Perhepäivähoitajan päivä: täynnä tohinaa ja ohjattua evästystä elämään

Aapeli, 5, ja Alisa, 3, tekevät herkullista pizzaa perhepäivähoitaja-Paulan luona. Kuvat: Paula Ylitolva.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tässä on perhepäivähoitaja Jaana Käsmän kertomus työpäivästään omin sanoin:

”Ovi käy aamutuimaan ja aikainen kulkija käy sisään unihiekka silmissään, saattaapa muuan kyynelkin tipahtaa. Hiljaisesti vaihdetut katseet ja sanat, yö oli huono. Lapsi nukahtaa uudelleen sohvalle tai hoitajan syliin, päivä on alkanut.

Puuro valmistuu ja kaikki lapset ovat saapuneet paikalle. Vanhemmille on toivotettu hyvät työpäivät.

Yhdessä juttelemme, mikä päivä, millainen sää, ja kuvien avulla käymme päivää läpi. Sovimme esimerkiksi ettei lyödä, viedä leluja käsistä ja päiväjärjestyskorttien avulla selvennämme päivän tapahtumia.

Puuron jälkeen käsien pesua, vessatusta, loruja ja lauluja. Seuraavaksi pukemaan ja sitten ulos. Isommat auttavat pienempiä ja jokainen saa kehun. Kuulen kuinka lapsi röyhistää rintaansa onnistuessaan auttamaan pienemmälle vetoketjun kiinni.”

Lähijärven kansallislinnut

”Suuntaamme lähijärvelle. Matkalla laskemme rivitalon postilaatikkorivit, montako punaista, harmaata ja montako yhteensä. Huomaamme kaksi joutsenta, kansallislintumme ­- selvä kevään merkki. Järvelle saapuessa huomaamme, että myös päiväkotiryhmä on paikalla. He ovat meille tuttuja, meidän mukava varahoitopaikka. Iloiset huomenet kajahtavat puolin ja toisin. Järvellä yhdessä ihmettelemme ja valokuvaamme kevään merkkejä. Lunta on vielä sen verran, etteivät leskenlehdet ole näkyvillä, mutta järvi osoittaa jo sulamisen merkkejä. 

Aamu-ulkoilun jälkeen maistuukin lounaalla hirvenlihakeitto, samalla muistaen ruokaillessamme kauniit pöytätavat. Keskustelemme aamun tapahtumista, mistä ruoka tulee ja miksi on tärkeää syödä terveellisesti ja monipuolisesti.”

Tietysti myös pukemisen harjoittelu on tärkeää.

Oma kansio, oma cv

”Unta ei tarvitsekaan sitten houkutella. Lasten nukkuessa käytän aikaa suunnitteluun ja valmistelen toimintaa. Valmistelutyössä käytän Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen perusteita ja lapsen oma- ja ryhmävasua, hygieniasuunnitelmaa ja päivittynyttä turvallisuuskansiota.

Arjessa näkyy pedagoginen toiminta, joka vahvistaa lapsen laaja-alaista osaamista. Kerran kuukaudessa osallistun Teamsin välityksellä iltakokouksiin ja koulutuksiin. Tarvittaessa saan apua esimieheltäni ja työtiimistä.

Unien jälkeen välipalaa, jonka jälkeen leikki saa aikaa. Pyrin toimissani järjestämään ajan pitkäkestoiselle leikille, joko aamu- tai iltapäivällä. Samalla vien pienempien leikkiä eteenpäin ja havainnoin toimintaa. Lapsilla on omat kansiot, joihin laitamme kuvia, askarteluja ja kehittymiseen liittyvää tietoa. Näin voin seurata, mikä osa-alue mahdollisesti tarvitsee vahvistusta. Lapsen itsetunnon vahvistukseksi on otettu käyttöön lapselle luotu oma positiivinen CV.”

Ilman murheita kotiin

”Päivän lähestyessä loppuaan siivoamme leikkihuoneen yhdessä. Vanhemmat saapuvat hakemaan lapsia. Kerromme päivän tapahtumista, hyvistä ja huonoista. Oliko hyvä päivä tänään? Useimmiten on, mutta joskus ei. Riidat on niiden tapahtuessa käyty läpi ja kaverille annettu anteeksi ja anteeksipyynnöt esitetty tarvittaessa. Kukaan ei lähde murheellisena kotiin. Iloiset heipat, käden heilautukset, ovi sulkeutuu ja hiljaisuus laskeutuu talossa.

No, minä vaihdan nyt roolin varhaiskasvatuksesta oman perheen aikuisten kasvatukseen. Huomenaamuna sitten taas varhaiskasvatuksen uuteen päivään.”

Kodinomaista varhaiskasvatusta

– Perhepäivähoito on hoitajan tai lapsen kodissa järjestettävää varhaiskasvatusta. Perhe ja hoitaja sopivat, miten hoitajan noin kahdeksan tunnin päivittäinen työaika ajoittuu. 

– Perhepäivähoitajalla saa olla korkeintaan neljä kokopäivähoidossa olevaa eri-ikäistä lasta ja yksi osapäivähoidossa oleva esiopetusikäinen tai koululainen. Perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset lasketaan mukaan.

– Hoitaja valmistaa lapsille ruoan, ja lapset voivat osallistua kodin pieniin työtehtäviin. Jokainen lapsi saa perhepäivähoidossa varhaiskasvatussuunnitelman.

– Oulussa perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kodissa, lapsen omassa kodissa, kolmiperhepäivähoitona tai ryhmäperhepäiväkodissa. Hoitorenkaassa hoitaja hoitaa useamman perheen lapsia perheiden kodeissa perheiden yhdessä sopimalla tavalla. Oulussa ensimmäinen kunnallinen kaupungin perhepäivähoitaja aloitti työnsä vuonna 1973.

– Oulun varhaiskasvatuksessa vietetään tänä vuonna 120-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden avulla halutaan tehdä näkyväksi oululaisen varhaiskasvatuksen historiaa sekä sen henkilöstön aiemmin ja nykyisin tekemää työtä oululaisten lasten ja perheiden hyväksi.