Seikkailuja lähimetsässä, hauskoja leikkejä ja ympäröivän maailman tutkimista – kaupunki tarjoaa lapsille maksutonta avointa varhaiskasvatusta
Avoin päiväkoti Lastu tarjoaa 2–5-vuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta innostavassa, rohkaisevassa ja elämyksellisessä ympäristössä. Avoimessa päiväkodissa saa oppia turvallisesti vuorovaikutus- ja tunnetaitoja.
Avoimen päiväkoti Lastun leikkihuoneesta kuuluu perjantaiaamuna naurua ja iloisia huudahduksia. Lapset valitsevat vuorollaan vaaterekiltä päälleen erilaisia asuja ja esittelevät niitä tärkeänä: paikalla on ainakin ampiainen, prinsessa, Täti Monika ja rakennusmies.
Leikkien jälkeen alkaa olla jo nälkä ja on aika syödä eväät. 3-vuotiaalle Anjalle on laitettu tänään kotoa evääksi viinirypäleitä ja leipää. Eväshetken jälkeen opettajat ohjaavat lapset piiriin, jossa lauletaan ja kuunnellaan satu metsän eläimistä.
Hieman ennen puoltapäivää ovikello soi ja Anjan isä Veli-Mikko Kauppi tulee hakemaan Anjaa kotiin. Äiti odottaa kotona 1-vuotiaan Elma-pikkusiskon kanssa.
”Anja käy avoimessa päiväkodissa kolme kertaa viikossa, kolme tuntia kerrallaan. Meillä ei ollut pakottavaa tarvetta täysipäiväiselle varhaiskasvatukselle, mutta sen sijaan oli pakottava tarve nähdä muita saman ikäisiä. Me olemme olleet todella tyytyväisiä avoimen päiväkodin toimintaan”, Oulun yliopistossa työskentelevä Veli-Mikko Kauppi kertoo.
Anja rakastaa leikkiä, musiikkia ja taiteilua. Avoimessa päiväkodissa Anja on tutustunut saman ikäisiin kavereihin, joista osan kanssa nähdään leikkipuistossa päiväkotipäivien ulkopuolellakin.
”Tästä on tullut Anjalle tosi tärkeä juttu ja iltaisin jo kysytään, että pääseekö huomenna taas. On myös kiva, kun perjantaisin sähköpostiin tulee tiivistys viikon aikana tehdyistä ja opituista asioista”, Kauppi kertoo.
Ilo oppimiseen seikkailun ja leikin kautta
Avoin päiväkoti Lastu on Oulun päiväkotiverkostoon kuuluva päiväkoti, joka tarjoaa varhaiskasvatusta 2–5-vuotiaille lapsille. Avoin päiväkoti on tarkoitettu perheille, joiden tilanteeseen sopii parhaiten vähemmän kuin kokoaikainen varhaiskasvatus. Avoin päiväkoti on täysin maksuton.
Lastun toiminnassa korostuu positiivinen pedagogiikka sekä ilmiöpohjainen luonnossa oppiminen. Avoimessa päiväkodissa lapset pääsevät seikkailemaan lähiluonnossa, viljelemään kasveja tutkimuspuutarhassa sekä havainnoimaan ja tutkimaan ympäröivää maailmaa leikin ja elämysten kautta.
Taustalla on Steam-pedagogiikka (science, technology, engineer, art, math), joka tukee ja kannustaa lapsia löytämään omat vahvuutensa sekä oppimaan uusia asioita itse tekemällä ja kokemalla.
Toiminnan lähtökohtana on innostava oppimisympäristö, jossa lapsi saa käyttää luontaista uteliaisuuttaan ja kokea oppimisen riemua. Samalla lapsi voi turvallisesti harjoitella ryhmässä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja.
”Ohjaamme lasta kasvamaan sinnikkääksi, yhteistyötaitoiseksi ja rohkeaksi ongelmanratkaisijaksi. Me huomioimme lasten yksilölliset tarpeet ja mielenkiinnon kohteet ja tuemme jokaista lasta juuri hänen vahvuuksiensa kautta. Lapsi saa oppia leikkimällä, tutkimalla, liikkumalla sekä taiteellisen kokemisen ja ilmaisun monien muotojen kautta”, Lastun johtaja Susanna Haapsamo kertoo.
Lastu sijaitsee Oulun yliopistolla kasvatustieteiden tiedekunnassa ja toimii Oulun yliopiston tutkimus- ja kehittämispäiväkotina, jonka toiminta pohjautuu varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja varhaiskasvatuslakiin.
Kahden varhaiskasvatuksen opettajan lisäksi Lastussa on työssäoppimassa yliopistossa opiskelevia tulevia opettajia ympäri vuoden. Paikalla on aina tarvittaessa myös oma varhaiskasvatuksen erityisopettaja.
Elokuussa aloitetaan syksyn ihmettely
Avoimessa päiväkoti Lastussa on kolme ryhmää lapsille sekä yksi perheryhmä, joka on tarkoitettu muun muassa kotihoidossa oleville 0–5-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen. Lapsi voi osallistua ilmaiseksi samaan aikaan sekä lapsille tarkoitettuun ryhmään että perheryhmään.
Lastu on saanut toimintansa aikana perheiltä valtavasti hyvää palautetta. Susanna Haapsamo uskoo, että siihen vaikuttaa tiivis ja avoin yhteistyö perheiden kanssa.
Kun lapsi aloittaa uudessa ryhmässä, perheen kanssa käydään yhdessä läpi lapsen vahvuudet, perheelle tärkeät arvot sekä käytännönasiat ja toiveet. Ryhmäytyminen ja tutustuminen tehdään kiireettömästi ja rauhassa.
”Pidämme huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä äärimmäisen tärkeänä. Tavoitteenamme on aina rehellinen ja avoin kommunikointi. Me kuuntelemme herkällä korvalla vanhempia, jotta voimme tukea juuri heidän lastaan ja perhettään yksilöllisesti”, Haapsamo sanoo.
Avoimen päiväkoti Lastun toiminta jatkuu elokuun 15. päivänä. Samalla alkaa myös On syksy niin ihmeellinen -tutkimusprojekti. Tutkimusprojektissa lapset saavat valita syksyiset tutkimuskohteet aivan itse opettajien ohjauksessa ja avustavan henkilökunnan hellässä huomassa.
”Avoimeen päiväkoti Lastuun on vielä vapaita paikkoja jäljellä ja mukaan voi hakea sähköisesti Oulun kaupungin nettisivujen kautta. Minä annan mielelläni lisätietoja toiminnastamme ja toivotan uudet lapset ja perheet lämpimästi tervetulleiksi”, Haapsamo kertoo.
Myös Anja jatkaa syksyllä tutussa ryhmässä.
”Suosittelen Lastua jokaiselle, joka vielä miettii, olisiko avoin päiväkoti hyvä vaihtoehto. Täällä on suunnitelmallista ja kehittävää toimintaa, joka toteutetaan niin, että lapsella on vapaus ja ilo nauttia leikistä ja kavereiden kanssa touhuamisesta”, Veli-Mikko Kauppi sanoo.
Katso video: Yhdessä tutkimassa – Sampolan päiväkodin ja LASTUn esittelyvideo
Lue lisää Lastusta ja muista Oulun maksuttomista avoimen varhaiskasvatuksen kerhoista:
www.ouka.fi/oulu/paivahoito-ja-esiopetus/avoin-varhaiskasvatus.