Sendain ja Oulun 20-vuotiselle yhteistyölle jatkoa – kumppanuudesta konkreettista hyötyä tulevaisuuden sairaaloille

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava ja Sendain varapormestari Shinichi Takahashi sinetöivät kaupunkien välisen yhteistyön vuoteen 2030 asti. Kuvat: Marko Sulonen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin ja Japanin Sendain välillä on tehty yhteistyötä jo 20 vuotta. Tällä viikolla kaupungit uusivat yhteistyösopimuksen seuraavaksi viisivuotiskaudeksi. Tavoitteena on nostaa kaupunkien välinen yhteistyö uudelle tasolle ja siirtyä yksittäisten teollisuusalojen projekteista laajempiin klusteri- ja ekosysteemipohjaisiin yhteistyömuotoihin. Myös OYS ja Tohokun yliopistollinen sairaala allekirjoittivat vierailun yhteydessä yhteistyöasiakirjan.

Alkuviikosta Oulussa vierailleen Sendain kaupungin delegaation vierailun tavoitteena oli vahvistaa kaupunkien välistä yhteistyötä ja uusia Sendain ja Oulun kaupunkien välinen yhteistyösopimus seuraavalle viisivuotiskaudelle. Sendain varapormestari Shinichi Takahashi ja Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava allekirjoittivatkin sopimuksen tiistaina Oulun kaupungintalolla juhlallisin seremonioin.

Kyse ei ole pelkästä protokollan mukaisesta muodollisuudesta, sillä kaupunkien välisessä yhteistyössä on aidosti saavutettu konkreettisia tuloksia kahden vuosikymmenen aikana.

”Tämä on järjestyksessään jo neljäs yhteistyösopimus kaupunkien välillä, ja vuosien saatossa olemme tehneet paljon konkreettisia projekteja eri toimialojen välillä. Esimerkiksi Oulu Game Lab ja Global Lab Sendai -yhteistyö keskittyi pelialan koulutukseen. Meillä oli Tokio Game Show’ssa yhteinen messuosasto, jossa kansainvälisiä verkostoja pääsivät rakentamaan niin Oulun kuin Sendain peliyritykset. Vastaavia yhteisiä messutapahtumia olemme tehneet myös ICT-alan yritysten kanssa”, kertoo Takako Uchida, Business Oulun Japanin asiantuntija.

Uchida näkee, että kaupunkien välinen yhteistyö siirtyy uudelle tasolle sopimuksen uusimisen myötä, sillä tavoitteena on siirtyminen yksittäisten teollisuusalojen projekteista laajempiin klusteri- ja ekosysteemipohjaisiin yhteistyömuotoihin.

”Japanissa suurten yritysten konttorit eivät ole Sendaissa, joten tyypillinen yritysten välinen matchmaking ei ole toimiva ratkaisu. Sen sijaan keskitymme yritysklustereihin ja kokonaisiin toimialojen ekosysteemeihin, ja edistämme yhteistyötä niiden välillä, mikä on osoittautunut toimivaksi ja saamme siten konkreettisia tuloksia. Esimerkiksi Oulu Health Labs -toimintamallista Sendaissa toimiva Tohokun yliopistollinen sairaala otti mallin sellaisenaan omaan käyttöönsä”, Uchida toteaa.

OYSin johtaja Miia Turpeinen (vas.), kaupunkien poliittiset johtajat Keiichi Hashimoto ja Jarmo Husso, kaupunginjohtajat Ari Alatossava ja Shinichi Takahashi sekä tohtori Hideo Harigae Tohokun yliopistollisesta sairaalasta osallistuvat juhlalliseen seremoniaan, joka jatkaa yhteistyötä Oulun ja Sendain välillä.

Jatkossa Oulu ja Sendai tulevat hyödyntämään paremmin vahvuuksiaan oppimalla toisiltaan ja tekemällä yhteistyötä laajemmin ICT-, terveys-, kiertotalous- ja painetun elektroniikan klustereissa.

Startup-yhteistyö keskittyy erityisesti terveys- ja biotieteisiin, joissa Oulun OYSTER-hautomo, StartupStation ja Polar Bear Pitching sekä Sendain startup-ekosysteemi ja Sendai for Startups! -tapahtumat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia startup-yrityksille ja kaupunkien väliselle yhteistyölle, joten Uchidalla todellakin riittää työsarkaa tuleville vuosille.

Yhteistyöllä parempaa terveydenhuoltoa

Japanilla ja Suomella riittää yhteisiä ongelmia ratkottavaksi terveydenhuollossa, joten yhteistyö Sendain ja Oulun välillä onkin muodostunut tiiviiksi yliopistollisten sairaaloiden välillä. Kaupungintalon seremoniassa Oulun yliopistollisen sairaala ja Tohokun yliopistollinen sairaalan välinen Memorandum of Understanding -yhteistyöasiakirja päivitettiin seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Meillä on paljon samankaltaisia ongelmia Japanin kanssa: vanheneva väestö ja pienenevät työtätekevien ammattilaisten kokoluokat, joten tarvitsemme moderneja ratkaisuja ja teknologiaa avuksi.
Oulun yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen

”Oulun ja Tohokun yliopistollisten sairaaloiden välinen ensimmäinen MOU-yhteistyöasiakirja solmittiin vuonna 2020. Meillä on paljon samankaltaisia ongelmia Japanin kanssa: vanheneva väestö ja pienenevät työtätekevien ammattilaisten kokoluokat, joten tarvitsemme moderneja ratkaisuja ja teknologiaa avuksi, jotta tästä yhtälöstä selviämme”, Oulun yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen taustoittaa.

”Meidän OuluHealth Labs mallilla toimiva testausalusta soveltui sellaisenaan Tohokun tarpeisiin, ja vastaavasti me opimme heiltä, sillä Tohokussa on testattu paljon asioita käytännössä. Molemmilla on tavoitteena modernisoida sairaaloiden toimintaa ja hyödyntää uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia – tässä työssä voimme jakaa paitsi kokemuksia, myös auttaa yrityksiä tuotekehityksessään, jotta saamme myös niitä toimivia ratkaisuja käyttöömme”, Turpeinen jatkaa.

Uusia yhteistyöavauksia

Moni oululainen yritys on saanut konkreettista apua ja kontakteja Japanin markkinoiden valloitukseen. Tohokun sairaalan kautta löytyneitä asiantuntijoita on myös useamman oululaisen yrityksen hallituksessa, koska Japanista on löytynyt yritysten kaipaamaa erityisasiantuntemusta. Asiantuntijoiden osaamisen jakaminen maiden välillä kiinnostaa myös Oulun yliopistollista sairaalaa.

”Meillä on suunnitteilla ihan konkreettista asiantuntijavaihtoa Tohokun sairaalan kanssa. Esimerkiksi Tohoku tarjoaa todella hyvää osaamista halkiopotilaiden hoidossa, josta OYSilla on kansallinen erityishoitovastuu Suomessa. Vaihdossa meidän ammattilaisemme pääsisivät oppimaan uutta, ja siten hoidon laatu paranee myös Suomessa”, Turpeinen huomauttaa.

Sendain delegaatiossa mukana sekä kaupungin poliittista johtoa ja virkamiehiä että Tohokun yliopistollisen sairaalan edustajia.

Mitä muuta hyötyä sairaalanjohtaja näkee kansainvälisen yhteistyön tuovan, paitsi asiantuntijuuden kasvamisen?

”OYSilla ei ole muita vastaavia kansainvälisiä yhteistyökumppanuuksia – vielä. Uusia kumppanuuksia on työn alla ja niiden solmimisessa Sendain kontaktimme ovat myös apuna”, Turpeinen kertoo.

Jos uusittu yhteistyösopimus nostaa kaupunkien välisen yhteistyön uudelle tasolle, myös yliopistollisten sairaaloiden suunnitelmat näyttävät etenevän konkreettisesti, eivätkä jää pelkkien juhlapuheiden varaan.