Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 22 200 – pitkäaikaistyöttömyys nousussa

Avoimia työpaikkoja on silti tarjolla. Rakennusalalle haettiin muun muassa rakennustyöntekijöitä, kirvesmiehiä ja sähköasentajia.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Työttömiä työnhakijoita oli marras-joulukuun vaihteessa neljä tuhatta henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Kokoaikaisesti lomautettujen määrä eli 3200 henkilöä, oli 1 500 suurempi kuin vuosi sitten. Koronan vaikutukset näkyivät keväällä lomautusten määrän moninkertaistumisena, mutta marraskuun lopussa lomautettujen määrä oli kuitenkin vähentynyt 7 900:lla huhtikuun luvuista.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut maakunnassa nousussa vuoden 2020 alusta lukien. Marraskuun lopussa heitä oli 6 100. Vuoden takaiseen verrattuna pitkäaikaistyöttömiä oli 43 prosenttia enemmän.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 3 200, mikä on 500 enemmän kuin vuosi sitten. Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä, 7 400, oli noussut 1 400:lla vuoden takaisesta.

Työttömien työnhakijoiden määrä on suurempi lähes kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä on kuitenkin vuoden takaista pienempi Pyhännällä, Kärsämäellä, Siikalatvalla ja Oulaisissa.

Suhteellisesti eniten työttömien määrä on noussut vuoden aikana Pyhäjoella, Alavieskassa, Haapavedellä, Sievissä ja Siikajoella. Oulussa työttömiä työnhakijoita oli 12 500 ja työttömyysaste oli 12,6 prosenttia.

Avoimia työpaikkoja silti tarjolla

Avoimia työpaikkoja oli marraskuun aikana tarjolla kaikkiaan 7 700, mikä on sama määrä kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon 3 800, mikä on 200 paikkaa enemmän kuin viime vuoden marraskuussa.

Palvelu- ja myyntialan uusia työpaikkoja oli erityisesti myyjille, lähihoitajille ja kiinteistönhuoltajille. Rakennusalalle haettiin muun muassa rakennustyöntekijöitä, kirvesmiehiä ja sähköasentajia. Uusia työpaikkoja oli runsaasti myös myyntineuvottelijoille ja -edustajille sekä siivoustyöntekijöille.

TE-palveluiden piirissä oli marraskuun lopussa 7 800 henkilöä, mikä on 1 200 vähemmän kuin vuosi sitten. Eniten osallistujia oli koulutuksissa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 2 300 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 600 opiskelijaa.

Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 1 500 henkilöä ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistujia oli 1 700. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisina sekä työnhaku- ja uravalmennuksissa oli yhteensä 700 osallistujaa.