PerhePesästä vertaistukea lapsiperheiden arjen arvoituksiin

PerhePesät Toppilassa ja Etu-Lyötyssä ovat kaikille perheille avoimia ja maksuttomia vapaan keskustelun ja ajanvieton paikkoja. Kuva: MLL/Pohjois-Pohjanmaan piiri

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime vuonna PerhePesä tavoitti noin 60 perhettä Oulussa. Korona-aika on selvästi laskenut läsnäoloa. Tällä hetkellä PerhePesissä on mukana noin 20 perhettä.

Keväällä PerhePesät siirtyivät verkkoon keskusteluryhmiksi. Kesä- ja elokuussa pidettiin puistotreffejä. Syyskuussa taas avattiin PerhePesät.

Ennakkoilmoittautumisia ei vaadita

PerhePesien toiminta on avointa kaikille. Nyt korona-aikana otetaan sisään viisi perhettä kerrallaan.

”Varsinaisia ennakkoilmoittautumisia ei vaadita, mutta näinä päivinä toivotaan viestiä tulosta, että tiedetään varata osallistumispaikka”, ohjeistaa lapsi- ja perhetoiminnan ohjaaja Kirsi Sova. Hän koordinoi Oulun PerhePesien toimintaa ja verkostoa sekä Etu-Lyötyssä että Toppilassa.

PerhePesät ovat ammatillisesti ohjattua toimintaa, sillä niissä työskentelee Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin työntekijät. Päivi Hirvasniemi ohjaa Etu-Lyötyssä, Sova ja ja Jaana Myllylä Toppilassa.
 
Lapsille on varattu askartelua ja leikkiä, aikuiset voivat keskustella ohjaajien kanssa mistä tahansa asiasta toisen lapsen syntymästä omiin nukkumisongelmiin.

Porukkaan sopeutuu helposti

Vanhempien toiveisiin perustuen PerhePesiin kutsutaan myös asiantuntijoita. Tänä syksynä ovat käyneet juttelemassa esimerkiksi Vanhempien Akatemian sekä SPR:n asiantuntijat.

”Lapsen päivähoito saattaa jännittää ja haetaan muiden vanhempien kokemuksia, esimerkiksi. Asiantuntija alustaa tietystä aiheesta, josta vanhemmilta on tullut toiveita”, kertoo Hirvasniemi.

PerhePesän kävijät ovat usein pitkäaikaisia asiakkaita, mutta uudet perheet ovat kertoneet solahtaneensa vaivattomasti porukkaan.
 
”Jos kävijällä on sosiaalisia pelkoja, on hän voinut käydä ennalta tutustumassa esimerkiksi perhetyöntekijän kanssa. Jos uusi paikka jännittää, voi myös varata oman ajan ja tutustua ohjaajan kanssa porukkaan”, sanoo Sova.

Tukea myös viranomaisasiointiin

PerhePesän toiminta-ajatus on tarjota perheille matalan kynnyksen maksuton paikka tavata toisia perheitä samanlaisissa elämäntilanteissa. Sisään voi tulla kullekin sopivana aikana aukioloaikojen mukaan. Ohjaajalta voi varata myös keskusteluajan.

Paikalla on ammatillinen ohjaaja, joka myös ohjaa tarvittaviin palveluihin. Lomakkeita voidaan täyttää yhdessä tai ohjaajat käyvät Kelalla maahanmuuttajavanhemman kanssa kielitaidon tukena. Kasvatuksestakin keskustellaan.  
 
”Meidän toiminnastamme voisi sanoa yksinkertaisesti niin, että vanhemmat kaipaavat vertaistukea arjen huoliin sekä leikkiseuraa lapsille. Toppilassa on enemmän maahanmuuttajaosallistujia, sillä siellä toimii Auta lasta ry:n ompelukerho ja meidän Maailman mammat -ryhmä”, Sova luonnehtii.

Haikarakahvila kutsuu odottavia perheitä

Etu-Lyötyssä toimii myös Haikaran kahvila -ryhmä ensimmäisen lapsen saaneille, alle 1-vuotiaiden vauvojen perheille sekä odottajille. Haikarakahvilaa on toteutettu yhdessä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.
 
PerhePesä Toppilassa täytti tässä kuussa yhdeksän vuotta. Toinen toimintapiste avattiin kolme vuotta sitten; ensin Myllytulliin, josta muutettiin Etu-Lyöttyyn. PerhePesiä löytyy myös Kuusamosta, Nivalasta ja Ylivieskasta.

Rahoitus PerhePesiin tulee STEAlta eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta ja Oulun kaupungin ehkäisevän toiminnan budjetista.

PerhePesä-toiminnan koordinaattorina toimii Annika Ylitalo. Hän vastaa koko Pohjois-Pohjanmaan piirin alueella PerhePesistä.