Palkittu hoitaja kohtaa potilaan arvostavasti lopullisella hetkellä

Sairaanhoitaja Anitta Koivisto on valittu tämän vuoden Naima Kurviseksi. Sen valitsee vuosittain Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitajien alueyhdistys.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koivisto työskentelee tiimivastaavana Oulun kaupunginsairaalan A2-osastolla. Se on palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon osasto syöpäsairaille ja muille oireenmukaisenhoidon potilaille. Tällä hetkellä A2-osastolla on vierailukielto.

”Vain saattohoitopotilaan omaiset saavat vierailla osastolla, hyvästä käsihygieniasta huolehtien. Lisäksi omaiset ohjataan suoraan potilashuoneeseen ja sieltä pois. Muualla osastolla ei saa liikkua.”

Vahvuuksina vuorovaikutus ja myötäelämisen kyky 

Koivisto on valittu tämän vuoden Naima Kurviseksi. Sen valitsee vuosittain Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitajien alueyhdistys.  Kurvinen oli pitkäaikainen Oulun lääninsairaalan ylihoitaja 1900-luvun alussa. Hän uursi uraa sairaanhoitajakoulutuksessa. 

”Olin opiskeluaikana harjoittelussa syöpäosastolla ja kiinnostuin syöpäpotilaan hoidosta”, Koivisto kertoo.  

”Oireenmukainenhoito ja saattohoito vaativat hyvää vuorovaikutustaitoa sekä kykyä elää mukana hoidettavan ja läheisten elämäntilanteessa. Koen, että nämä ovat vahvuuksiani ja että luon turvaa ja yhteistyön tunnelmaa.” 

Kuoleman prosessia pitää ymmärtää 

Kuoleman edessä omaiset kokevat voimakkaita tunteita: vihaa, katkeruutta, pelkoa, surua ja ahdistusta.

”Ammatillisuutta on, että hoitaja ymmärtää tunteiden liittyvän potilaan tilanteeseen. Kuuntelemisen ja kuulemisen taito on merkityksellistä. Kuoleman toteutuessa kotona, se on arvokasta ja kaunista.”

Koivisto tähdentää, että kuoleman prosessia pitää ymmärtää: mitä tapahtuu, kun ihminen kuolee ja millaisia oireita siihen kuuluu. 

”Kuolemasta pitää hoitajan osata ja uskaltaa puhua. Hoitajan levollisuus ja rauhallisuus heijastuvat hoidettavaan ja omaisiin. Heillä on näin vaikeassa elämäntilanteessa tuntoaistit herkistyneet kaikkeen.” 

Työyhteisö kantaa arjessa 

Usein Koivistolta kysytään miten hän jaksaa jatkuvasti kohdata kuolemaa.

”Ammatillisesti pitää ymmärtää, että oireenmukaisenhoidon- ja saattohoitopotilaan sairaus johtaa kuolemaan. Hoitajan näkökulmasta kuolema kuitenkin päättää sairauden ja potilas pääsee kärsimyksistään. Jos tätä ei ymmärtäisi, tätä työtä ei jaksaisi tehdä.” 

Koivisto korostaa työyhteisöään.  

”Tämä jos mikä on tiimityötä. Meillä on toisiamme tukeva ja luottavainen henki, lupa olla heikko ja puhua vaikeista asioista. Hyvä hoitotyö välittyy myös omaisille ja potilaille.”  

Hoitajien kesken kukoistaa myös musta huumori.  

 

Arvokkaasta työstä palkinto  

Vuoden 2020 Naima Kurvinen on empaattinen kotisaattohoidon kehittäjä  

Anitta Koivisto on työskennellyt lähes kaksikymmentä vuotta oululaisten syöpäpotilaiden kanssa. Hän on ollut myös mukana käynnistämässä osaston kotisaattohoitoa.  

Koivisto mainittiin Vuoden 2020 Naima Kurvinen -palkintoperusteissa empaattiseksi ja sydämelliseksi asiantuntijaksi. Hän luo turvallisuutta syöpäsairaan ja saattohoitopotilaan vaikeaan elämäntilanteeseen.  

Koiviston työ myös antaa mahdollisuuden arvokkaaseen ja turvalliseen kuolemaan kotona rakkaimpien lähimmäisten ympärillä.   

 

Lue myös