä on.”

Ilmakuva ranta-alueesta

Ranta-alueen virallinen nimi on Pakkalanranta, mutta Nokkalan vanhan koulun takia siitä puhutaan usein Nokkalanrantana. PAVE arkkitehtien uusi toimistorakennus koulun oikealla puolella.

PAVE Arkkitehdit on suunnitellut myös majoitustoimintaa Nokkalanrantaan, mutta vanhan koulun osalta alkuperäisiä suunnitelmia on karsittu. Koko koulusta ei tule hotellia, vaan siihen rakennetaan kolme huonetta majoituskäyttöä varten.

”Rakennussuojelun arvot menivät nyt liiketoiminnan yli. Hotelli-ideamme olisi tuhonnut sen koulumiljöön. Tietenkin tästä tulee näin meille halvempi remontti tehtäväksi, mutta emme myöskään halunneet tuhota sitä historiallista kerrostumaa, joka on säilynyt vuodesta 1904 tähän päivään asti”, Mikkonen sanoo.

Ehkä viiden vuoden päästä Nokkalakin on tunnettu konsepti, jonka ihmiset tuntevat ja tietävät, mitä täällä pihapiirissä on.
Arkkitehti Emilia Pikkarainen, PAVE Arkkitehdit

Terveeseen rakennukseen ei tehdä koneellista ilmanvaihtoa ja koulumaiset ominaispiirteet säilytetään – vanhoja liitutauluja myöten.

”Ne ovat olleet meilläkin ahkerassa käytössä, niihin on piirretty koko ajan.”

Laajempaakin majoitustoimintaa Nokkalanrantaan voi tulevaisuudessa tulla, sillä PAVE Arkkitehdeillä on vielä rakennusoikeutta jäljellä tontillaan.

”Me kyllä haluamme majoitustoimintaa tänne, mutta tehdään nyt ensin nämä meneillään olevat projektit valmiiksi. Nämä ovat kuitenkin meille äärimmäisen isoja investointeja”, Mikkonen sanoo.

”Uskon tähän paikkaan, kun olemme parikymmentä vuotta tässä olleet. Tästä on keskustaankin vain puolitoista kilometriä Ainolan puiston eli Suomen hienoimman puistoalueen läpi”, Mikkonen sanoo ja näkee mielessään koko jokivarren tulevaisuudessa viihtyisänä sunnuntaikävelyjen miljöönä, jossa on sekä asutusta että huoliteltua rakennettua ympäristöä palveluineen.

Emilia Pikkaraisella, Pave Mikkosella ja Joonatan Hamarilla on yhteisenä tavoitteena lisätä kaupungin viihtyisyyttä ja sitä kautta elinvoimaa.

Fakta

Sopukka-projekti

Oulu Urban Culturen projektipäällikkö Joonatan Hamari kertoo, että Nokkalanrannan lisäksi Sopukka-projektiin on suunnitteilla muitakin sopukoita.

Niitä on kehittelemässä esimerkiksi oululaislähtöinen arkkitehtikollektiivi Jeesjeesgood, jolla on työn alla keskustaan tuleva oleskelupaikka. Siihen liittyen Kauppurienaukiolla on nyt niin sanottu ränttipenkki, jonka avulla kerätään ajatuksia ja inspiraatiota suunnitteilla olevaan sopukkaan. Penkki siirtyy lauantaina 1.3. Otto Karhin puistoon ja seuraavana lauantaina 8.3. Hallituskadulle Postiaukion viereen. Tämä osa projektia kytkeytyy vahvasti julkiseen keskusteluun keskustan penkeistä ja niiden puutteesta.

”Meillä on myös vetäytymiseen ja mielenterveyteen liittyvä teematoteutus, johon liittyen järjestetään alkukesästä kaikille avoimia majatyöpajoja. Niissä mietitään, minkä tyyppiset rakenteet ja materiaalit luovat rauhoittavaa ja energiatasoja parantavaa vaikutusta. Niiden pohjalta arkkitehdit suunnittelevat jonkinlaiset, todennäköisesti pesämäiset rakennelmat kaupunkiin.”

Muista ideoista Hamari mainitsee pop-up-puiston, jota suunnitellaan Meri-Toppilan Aalto-siilon yhteyteen yhteistyössä siiloa hallinnoivan Factum Foundationin ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Sopukka-projektin toteuttaa Oulu Urban Culture osana virallista Oulu2026-ohjelmaa.