Remontti toi mahdollisuuksia ja viihtyisyyttä Hanhilehtoon

Hanhilehtoon tuli remontin myötä uutta eloa, esiintymässä jazzpianisti Dowar Atem, rumpali-ohjaaja Antero Pöntisenaho sekä kitarassa laulaja-ohjaaja Ari-Matti Pohjola. Kuvat: Juha Näppä ja OiOi Collective Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hanhilehdon päivätoimintakeskuksen laajennusremontti on valmis ja uudet, väljemmät, juuri erityisryhmien tarpeisiin suunnitellut tilat on otettu käyttöön. Niin asiakkaat kuin henkilökuntakin ovat ihastuksissaan ja toiminta hakee uusia uomiaan.

Vammaisten ja kehitysvammaisten päivätoimintakeskus Hanhilehto tarjoaa Oulun Höyhtyän Hanhitiellä asiakkailleen palveluita arkisin aamuseitsemästä puoli viiteen iltapäivällä. Hanhilehdon asiakkaat eivät selviä yksin asumisestaan, joten heitä tulee Hanhilehtoon asumispalveluyksiköistä ja omaishoitajien luota, lapsuuskodeistaan. Asiakkaita Hanhilehdolla on hieman yli sata.

”Saimme remontissa paljon lisätilaa, kun tämä noin 2300 neliömetrin rakennus on nyt kokonaan käytössämme. Remontissa tänne rakennettiin myös hissi ja alakertaan monitoimiliikuntatila, joka on tosi tärkeä asia meidän asiakkaillemme. Alakerrasta on nyt myös hätäpoistumistie”, kertoo palveluesimies Riitta Typpö.

”Arjen tärkeitä asioita saatiin myös, esimerkiksi kunnollinen linjasto jakelukeittiöön. Siellä asiakkaamme pääsevät itse valitsemaan ja ottamaan ruoat lautaselleen. Toki osa tarvitsee siinä ohjausta ja tukea. Kattava asiakaslähtöisyys tässä remontissa on ollut ykkösasiana ja tärkeää on myös, että olemme saaneet työntekijöille toimivat, hyvät tilat”, Typpö jatkaa.

Ohjaajana ja tiimiesimiehenä työskentelevä Tiina Kanniainen on erityisen iloinen siitä, että asiakkaille voidaan nyt tarjota runsaasti luovia toimintoja.

”Nyt asiakkaamme voivat valita harrastuksensa aivan kuten me muutkin. Hanhilehdossa tarjolla ovat kuvataide, musiikki, liikunta, media tai opetuskeittiö, jossa vaikka leivotaan tai laitetaan ruokaa. Myös kodinhoidolliset hommat, käsityöt ja askartelu ovat mahdollisia. On ilo voida tarjota päivätoiminnan puitteissa näin monenlaisia asioita”, Kanniainen sanoo.

Beata Immonen, Iida Niemelä ja Lumi-Maria Aula tekevät taidetta. Ohjaaja Jaana du Toit avustaa.

Etäpalvelutarve synnytti hybridimallin

Korona pakotti Hanhilehdon väen nopeasti omaksumaan etäpalveluiden tarjoamisen asiakkaille Teamsin kautta. Nyttemmin tähän syntyneeseen hybridimalliin sisältyvät palvelukeskuksen ja etäpalveluiden lisäksi vielä musiikkituokiot, joita ohjaaja Ari-Matti Pohjola parina päivänä viikossa vie asiakkaiden luokse.

”Jos korona jotain hyvää toi, niin se pakotti meidät nopeasti kehittämään toimivat etäpalvelut. Kun asiakkaat eivät yhtäkkiä voineetkaan enää käyttää palveluitamme täysipainoisesti Hanhilehdossa, oli meidän alettava tarjota etänä siihen soveltuvia palveluitamme. Nyt meillä on asiakkaita, jotka käyttävät sekä palveluitamme täällä Höyhtyällä että etäpalveluita Teamsin kautta”, sanoo Riitta Typpö.

”Etäpäivätoiminnassa meidän musiikkiduomme Antero ja Ari-Matti laulaa, soittaa ja ottaa mukaan asiakkaita myös ruudun toiselta puolelta. Asiakkaat voivat tanssia ja laulaa, olla toiminnassa sillä tavalla läsnä, silloin kun eivät pääse Hanhilehtoon paikan päälle”, kertoo ohjaaja Tiina Kanniainen.

Muutos iso ja vaatii aikaa

Riitta Typpö kertoo, että Hanhilehdon toiminnallisen muutostyön aikana on käyty myös henkilökunnan kanssa keskustelut, joissa henkilökuntaan kuuluvat ovat saaneet kertoa, mikä on kunkin oma osaamisalue ja miten hän pystyy omaa osaamistaan parhaiten hyödyntämään.

”Vaadittavien tutkintojen lisäksi meille ovat tärkeitä myös henkilökunnan erityisosaamiset, esimerkiksi musiikki. Näistä keskusteluista syntyneitä asioita ajetaan paraikaa käytäntöön. Aiemmin meillä oli seitsemän eri asiakasryhmää, nyt meillä on neljä eri tiimiä. Meillä on tässä muutoksessa ollut hyvänä yhteistyökumppanina ammattiopisto Luovi, josta saimme kouluttajat tiimiyhteistyökoulutukseen ja sparraukseen. Muutos on iso ja se vaatii aikaa”, sanoo Riitta Typpö.

Hanhilehdossa kokeiltiin OiOi Collectiven elämysseinällä varustettua aistihuonetta.

Elämysseinästä lisää hyvinvointia

Hanhilehdon palvelukeskuksessa vuonna 2020 tehty elämysseinä- ja aistihuonekokeilu kuului 6Aika CoHeWe -hankkeeseen, jossa ratkaisun yhteiskehittämiseen valittu mikkeliläinen OiOi Collective Oy toimitti aistihuone-palvelun ja oli tiiviisti mukana myös ammattilaisten kouluttamisessa ja palvelun käyttöönotossa. Oulussa kokeilun toteuttivat Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut ja Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta.

Aistihuoneessa voi virtuaalisovelluksen avulla kokea elämyksiä, joihin ei muuten olisi mahdollisuutta. Hanhiluodon asiakkaiden koettavana oli kolme erilaista osiota, joista yksi sisälsi 16 eri maisemavideota luontoäänien kera. Aistihuone tarjosi myös fyysistä aktiivisuutta lisääviä maalailu -toimintoja. Aistihuoneen taustalla on ajatus luontoa jäljittelevien tilojen myönteisestä vaikutuksesta hyvinvointiin.

”Kokeilu sujui todella hienosti. Aistihuone tuki asiakkaidemme osallisuutta ja pystyimme sen kautta lisäämään päivätoiminnan palvelutarjontaa. Koimme sen lisäävän myös asiakkaidemme ja henkilöstön hyvinvointia. Aistihuoneen pysyvää käyttöönottoa selvitellään”, toteaa Riitta Typpö.