Sanginjoelle 2500 hehtaarin suojelualue – kaupunki lahjoitti lisää metsää valtiolle
Sanginjoen suojelualue on kokonaisuudessaan 2500 hehtaaria, ja se sijaitsee vain 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta.
”Lahjoitus on merkittävä ja samalla vahva osoitus siitä, että kaupunki haluaa edistää tavoitetta kansallispuiston saamiseksi. Lahjoitus yhdistää alueet ja auttaa kansallispuiston syntymistä Ouluun”, totesi allekirjoitustilaisuudessa Oulun kaupunginhallituksen yllätyspäätöksestä puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen piti Sanginjoen monikäyttömetsää hienona esimerkkinä valtion, kuntien ja yksityisten metsäomistajien yhteistyöstä.
”Sanginjoki on hieno esimerkki siitä, mitä luonnon suojelemiseksi yhdessä voidaan tehdä. Valtio on aloittamassa kampanjaa, jossa valtio suojelee saman verran, mitä yksityisetkin antavat metsää suojeluun. Sanginjoki voisi olla hieno aloitus tälle kampanjalle”, Mikkonen sanoi Sanginjoen kauppakirjan allekirjoitustilaisuudessa.
Historiallisen suuri ja yhtenäinen alue
Sanginjoen 2500 hehtaarin alue on koko Suomen mittakaavassa historiallisen suuri, laaja ja yhtenäinen. Koneen Säätiö osti Oululta noin neljällä miljoonalla eurolla noin 1440 hehtaarin kokoisen alueen, jonka se lahjoittaa valtiolle. Oulun kaupunginhallituksen uunituore päätös Isokankaan ja Asmonkorven 1127 hehtaarin lahjoituksesta valtiolle tekee alueesta arvokkaan.
”Alueen metsä on talousmetsää huomattavasti vanhempaa perua. Oulu sai ulkometsän lahjana Ruotsin kuninkaalta Kaarle IX:ltä, kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605. Monien vaiheiden jälkeen on ilo olla tässä tilanteessa”, totesi hankeen puuhamies, tutkija Ari-Pekka Auvinen.
”Viime vuonna harvinaiset sinipyrstö ja lahokaviosammal on havaittu jälleen alueella”, hän iloitsee ja kiittää samalla suurta joukkoa kansaisaktiivisuudesta ja yksityisiä henkilöitä hankkeen viemisestä eteenpäin.
Luonto pohjana tieteelle ja kulttuurille
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 18. tammikuuta myydä Sanginjoen monikäyttömetsän noin 1440 hehtaarin alueen Koneen Säätiölle noin neljällä miljoonalla. Säätiö lahjoittaa alueen edelleen Suomen valtiolle, Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon. Kaupan solmimisen tavoitteena on perustaa alueelle kansallispuisto.
”Joku saattaa miettiä, miksi Koneen Säätiö on lähtenyt metsäkaupoille. Luontoarvot ovat pohjana tieteelle ja kulttuurille. Henkinen kasvu on mahdollista kelvollisissa olosuhteissa. Tiede, taide ja luontoarvot ovat toisiinsa kietoutuneita”, totesi Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla.
”Sanginjoen monikäyttömetsän myyminen Koneen Säätiölle on erittäin hyvä päätös niin luonnonsuojelun kuin kaupungin matkailu- ja virkistystavoitteidenkin kannalta. Olemme iloisia siitä, että Metsähallitus näkee Sanginjoen alueen kokonaisuutena merkittävänä kohteena ja on valmis käynnistämään kehittämistyön heti”, lisäsi kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
Suojelulla taloudellinen merkitys
Metsähallitus lupaa käynnistää välittömästi Sanginjoen alueen Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Oulun kaupungin yhteisen kehittämisen.
”Sanginjoen monikäyttömetsän kauppa ja lahjoitus valtion luonnonluonnonsuojelualueeksi on tulevaisuuteen kurottava ratkaisu, jolla on sekä luonnon monimuotoisuuden että luonnon virkistyskäytön kannalta iso merkitys. Myös taloudellinen merkitys on suuri”, sanoi Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.
”Oulun seudulle Sanginjoki on lähiluonnon helmi, portti monenlaiseen luonnosta nauttimiseen. Sanginjoen alue kokonaisuutena on Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Oulun kaupungin yhteinen kehittämisen kohde. Käynnistämme työn heti. Kehittämistyön yksi kulmakivi on asiakkaiden toiveet ja tarpeet”, sanoi luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.
Sanginjoen ulkometsä sijaitsee noin 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Alue on mäntymetsää ja kangasta, ja Sanginjoella kasvaa erityisen paljon kuusia