Rakennusluvan saamiseen kannattaa varata aikaa – hakemusten kasvu näkyy myös Oulun rakennusvalvonnassa

Tarkastusinsinööri Antti Holma, vastaava työnjohtaja Elias Laukka ja rakentaja Hannu Laukka tutkivat rakennuslupapäätöstä Niittyholman asuinalueella. Kuvat: Anne Laurila

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rakentamista ohjataan kaavoituksella ja kuntakohtaisella rakennusjärjestyksellä, joten pientaloasujan on selviteltävä tovi lupamenettelyitä, ennen kuin vasaraan voi tarttua. Rakentamisen määräykset ja ohjeet ovat kuitenkin selkeitä ja niiden tavoite on huolehtia, että rakentamisen laatu pysyy hyvänä ja rakennelmat – isot sekä pienet – ovat asujilleen turvallisia, rakenteisiin kohdistuvat kuormitukset kestäviä ja maisemaan tai kaupunkikuvaan sopivia.

Ilman lupamenettelyäkin pystyy rakentamaan ja tyypillisimmät kohteet ovat leikkimökki, terassilattia, pieni pergola tai pieni kalusteenomainen rakennelma, kuten alle kuuden neliömetrin kasvihuone.

Mitään tarkkaa ohjeistusta ei ole, miten ‘kalusteenomainen’ määritellään, mutta ehkä kuvaavaa on, että rakennelman saa lihasvoimin liikkeelle. Myöskään leikkimökki ei voi olla kymmenien neliöiden kokoinen, vaan rakennelma tulee olla lapsille kokonsa puolesta soveltuva.

Luvan tarpeellisuudesta kannattaa kysyä

Mikäli rakennelmaan tulee tulisija tai katto, on rakennusluvan tarve syytä selvittää ja usein sellainen myös tarvitaan.

“Luvan tarve kannattaa kysäistä, mikäli epäilyttää tarvitseeko hanke rakennuslupaa. Meidän päivystyspuhelimesta osataan antaa vastaus ja neuvoa heti, mikäli suunniteltu rakennuskohde on luvanvarainen”, kertoo Tommi Karjalainen Oulun rakennusvalvonnasta.

“Paljut ja kylpytynnyrit ovat sellaisia, mistä tulee paljon kyselyitä meille rakennusvalvontaan. Niihin ei tarvitse lupaa, mutta tietysti me neuvomme, miten palju kannattaa tontille sijoittaa, että sen lämmitys on paloturvallista. Paljun tyhjentäminen on toinen huomioitava asia, miten useampi kuutio paljuvettä voidaan tyhjentää hallitusti, ettei vedet valu naapurin tontille”, täydentää Matti Nurmos.

Puutarhan rakennelmien osalta noudatetaan harkinnanvaraisuutta. Puutarhakatos tai isompi kasvihuone tarvitsevat luvan, sillä isompi kattopinta-ala vaatii myös kestävyyttä kantaa talven lumikuormaa. Kattorakenteiden täyttäessä lupaan tarvittavat kriteeristöt, säilyy kasvihuone tai katos ehjänä lumisetkin talvet Oulun rakennusvalvonnasta hoksautetaan.

Myös peräkärrysaunat ja mökkivaunut tarvitsevat luvan, mikäli niiden käyttö on tontilla pysyväisluonteista. Lupaprosessissa katsotaan tällöin vaunun paloturvallisuus- ja viemäröintiasiat kuntoon.

Tommi Karjalainen tarkastelee Haukiputaan Niittyholmassa rakennustöiden alkua. Nyt Niittyholma näyttää jo asteen verran valmiimmalta.

Ammattilaiset rakentajan apuna

Korona-aika näkyy lupien määrissä ja kevät on pienhankkeiden kulta-aikaa.

“Ihmisillä on ollut enemmän aikaa suunnitella ja toteuttaa kodin rakennushankkeita, mikä on näkynyt rakennusvalvonnan lupahakemusten määrässä. Kasvua on erityisesti pienhankkeiden luvissa, mikä huomaa näin keväisin, kun luvitamme kesällä tapahtuvia rakennushankkeita”, Karjalainen toteaa.

“Talorakentaminen on siirtynyt ympärivuotiseksi, eli voi sanoa, että 95 prosenttia taloprojekteista on valmiita talopaketteja, joita myydään ja rakennetaan ympäri vuoden. Tämä on tasannut myös rakennusvalvonnan ruuhkaa”, Nurmos täydentää.

Pienhankkeiden lupahakija on usein ensimmäistä kertaa tekemisissä rakennusvalvonnan kanssa ja lupaan tarvittavat liitteet sekä termistö voivat olla hakijalle vieraita. Kun hakemuksia pitää täydentää, viivästyy myös luvan saaminen. Kokemattomalta rakentajalta onnistunee pienemmät hankkeet, ja luvatkin saadaan kuntoon, jos ei ole kiire, mutta isompiin projekteihin on oltava ammattilainen mukana ja mielellään jo lupaa hakiessa, jotta prosessi on rakentajalle jouheva.  

“Luvan jättämisestä kannattaa varata neljästä kuuteen viikkoa lupahakemuksen käsittelyyn. Lupa voi tulla nopeamminkin, mutta kevätruuhkasta johtuen kannattaa varautua, että luvassa voi kestää. Jos hakemus vaatii täydennystä, niin luonnollisesti käsittelyaika venyy”, Karjalainen toteaa.

“Ammattilaisia kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, varsinkin jos on kertarakentaja. Kokenut ammattilaiskumppani helpottaa suunnittelua, luvan hakemista ja itse rakentamista. Sellainen rakentaja, jolla ei ole omia kontakteja, löytää rakennusvalvonnan sivuilta ammattilaispankin. Sieltä Oulun seudun osaajia löytyy kattavasti”, neuvoo Nurmos.

Naapurikuuleminen osa prosessia

Kaupungissa kaavassa on enemmän ohjaavuutta ja määräyksiä kuin haja-asutusalueella. Naapureita kuullaan rakennuslupaa haettaessa myös kaava-alueen ulkopuolella. Jos naapuri asettuu rakennushankkeelle vastahankaan, ei se välttämättä estä rakennusluvan saantia.

“Rakennusvalvonta tutkii naapureiden kommentit ja huomautukset toki, mutta pitää olla aika tukevat perusteet, että naapurin kuulemisprosessi eväisi rakennusluvan”, toteaa Nurmos.

Naapureiden sijaan merkittävämpi vaikutus on kaava-alueella kaupungin rakentamistapaohjeistuksella, jossa määritellään tarkemmin esimerkiksi rakennusten kattokaltevuudet, pintamateriaalit ja aidan materiaalit. Mitä kauemmaksi ruutukaava-alueesta mennään, sitä enemmän ohjeistuksetkin väljentyvät.

Jos rakennuslupa on jäänyt hakematta ennen rakentamista, voi sen hakea myös jälkikäteen. Rakennusvalvonta ei määrää sanktioita sen kummemmin, vaan pyrkii siihen, että rakennelma voidaan luvittaa, jos rakennusluvan edellyttämät kriteerit täyttyvät.

Luvatonta rakennelmaa voi joutua korjaamaan jälkikäteen, joten luvan hakeminen ennen rakentamista on ehdottomasti kannattavampaa ja tulee todennäköisesti rakentajalleen myös halvemmaksi.

Lupa on kiinteistönomistajan etu

Korjausrakentamisen luvittamisen määrä kasvaa kymmeniä prosentteja vuodessa. Kun keittiö- tai kylpyhuoneremontti on toteutettu rakennusvalvonnan alla ja luvitettu asiaankuuluvasti, tuo rakentamisen aikainen huolellinen dokumentointi turvaa kiinteistöä myytäessä niin ostajalle, kuin myyjällekin.

“Kun remonteissa on ollut ammattilaiset mukana suunnittelemassa, valvomassa ja toteuttamassakin, on se varmasti kiinteistön arvoa nostava seikka”, Nurmos muistuttaa.

Vaikka luvitusprosessit voivat vaikuttaa pitkäpiimäiseltä, byrokraattiselta ja liitteineen esimerkiksi omakotitalon rakennuslupa on jo laaja kokonaisuus, on kaikki lait ja asetukset tehty kiinteistönomistajan etua silmällä pitäen. Virkamiesten vastuulla on pitää hankkeet jiirissä ja harkinnanvaraisuutta voi olla korkeintaan pienhankkeissa ja lupamenettelyistä vapaissa kohteissa, muutoin mennään ohjeita noudattaen ja laadukkaaseen rakentamiseen tähdäten.

“Kyllä esimerkiksi omakotitalohankkeiden katselmukset ovat mahdottoman palkitsevia. Kun näkee tuoreiden talonomistajien ylpeyden ja onnistumisen projektissa, niin onhan siinä sellainen elämänmyönteinen ja positiivinen vire, joka tarttuu meihin viranomaisiinkin. Nuorten perheiden kodin rakentamista on mukava luvittaa ja heidän innostus tuo itsellekin hyvää mieltä”, kehuvat rakennusvalvonnan Nurmos ja Karjalainen.  

Oulun kaupunki myy tarjousten perusteella 34 omakotitonttia. Tonttihaku päättyy 14.3. Haettavia tontteja löytyy Hiukkavaarasta, Ritaharjusta, Kellosta, Korvenkylästä, Kiimingin Kaista-ahosta sekä Oulunsalon Pitkäkankaalta ja Pellonpäästä. Oulun kaupungin luovutettavat tontit ovat nähtävillä ja haettavissa Oulun seudun karttapalvelusta: 

https://kartta.ouka.fi/ims

Juttu on julkaistu Mun Oulussa ensimmäisen kerran 3.6.2021 ja sitä on päivitetty tonttihakua koskevan ajankohtaisen tiedon osalta.