Pitkäaikaistyöttömiä työn pariin auttava Kestävän kehityksen keskus on vuoden 2022 Oulun Etta
Oulun Etan kunniakirjan ja viirin vastaanottivat Kestävän kehityksen keskuksen toiminnanjohtaja Kati Väisänen (2. vas.) ja hallituksen varapuheenjohtaja Teija Töyräs (2. oik.). Palkinnot jakoivat Oulu-seuran puheenjohtaja Jarkko Välikangas (vas.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen sekä Oulu-seuran hallituksen jäsen Terttu Välikangas. Kuva: Pasi Rytinki
Välivainiolla toimiva Kestävän kehityksen keskus, kotoisammin Keke, on yleishyödyllisenä yhdistyksenä toimiva työpaja, joka on työllistänyt vuosittain jopa satoja nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä. Nimensä mukaisesti keskus pyrkii myös edistämään kierrättämistä ja ekologisia arvoja.
2000-luvun alussa aloittaneen keskuksen toiminta on palkinnon myöntäneen Oulu-seuran puheenjohtajan Jarkko Välikankaan mukaan kehittynyt ja laajentunut valtavasti vuosien saatossa, ja Kekestä on muodostunut merkittävä työllistäjä Oulussa.
Kestävän kehityksen keskuksen puolesta palkinnon vastaanottivat sunnuntaina Aleksinkulmassa toiminnanjohtaja Kati Väisänen ja hallituksen varapuheenjohtaja Teija Töyräs.
Töyräs kertoi, että toiminta alkoi vuonna 2000 paperinkeräyksellä ja -kierrätyksellä työmaaparakissa. Nyt keskuksesta löytyy muun muassa ompelimo, pyörähuolto, puutyöpaja, pienkonekorjaamo ja lounasravintola Omakuppi. Keskuksen työntekijät ovat myös esimerkiksi kunnostaneet retkeilyreitistöjä.
”Olemme työllistäneet vuodessa noin parisataa pitkäaikaistyötöntä, myös syrjäytymisuhan alla olevia henkilöitä, joilla on ollut todella vaikeaa lähteä etsimään töitä”, Töyräs kertoi.
Välittämisen henki
Vasta kuukauden Keken toiminnanjohtajana työskennellyt Kati Väisänen kertoi, että hänelle on keskuksessa nopeasti välittynyt toisista välittämisen henki.
”Todella monella meille tulevalla on pitkäaikaistyöttömyyttä taustalla, ja tiedetään, että kun on kotona pitkään, kyllä se ammatillinen identiteetti laskee, ja on isompi kynnys lähteä töihin.”
”Meidän ydintoimintaamme on oululaisten työllistäminen, ja Oulun kaupunki on siinä merkittävä yhteistyökumppani. Todella monella meille tulevalla on pitkäaikaistyöttömyyttä taustalla, ja tiedetään, että kun on kotona pitkään, kyllä se ammatillinen identiteetti laskee, ja on isompi kynnys lähteä töihin. Meille tullaan yleensä työkokeilun kautta – työntekijä saa itse miettiä, minkälainen työpaikka on ja haluaako siellä jatkaa mahdollisesti palkkatuella vähän pidemmänkin aikaa”, Väisänen kertoi.
Väisänen ja Töyräs olivat otettuja Oulu-seuran myöntämästä palkinnosta ja totesivat sen paitsi kertovan oululaisten arvomaailmasta, myös tulevan hyvään saumaan, sillä keskuksen tulevaisuudessa on epävarmuustekijöitä, keskeisimpinä ensi vuoden alussa tulevat palkkatukiuudistus sekä sote-uudistus.
”Palkkatukiuudistus herättää meillä huolta siitä, miten meidän tulevaisuuden työpaikkojen ja talouden kanssa käy.”
”Olemme tällä hetkellä isojen muutosten äärellä. Palkkatukiuudistus herättää meillä huolta siitä, miten meidän tulevaisuuden työpaikkojen ja talouden kanssa käy. Myös kuntouttava työtoiminta muuttuu hyvinvointialueiden perustamisen myötä. Toivotaan, että asiat menevät hyvin eteenpäin”, Väisänen totesi.