Ryhmäpuheenvuorot Oulun kaupungin budjettikäsittelyssä, osa 4: Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Raudaskoski
Mikko Raudaskoski on Oulun kaupunginvaltuuston Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.
Mun Oulu julkaisee kaikkien valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelystä. Valtuusto jatkaa vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2026–27 toimintasuunnitelman käsittelyä 9. joulukuuta. Valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä etenevässä sarjassa on vuorossa Vasemmistoliitto, jonka puheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Mikko Raudaskoski.
”Tämän syksyn talousarviokäsittelyssä on käynyt selvästi ilmi ideologiset erot eri puolueiden välillä.
Vaikka kaupunginjohtajan talousarvion pohjaesitys on pitänyt sisällään merkittävät säästötavoitteet, niin poliittinen oikeisto, perussuomalaiset ja kokoomus, ovat kaupunginhallitusvaiheessa esittäneet vielä 10 miljoonan lisäsäästöjä.
Veroprosenteista päätettäessä nämä samat puolueet esittivät, että veroprosentteja kiinteistöveron osalta ei saa korottaa. Sen sijaan tuloveroprosenttia pitää alentaa 0,2 prosenttiyksikön verran.
Jos nämä kaikki muutosesitykset olisivat toteutuneet, niin kaupunginjohtajan pohjaesitykseen olisi tullut miinusta kaikkiaan noin 28 miljoonaa euroa.
Tämä olisi tarkoittanut edelleen lisää säästöjä ja leikkauksia sivistys- ja kulttuuripalvelujen budjettiin, vaikka jo kaupunginjohtajan pohjaesitykseen liittyviä leikkauksia pidetään mahdottomina toteuttaa.
Keskusta halusi vaihtaa kiinteistöveron korotukset tuloveron korotukseen 0,2 prosenttiyksiköllä, joka myös toteutui vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n yhteisrintamalla.
Tämän myötä kaupunginjohtajan pohjaesitykseen tuli muutamia miljoonia lisätuloja.
Toivottavasti keskusta aikanaan peruskouluun siirtymistä puolustaneena puolueena voi myös tässä talousarviokäsittelyssä antaa tukensa seuraavalle esitykselle, jonka teen:
”Veropäätöksen tuoma talousarvion tulojen kasvu lisätään sivistyslautakunnan rahoitukseen turvaamaan kouluissa aikuisten ja lasten kohtaamiseen käytettävää aikaa kohdistamalla rahoitus ohjaajiin, ryhmäkokojen pienentämiseen ja tuntikehykseen.”
Esitän myös seuraavan esityksen:
”Kaupungin omistamia ja ylläpitämiä tyhjäksi jääneitä rakennuksia tarjotaan alueille yhteisöllisiksi toimitiloiksi.”