Rasisminvastaisen ohjelman valmistelu Oulussa etenee – suunnitelmissa tukipiste rasismin kohteeksi joutuneille
"Oulun menestys perustuu osaajiin ja siksi meidän pitää olla myös kansainvälisesti houkutteleva. Maineenkin pitää olla kunnossa, sillä sekin vaikuttaa kaupunkiseudulla pysymiseen", Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen sanoo. Kuva: Sanna Krook / arkisto
Oulun kaupunki haluaa koota yhteen kattavan oululaisen rasisminvastaisen toimijaverkoston, johon kuuluisi sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoita. Kaupungin rasisminvastaisen ohjelman konkreettisiin toimenpidesuunnitelmiin kuuluu muun muassa neuvonta- ja tukipiste, jossa autettaisiin rasismia kokeneita sekä kerrottaisiin, miten rasismiin voi puuttua.
Oulun kaupungilla on valmistelussa mahdollinen liittyminen Euroopan rasisminvastaisen kaupunkien verkostoon (ECCAR). Hakemus siihen voidaan jättää huhtikuussa 2025, kun Oulu on saanut valmiiksi rasisminvastaisen toimintasuunnitelmansa.
”Tavoitteena on laatia raamit konkreettiselle rasisminvastaiselle ohjelmalle vuosille 2025–2026. Se sisältää selkeitä toiminnan painopisteitä, kuten rasismin uhrien tuki ja neuvonta sekä lasten oikeudet, segregaation ja asuinalueiden eriytymisen torjuminen, kaupunkilaisten turvallisuuden tunteen kasvattaminen ja kaupungin oman henkilöstöhallinnon käytännöt”, kertoo Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.
Tarkoitus on järjestää ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteyteen tukipiste heille, jotka ovat joutuneet rasismin kohteiksi.
”Siellä esimerkiksi kerrottaisiin miten näihin asioihin voi puuttua. Muualla Suomessa ei tällaista toimintaa taida olla”, Heikkinen toteaa.
Rekrytoinnissa huomioidaan moninaisuus
Tavoitteena on kattava oululainen rasisminvastainen toimijaverkosto. Siihen halutaan vahvasti mukaan oululaiset yksityisen ja julkisen sektorin toimijat, mukaan lukien kaupungin omat yksiköt kuten koulut ja päiväkodit sekä seudun merkittävät työnantajat.
Heikkinen huomauttaa, että kaupungin osalta tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi rekrytoinnissa moninaisuuden huomioimista, sillä Oulussa asuu 11 000 vieraskielistä. Heidän määränsä myös kasvaa koko ajan.
Oulu ei ole vielä jäsen Euroopan rasisminvastaisten kaupunkien verkosto ECCARissa, mutta sinne pyritään. Sen parhaita käytäntöjä Heikkisen mukaan kuitenkin hyödynnetään.
”Oulun menestys perustuu osaajiin ja siksi meidän pitää olla myös kansainvälisesti houkutteleva. Maineenkin pitää olla kunnossa, sillä sekin vaikuttaa kaupunkiseudulla pysymiseen”, sanoo Heikkinen.
Rasisminvastaiseen työhön Oulun kaupunki hakee rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta. Hankehakemus onkin jo jätetty Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskukselle. Rasisminvastaista ohjelmaa valmistelee kaupunginjohtaja Ari Alatossavan asettama työryhmä.