Palkittu suuhygienisti osaa kohtaamisen
Outi Kajan muistuttaa, että suuhygienistin työ on sorminäppärää, pikkutarkkaa hommaa. Kuvaaja: Sanna Krook.
Outi Kajan työskentelee Oulunsalon hammashoitolassa suuhygienistinä. Työpaikalleen kauppakeskuksen toiseen kerrokseen asiakkaiksi saapuu monenlaisia ihmisiä tunteineen ja tarpeineen.
”Joskus voi olla tilanne, että perheen lapsia on huoneessa kaikkialla. Sitten vain pitää keskittyä kommunikoimaan monen ihmisen kanssa yhtä aikaa. Vilkkainkin lapsi saadaan kyllä aina hoidettua”, Kajan vakuuttaa.
Sattumaa ja taipumuksia vastaavaa
Suuhygienistin työssä tarvitaan siis ihmissuhdeosaamista ja joustavuutta. Ne olivatkin perusteita Kajanin valinnalle vuoden 2019 suuhygienistiksi. Suomen terveydenhuollon ammattiliitto STAL ry perusteli valintaa sillä, että Kajan on taitava, joustava ja oikomishoidon oikea osaaja.
Mutta miksi hän kiinnostui ihmisten suista?
Kajanin uravalinta lähti siitä, että äitinsä oli terveydenhoitaja. Siitä hänelle jäi kytemään palo terveydenhoitoalalle.
”Asuimme Hailuodossa. Kun äiti kolisteli yötä myöten töistä tullessaan, ajattelin, että tuota en ainakaan halua.
Osin sattumaksikin Kajan kuvaa uravalintaansa. Tiettyjä taipumuksia toki vaaditaan.
”Tämä on pikkutarkkaa sorminäppäryyttä vaativaa hommaa. Instrumentteja suuhygienistin työssä on joka lähtöön ja niiden hallinta on tärkeää.”
Myös käsityöt ja sormilla tekeminen on kiinnostunut Kajania aina.
Suu on intiimi paikka
Kajan hoitaa paitsi hampaiden oikomisia myös tekee välitarkastuksia, hammaskivenpoistoja ja ohjaa asiakkaitaan hammaslääkärille. Ehkäisevä hammashoito kuten ohjeistukset fluorin käyttöön kuuluvat niin ikään työnkuvaan.
Kajan huomauttaa, että suu on hyvin intiimi paikka.
”Suuta tutkittaessa ja hoidettaessa ollaan todella lähellä potilasta. Esimerkiksi vanhusten palvelutalolla olen huomannut senkin, että hoitohenkilökunta saattaa arastella potilaan suunhoitoa. Terve ja kivuton suu kuitenkin parantaa ikäihmisten elämänlaatua.”
Työn tulokset näkyvät
Parasta suuhygienistin työssä on Kajanin mielestä ihmisläheisyys ja työyhteisö.
”Sekin on hienoa, että työn tulokset ovat nähtävillä. Näin siitä huolimatta, että hoidot voivat joskus olla pitkäkestoisiakin.”
Kajan aloitti uransa vuonna -80 Kempeleessä hammashoitajana, sen jälkeen hammashuoltajana ja lopulta suuhygienistinä. Hammashoitajaksi hän valmistui vuonna -80 Oulusta. Kajan jatkoi Kuopiossa erikoishammashoitajan tutkintoon vuonna -83. Hammashuoltajatutkinnon hän suoritti Helsingissä vuonna -92.