Ryhmäpuheenvuorot Oulun kaupungin budjettikäsittelyssä, osa 1: Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Pikkuaho
Sami Pikkuaho on Oulun kaupunginvaltuuston Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.
Mun Oulu julkaisee kaikkien valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelystä. Valtuusto jatkaa vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2026–27 toimintasuunnitelman käsittelyä 9. joulukuuta. Valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä etenevän sarjan aloittaa Kokoomus, jonka puheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Sami Pikkuaho.
”Kiitos kaupunginjohtajalle, hallintokunnille ja viranhaltijoille talousarvion 2025 ja suunnittelukauden 2026–2027 valmistelusta. On tärkeää tarkastella nimenomaan näitä kolmea vuotta, ei vain ensi vuotta.
Kaupunginhallitus on ottanut budjettiesitykseen kantaa, niin budjettiriihessä kuin äänestäessään eri muutosehdotuksista kokouksessaan, josta sitten on syntynyt pohjaesitys tämän päivän keskusteluun ja esityksiin täällä valtuustossa. Nyt voi aamun puheenjohtajatoimikunnan kokouksen perusteella todeta, että lisää esityksiä kaupunginhallituksen käsittelyn ohitse on tulossa tähän kokoukseen useammalta eri puolueelta. Se on toki demokratiaa, mutta hieman hankalaa, koska esitykset on ollut tapana käydä yhteisten pelisääntöjen mukaan ennakoidusti ja hallitusti kaupunginhallituksen budjettiriihen kautta.
On tarpeellista todeta, että Kokoomus ei ole ollut se puolue, joka riihen yhteisen tahtotilan veroprosenteista päätettäessä laittoi uusiksi. Tilanne johti äänestykseen edellisessä valtuustossa, jossa tuloveroveroprosenttia Kokoomus esitti laskettavaksi ja muita veroja ennallaan pidettäväksi. Saimme ainoastaan yhden puolueen samalle linjalle kanssamme, muut puolueet halusivat tuloveroja nostaa. Nyt kun tuloveroprosentti on enemmistön tahdosta päätetty nostettavaksi, maksavat oululaiset ahkerat työntekijät yhteensä noin 10 miljoonaa enemmän veroja ensi vuodesta lähtien vuosittain. Tämä on pois oululaisten ostovoimasta.
Veronkorotus muuttaa talousarvion lähtötilannetta näennäisesti kaupungin tuloja nostaen kolmen vuoden aikana yhdeksällä miljoonalla. Ensi vuoden osalta se on tarkalleen kuitenkin vain 1,68 miljoonaa. Oletettavasti tämä vaikuttaa siihen, että jotkut puolueet haastavat menojen lisäysesityksillään kaupunginjohtajan päättäväistä ja vastuullista tahtotilaa hakea välttämättömiä sopeutuksia alijäämän pienentämiseksi. Huomio sanassa pienentämiseksi. Edelleen jää alijäämää kymmeniä miljoonia!
Kokoomus ei tule esittämään menoja kasvattavia esityksiä. Toki nyt kun muutkin puolueet ovat uusia esityksiä tekemässä, esitämme muutamaa selkeytystä talousarvioon. Kaupungin kokonaishankintojen määrä on liki 500 miljoonaa. Hankintojen kokonaissuunnitteluun kiinnitetään talousarvioesityksessä huomiota, mutta säästöpotentiaalille ei ole asetettu selkeää tavoitetta. Jotta voidaan seurata ja mitata tuloksia, täytyy olla numeraalinen tavoite. Esitämme kohtaan 5.6 hankintojen ohjaus, sivulle 53, lisättäväksi viimeisen kappaleen loppuun lauseen ”Hankintojen säästötavoite tulee olla vähintään – 5 % kokonaishankinnoista suunnittelukaudella 2025-2027.” Tämän tavoitteen toteuttaminen tarkoittaa kymmenien miljoonien säästöä nykyiseen tasoon.
Kokoomus esittää myös kohtaan Kaupunginvaltuusto 8.4. lisättäväksi tekstin: ”Sote-palveluiden siirtyessä alueen hoidettavaksi, kaupungin budjetin, henkilöstömäärän ja tehtävien selkeästi pienentyessä, kaupunginvaltuuston nykyinen koko (67 valtuutettua) pienennetään seuraavalla vaalikaudella kuntalain minimiin eli jatkossa valtuuston jäsenmäärä olisi 59. Samoin myös muiden luottamuselimien kokoa tarkastellaan kriittisesti”. Tällä esityksellä kannamme vastuuta luottamushenkilöinä kulujen hillitsemistä.
Sivistyspuolen menojen hallinta on iso haaste Oulussa. Ymmärrämme tässä sivistyspuolen ahdingon. Ei ole helppo tehtävä ratkaista säästötavoitteen kohdentaminen.
Kokoomus haluaa sivistyspuolueena mahdollistaa laadukkaan opetuksen. Seinistä olemme valmiita sen sijaan säästämään. Myös hallintoa haluamme tehostaa. Meillä on nyt 45 koulua ja tuhat luokkaa. Lapsimäärän vähenemä on vuosikymmenen loppuun mennessä 4800. Tämä tarkoittaa 240 henkilötyövuoden vähenemistä.
Nykyiset palveluverkkopäätökset eivät seuraavaa kolmea vuotta pelasta. Ensi vuonna menee kiinni vain yksi koulu. Kouluverkon tehostamista pitää pystyä selkeästi nopeuttamaan ja tekemään ennakoivia ratkaisuja.
Rohkaisemme sivistyspuolen johtoa valmistelemaan palveluverkon muutoksia mahdollisimman pian – rohkeasti, innovatiivisesti ja uusia malleja etsien. Aluerajoja on pystyttävä poistamaan. Laadukas opetus on kuitenkin turvattava!
Haastavasta talousyhtälöstä huolimatta kokoomus on kaupungin suuriin investointeihin vahvasti sitoutunut ja tahtotilamme on nopeuttaa niiden etenemistä. Vetovoimatekijöinä ja kilpailukyvyn lisääjänä niillä on iso merkitys kaupungin tulojen kehittymiseen pitkäjänteisesti. Vaikka ne tuo toki myös käyttökuluja, Oulun on näytettävä rohkeus ja luottamus kasvuun ja kehitykseen. Se sataa kaupungin laariin yksityisen rahan investointeina kasvavaan kaupunkiimme. Elinkeinoelämän ja yritysten kautta syntyy työpaikkoja ja se lisää kaupungin tuloja ja kykyä tarjota laadukkaat ja tehokkaat palvelut kaupunkilaisille. Kaupunkilaisten hyvinvoinnin turvaaminen on kokoomuksen vastuullisen talouspolitiikan ydin.
Kokoomus kiittää muita puolueita hyvästä yhteistyöstä ja tarjoaa yhteistyön kättä myös tulevaisuudessa kaikille puolueille!”